Śmietnisko > Off Topic
Dzika matematyka (było: Odp: Śmieszne rzeczy)
sztosz:
Aż mi głupio, bo w internecie wszystko zostaje... nie mniej jednak tak na zakończenie, aby było jasne skąd wziął się mój "błąd" (który zapamiętam do końca życia) warto przeczytać artykuł http://www.slate.com/articles/health_and_science/science/2013/03/facebook_math_problem_why_pemdas_doesn_t_always_give_a_clear_answer.2.html (zwłaszcza drugą stronę). Zwalanie winy na moich nauczycieli matmy przez lata były by lekkim nadużyciem.
Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem, a wszystkim którzy się pośmiali... na zdrowie ;)
HandEgg:
--- Cytat: Centurion w Październik 28, 2013, 08:43:50 ---127 zł
--- Koniec cytatu ---
Oczywiście też nie. Czy ktoś inny jeszcze spróbuje ? :)
Skeer:
100 zł
Ravenian Savinian:
--- Cytat: HandEgg w Październik 29, 2013, 09:29:39 ---Oczywiście też nie. Czy ktoś inny jeszcze spróbuje ? :)
--- Koniec cytatu ---
No odpowiedź chyba prosta... Początkowa wymiana z fryzjerem to stan 0, sprzedaż kapelusza to +73zł w jej portfelu i - kapelusz (za 73zł) czyli ciągle 0 nie uwzględniając zysku sklepu. Jeśli teraz ma oddać fryzjerowi 100 zł bo tamten banknot był fałszywy to +73-100= -27 zł i - kapelusz (za 73zł). Czyli jako odpowiedź można przyjąć 100 zł albo że straciła 27 i kapelusz (który po odjęciu marży sklepu może być mniej warty).
Centurion:
No dobra lepiej faktycznie nie pić jak się chce myśleć - 100 zł będzie prawidłowo. :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej