Eve Online > Patche i dodatki

Rubicon

<< < (18/144) > >>

VonBeerpuszken:
Myślę że CCP obawia się troche mojej wersji wydarzeń, dlatego na wszelki wypadek wolą omijać ten temat  ;)

SokoleOko:
W tej chwili popyt na PLEX-y mocno przewyższa podaż. Można powiedzieć, że "wahadełko jest wychylone na maksa".

Jeśli CCP zrobiłoby bociarzom "noc długich noży", popyt spadłby, a nie na tyle, żeby wahadełko wychyliło się w drugą stronę. Oczekiwałbym osiągnięcie stanu, w którym popyt lekko przewyższałby podaż.

Natomiast co do twierdzeń typu "nie zbanują, bo to płacone konta, a więc ich przychód" - jakbym słyszał alkoholika mówiącego "ale przecież po butelce wódki świat wygląda lepiej". Faktycznie, wygląda lepiej danego wieczora (w krótkiej perspektywie), ale w długiej perspektywie czeka Cię przedwczesna śmierć.

Dlatego ostre tępienie botów faktycznie w krótkiej perspektywie przyniesienie spadek przychodu, ale w dłuższej przyciągnie do gry nowych graczy. I odwrotnie - ignorowanie problemu pozwoli cieszyć się nieco większą kasą "dziś", ale wykrusza wartościowych graczy ("enablers and instigators" - jak mówi CCP Seagull), którzy z tej gry odejdą. TBH, lepiej zbanować 50 botów (kont) niż stracić jednego gracza, których tworzy "kontent" (tfu!) dla innych.

Jabolex:

--- Cytat: SokoleOko w Wrzesień 29, 2013, 14:44:33 ---I odwrotnie - ignorowanie problemu pozwoli cieszyć się nieco większą kasą "dziś", ale wykrusza wartościowych graczy ("enablers and instigators" - jak mówi CCP Seagull), którzy z tej gry odejdą. TBH, lepiej zbanować 50 botów (kont) niż stracić jednego gracza, których tworzy "kontent" (tfu!) dla innych.

--- Koniec cytatu ---

A to dlaczego - odejdą wartościowi gracze?
Wyjaśnij proszę te boty i odejście.
Wg mnie gracze odchodzą bo się znudzili grą, etc.

VonBeerpuszken:
Ok...skoro nie z powodów finansowych CCP nic nie robi z problemem, to z jakich?
Poza tym, jeszcze się nie spotkałem z przypadkiem kiedy ktos rzucił grę bo się dowiedział albo zobaczył bota  ;) Brak czasu, znudzenie, to podstawowe powody odejścia, a nie świadomość że ktoś tam gdzieś tam boci na potęgę. Widziałem dziesiątki prawdopodobnych botów, ale jakoś nie zniechęciło mnie to do samej gry.

Okropniak:
Ostre tępienie zawsze się przydaje ale patrząc na dotychczasowe działania CCP wolą oni robić co jakiś czas duże, medialnie widoczne czystki niż zatrudnić kogoś/dział do sprawdzania na bieżąco.

Doskonale też ich rozumiem - sama ilość miejsca potrzebna na zbieranie statystyk potrzebnych do analizy działania graczy, kliknięć, powtarzalności - a potem obróbka tych danych, jest cholernie upierdliwe.
Do tego oczywiście zmiany po stronie klienta (część już wykonali z tego co patrzyłem ale tyczy się tylko sprawdzania działających procesów oraz SID kompa).
Generalnie - ktoś tam musi podjąć ryzyko - i wdrożyć co trzeba, a mało kto chce brać coś takiego na klatę.

A póki co - patrząc na ilość swobodnie latających botów na lotniskach obecne działania CCP tylko zachęcają do pójścia tą drogą. Łatwiej zaryzykować, postawić sobie VPN za parę groszy i kupić postać do bocenia która zanim zostanie zbanowana zdąży się zwrócić naście razy.

Problemem jest też nasze - Polski położenie - niby należymy do Europy i ceny u nas czysto europejskie (nie tylko plex zresztą) ale zarobki dalej z Europy Wschodniej - większej zachęty do bycie nie-fair gdy CCP głęboko w d... ma ile nasze złotówki są "warte" nie trzeba dla Polaków.
Ale - to już moje prywatne zdanie - do bocenia nie zachęcam, ale też pod szafot bociarzy prowadzić nie będę (prócz tych którzy robią bot-farmy i ostro na Allegro grają - inna liga).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej