Eve Online > Dyskusje ogólne

Nasz Celebryta!

(1/18) > >>

Isengrim:
SokoleOko został gwiazdą!

A tak serio, to Sokole napisał artykuł do EN24.

http://evenews24.com/2013/07/16/no-more-afk-empires/

Ponieważ dyskutowanie w komentarzach na EN24 kojarzy mi się nieco z okładaniem nadgniłymi rybami przez karły (nie wiem dlaczego), chciałem tutaj podyskutować z Autorem i innymi Szacownymi Członkami Polish Community na temat tegoż artykułu.

Po pierwsze wydaje mi się, że nasz kosmos jest nieco opustoszały w większości regionów, ponieważ mamy aktualnie gigantyczną (jeśli ilość zaangażowaych graczy, nie mówię że przekłada się to zawsze na ciekawe czy duże bitwy) wojnę między dwoma-trzema powerblockami, które skomasowały tysiące swoich petów pilotów w kilku konstelacjach i mówiąc wprost, poza AFK raciarzami, botami i pojedynczymi śmieciuchami nikogo nie uświadczysz na przestrzeni 2-3 regionów. Z drugiej strony, istnienie tych powerblocków jest pochodną tego, o czym Sokole pisze.

Czy jednak małe struktury są rozwiązaniem? Przy obowiązującej aktualnie doktrynie terytorialnej "MOJE KURWA WSZYSTKO, WSZYSTKOOO, WSZYSTKOOOOOO!!!" takie struktury po prostu będą codziennie "odbijane" przez  supera i 2 dredy danego powerblocku.

Twój argument, Sokole, że "w 2011 też były Tytany a nie było tak chujowo" jest o tyle słaby, że nie było TYLU Tytanów. Każdy i jego ciotka mają teraz Tytana gotowego do zrobienia kontr-kontr-kontr-hot dropa i jest to w zasadzie jedyna forma small-scale PvP poza mordowaniem mieszkańców Providence i łapaniem racących Carrierów (też mi small-scale).

Co na to poradzić? No więc po pierwsze (co prawda z perspektywy kanapowego oglądacza KB) uważam, że po Odyssey jest i tak dużo lepiej. Nawet nudne PoSy przechodzą z rąk do rąk i co jakiś czas trafia się o nie bójka nie na 300-osobowe floty, tylko 50-osobowe gangi.

Po drugie, masz rację, że Null powinien być bardziej dochodowy niż jest - tylko czy to nie spowoduje wzmocnienia powerblocków zamiast ich osłabienia - to już nie wiem. No ale od czegoś trzeba zacząć, anomalki w Esoterii same się nie zrobią. :)

Coś bym jeszcze napisał, ale idę do domu. Potrollujcie tu sobie. :P

LosBekoczoS:
Pomysły Sokola sa niestety tylko pomysłami, 0.0 zepsute zostało już w produkcji i cokolwiek nie wymyśli ktokolwiek i tak zostanie to "ominięte" w jakiś "sprytny sposób"

Przykład - Sokole mówisz o capital system, wszystko ok wchodzi ten system jutro, jutro 2h po dt mamy np Goons1 Goons2 Goons3 GoonsX bla bla bla, dalej jest niebieski pierdzidolek i nic nie poradzisz.

Po prawdzie WH jest tym jak powinno działać 0.0 ( i nie mowie tutaj o np braku local) brak stałych regionów corpy rozproszone nawet jeśli są w jakiś aliansach. Myślę ze już niestety nic w sprawie 0.0 poprawić sie nie da, bo coś co od poczatku bylo zkrewione po 10 latach nie naprawi sie jak za dotknięciem magicznej różdżki...

Azbuga:
pomysły sokoła są akurat bardzo dobre - mały gang nie może obecnie zaszkodzić w żaden sposób właścicielom systemu bo ci się zwyczaj nie schowają i przeczekają bez strat. zabicie jakiegokolwiek posa jest dla gangu bez capsli mordęgą nie wartą zachodu. roamujacy gang może jedynie mieć nadzieję na spotkanie podobnego z wrogiej strony. a zgodnie z pomysłem sokoła farmerzy musieliby się przesiadać i formować szybką obronę bo by wydatnie dostawali po kieszeni przy braku reakcji która obecnie jest normą.
żyjąc sobie na terenach milicji widać wyraźnie że jeśli jest perspektywa zmniejszenia farmy przez wrogie ataki to zaczyna się robić bardzo ciekawie i ludzie o systemy walczą naprawdę zaciekle.

za to nie zgodzę się że w null powinno być więcej kasy - kase w null robi się na anomalkach automatycznie i bezmyślnie przy właściwie zerowym ryzyku. poza tym dochodzą moony i eksploracja o zupełnie innej jakości zysków niż low czy hi sec. wg mnie nie chodzi o to żeby po null latały same gile, cynabale czy inne tengu :) za to obciąłbym przynajmniej o połowę zyski w hi secu. zwiększenie zarobku w null przełożyłoby się jedynie na większą inflację.

no i wg mnie wygoda psuje null - przez cynostrady i jump frachty. gdyby była konieczność konwojowania gratów albo produkowania ich na miejscu byłoby wszystkim o wiele ciekawiej

Theronth:
I dlatego nie należy nawet Kliknij na artcles Goblinów. Jeśli ANOMS nullsec zwiększy to tylko przyciągnąć Żydów do samych systemów, i stwarza ryzyko wzrostu inflacji w dłuższym okresie. Wolałbym zobaczyć powrót do pasów.  Również CCP nie dba o roaming gangi i małe / pojedynkę PvP. Dbają o wojnach grupowych jak i tym co dzieje się w Fountain Couse ATM, są dobrzy narzędziem reklamy (o ile nie spieprzy węzeł przed 5k widzów, skurcz). Jeśli chcesz mały gang przejdź do Lolsec lub NPC.  Co do systemu kapitałowego, co zatrzyma Goons z gospodarstwa, powiedzmy Fade, z niebieskim sojuszu xXx420xXxSMURF.RELOADEDxXx tylko obniżyć rachunki SOV? To nie jest mechaniki to borked, ale mentalność ludzi zmieniła się w ciągu roku.  Musicie zrozumieć, że gra została przeniesiona na od 2010 roku i nic nie można na to poradzić. SOKO HTFU

translator z en24 bo nie chce mi sie pisac dwa razy tego samego

Gaunt:
Fajny artykuł Sokole :-)

+1

ps. czytałem i nawet nie zwróciłem uwagi na autora

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej