Eve Online > Dyskusje ogólne
O lataniu solo - jak, za co, kiedy i gdzie (było: Odp: Nasze Filmy z EvE Online)
Colonel:
--- Cytat: Rash'kan w Lipiec 09, 2013, 01:24:01 ---Nie wiem po co porównywać pvp w low i null, skoro ich specyfika jest zupełnie inna i nawet skill leży gdzie indziej :)
Ta nieprzewidywalność lowsecowa, mnogośc i róznorodnośc fitów, wiele starć w statkach tej samej klasy i 1vs1 powoduje, że skill oprócz widzy o fitowaniu leży bardziej w tej arcadowej, szybkiej sferze grania.
Natomiast w 0.0 to jest zazwyczaj 1vs local i engejdż wymaga od Ciebie wiedzy o mieszkańcach, rozeznania gdzie mogą być jb, często musisz wiedzieć jakie dana ekipa ma nawyki no i non stop spamujesz dscan, żeby sprawdzać co jeszcze leci i szacować siły.
Może to i mniej klikania i walki są nieco wolniejsze, ale często wymagają sporej wyobraźni przestrzennej, a Twój fit musi być bardzo wszechstronny, co powoduje, że jest znacznie bardziej przewidywalny :)
--- Koniec cytatu ---
przez FW losec mozna podzielic podobnie jak null [npc > sov],
czyli taki gdzie sa milicjanci i jest marchewka za ktora ganiaja...
osobiscie wole sie trzymac z daleka od FW,
zwykle albo porzadny blob, albo chmara taniego gowna,
pojedynczy milicjant to merlin i jego odpowiedniki...
...I taki gdzie nie ma milicjantow.
Wciaz jest kilka zroznicowanych regionow,
bywa bardzo pusto [Khanid] z rezydentami w jakims dedendzie czy na skrzyzowaniu...
lub mniej pusto gdzie dziala zaplusowany, sprawny intel i bridże z tytana, jak Aridia..
Wiec niema co generalizowac, podobnie jak w null i znajdzie sie pustynie i centrum kultury..
a i cos pomiedzy tez wpadnie...
btw Falcon, po co zaraz pedalizowac Falcona ? czy linki ?
czy nie sa czescia mechaniki gry ?
Rownie dobrze mozna powiedziec ze bańki w null sa pedalskie bo bez nich rezydenci nie umieli by sobie niczego zlapac... :)
Jabolex:
Solo PvP najlepsze PvP.
No dobra co my tu mamy, trzeba zalogować alta w systemie XYZ.
O, jest kolo z aliansu, ale nie moja korporacja, będzie solo... Wydokuję i sprawdzę co robi.
Anomalka, statek ABCD, google - może już spadł w podobnym - nie, to jak się go fituje pod tutejsze raty, i już wiem.
Pora zalogować chra PVP Yarrrr... Czyli muszę mieć zafitowane to, to i to i ta amunicja - :-)
20j i będę miał solóweczkę. Sprawdzam, nadal raci.
Lecę, ale tu pustki, ech lamy, tyle terenu i pusto.
Hm system ze stacją wskakuję - 2 neutów na lokalu, fuck z jego korpa, szybko do outgate.
Sprawdzam intel - nie zaraportowali - ale frajerzy, fagasy, nooby - koledze w takim razie należy się nauczka, może później napiszę maila aliansowego że intel kiepsko dziła :-P
I już tylko 1 jump do systemu XYZ - local pusty.
Zaloguję tu oko, bo trzeba wiedzieć czy nie leci odsiecz, wg intela w okolicy cisza.
Sprawdzę altem czy nie ma baniek na gejcie w XYZ (cloak rulez), i czy droga czysta na anomalkę gdzie raci.
Jest OK. Pora ustawić się w odpowiedniej odległości od celu i zaprosić do floty PVP chara.
Co za pajac, nie stoi w miejcu tylko leci, oko na niego, che, che, che nie jest zaalajnowany na żaden celestial, noob.
Wskakuję do systemu, warp to, lecę, ląduję - o żesz co jest #@$#$^@$%&# odwarpował, dlaczego!.
Na lokalu krzyczę NEUT!!! i raportuję się na intelu.
Piszę nal lokalu czy złapał gościa, a ten mi odpisuje że jest już na POSie.
Co za $%^#@$%# ja chcę solo a ten na POSa spie#$%#$.
CCP powinno zlikwidować align na niewidoczne cele, tak jak było kiedyś...
Może w końcu będę miał solo PVP, następnym razem...
Dopisek:
Czekałem kiedy jakiś geniusz da mi za ten wpis "-" i doczekałem się kilku...
Pokaż na lalce gdzie ten wpis cię dotknął...
Albo lepiej nie pokazuj, a użyj tego:
CATfrcomCheshire:
--- Cytat: Jabolex w Lipiec 09, 2013, 08:24:29 ---Solo PvP najlepsze PvP.
No dobra co my tu mamy, trzeba zalogować alta w systemie XYZ.
O, jest kolo z aliansu, ale nie moja korporacja, będzie solo... Wydokuję i sprawdzę co robi.
Anomalka, statek ABCD, google - może już spadł w podobnym - nie, to jak się go fituje pod tutejsze raty, i już wiem.
Pora zalogować chra PVP Yarrrr... Czyli muszę mieć zafitowane to, to i to i ta amunicja - :-)
20j i będę miał solóweczkę. Sprawdzam, nadal raci.
Lecę, ale tu pustki, ech lamy, tyle terenu i pusto.
Hm system ze stacją wskakuję - 2 neutów na lokalu, fuck z jego korpa, szybko do outgate.
Sprawdzam intel - nie zaraportowali - ale frajerzy, fagasy, nooby - koledze w takim razie należy się nauczka, może później napiszę maila aliansowego że intel kiepsko dziła :-P
I już tylko 1 jump do systemu XYZ - local pusty.
Zaloguję tu oko, bo trzeba wiedzieć czy nie leci odsiecz, wg intela w okolicy cisza.
Sprawdzę altem czy nie ma baniek na gejcie w XYZ (cloak rulez), i czy droga czysta na anomalkę gdzie raci.
Jest OK. Pora ustawić się w odpowiedniej odległości od celu i zaprosić do floty PVP chara.
Co za pajac, nie stoi w miejcu tylko leci, oko na niego, che, che, che nie jest zaalajnowany na żaden celestial, noob.
Wskakuję do systemu, warp to, lecę, ląduję - o żesz co jest #@$#$^@$%&# odwarpował, dlaczego!.
Na lokalu krzyczę NEUT!!! i raportuję się na intelu.
Piszę nal lokalu czy złapał gościa, a ten mi odpisuje że jest już na POSie.
Co za $%^#@$%# ja chcę solo a ten na POSa spie#$%#$.
CCP powinno zlikwidować align na niewidoczne cele, tak jak było kiedyś...
Może w końcu będę miał solo PVP, następnym razem...
--- Koniec cytatu ---
Dzieki, wreszcie sie dowiedzialem, jak wygladaja wyobrazenia o solo pvp z "tej drugiej strony" :) To nawet smieszniejsze niz myslalem. Naprawde uwazasz, ze jezeli ktos kampi i terroryzuje Twoj pocket to poswieca temu 100% uwagi? Najczesciej to wyglada tak, ze to WY poswiecacie 100% swojego czasu na kampienie gejtow, jakies wymyslne baity i pulapki, a osoba na ktora polujecie 10 osobowa banda poswieca tylko ulamek swojego czasu zeby sie czasem alttabowac i sprawdzic, czy jeszcze wam sie nie znudzilo, ewentualnie posmiac sie z Waszych wymyslnych teorii ktore wyglaszacie na ts/flotowym... Albo np. wylogowuje sie na 2 godziny bo musze isc do sklepu, wracam loguje alta szpiegowskiego, a wy nadal kampicie brame z bania... A chwile potem w systemie obok ginie kolejny bogu ducha winny gornik czy raven i znowu jest rage na aliansowym, polowanie na czarownice i szpiegow, z ktorego sie mozna posmiac przegladajac filmiki na youtube/lecac w gangu w zupelnie innym zakatku kosmosu :> Dopoki swiadomie godzisz sie byc zwierzyna lowna, doputy pozwalasz innym kontrolowac swoja gre i dostarczasz innym rozrywki, niezaleznie od tego jakie masz na ten temat wyobrazenia i niezaleznie od dmgcontrola ktory sobie serwujesz ;)
Jabolex:
To był ironiczy tekst.
Stworzony na podstawie tego, co przeczytałem w tym i innych wątkach o solo pvp.
Smutnie że odebrałeś to tak osobiście, że aż musiałeś mi wytłumaczyć że to jednak ja nie umiem się bawić w EVE. I że jestem tym i owym.
Ale oczywiście masz rację!
CATfrcomCheshire:
--- Cytat: Jabolex w Lipiec 09, 2013, 09:13:09 ---To był ironiczy tekst.
Stworzony na podstawie tego, co przeczytałem w tym i innych wątkach o solo pvp.
Smutnie że odebrałeś to tak osobiście, że aż musiałeś mi wytłumaczyć że to jednak ja nie umiem się bawić w EVE. I że jestem tym i owym.
Ale oczywiście masz rację!
--- Koniec cytatu ---
Nie musisz za kazdym razem podkreslac, ze piszesz cos ironicznie. Ironia ma to do siebie, ze powinna byc wyczuwalna sama z siebie, a wytlumaczona przestaje byc zabawna. Nie twierdze, ze nie umiesz sie bawic w EVE - kazdy robi to na swoj sposob, ja np. nigdy nie rozumialem jak mozna bawic sie racac, i rozumiem ze ktos moze nie rozumiec ze mozna sie bawic zabijajac raciarki. Z Twoich postow w tym temacie wynika, ze masz spora wiedze o tym, jak to wyglada "z tej drugiej strony lufy", i ciekawie mi sie na ten temat rozmawia konfrontujac Twoje wyobrazenia o solo pvp z rzeczywistoscia. To, czy czerpiesz wiedze na ten temat z tego forum, czy tez z sytuacji w ktorych bywasz ofiara, jest mniej wazne - wazne ze sie to zabawnie czyta ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej