Eve Online > NoobGarten
freighter - który wybrać?
xantu2utnax:
witam :)
Chcę wyskilować freightera (trade). ISK na skile i statek już odłożone. Ma latać w hisecu oczywiście i wozić głownie surówkę.
Z racji, że freightery nie mają fitu nie wiem czym się kierować przy ich wyborze.
Prędkość. Widzę minimalną różnicę w prędkości ale i tak wydaje mi się, że wszystkie są meeeega wolne. Czy te 10 ms robi różnicę? Przed gankiem i tak mnie to nie uratuje.
Pojemność Tutaj różnica jest ewidentna. Charon w tym względzie króluje.
Shield i EHP Tu też jest różnica i być może to powinien być najważniejszy czynnik wyboru.
Latając trochę właściwie nie spotykam innych freighterów poza Providence i Charonem. Nie wiem czy to akurat moje szczęście czy też może ludzie wybierają je częściej od innych.
Jabolex:
Providence - najładniejszy (o gustach się...) jak masz się wpatrywać podczas transportu to jak znalazł.
Charon - najpojemniejszy.
Obelisk - najszybciej do zrobienia, jeżeli ktoś potrzebował Iterona V, teraz fracht może zabierać z przestrzeni więc Iteron V trochę(?) na tym stracił.
Fernir - najszybszy i najszybciej alajnuje o ile się nie mylę.
GlassCutter:
Nie to żebym jakoś super często uganiał się po hi-secu frachtami ale dla mnie czas alignu ma duże znaczenie. Zastanów sie czy na trasie którą będziesz chciał pokonywać szybszy align fenrira nie będzie czasem oznaczał że pokona ot ta trasę w o połowę krótszym czasie niż pojemniejszy Haron :) Chyba że czas nie ma dla Ciebie znaczenia.
Gaunt:
Charona bierz bo to najlepszy wybór.
Powinieneś sie sugerować m3.
Ehp ma najwięcej gallentyjski, ale jeżeli Ciebie mają zgankowac to raczej zgankują a te dodatkowe ehp nie zrobi różnicy.
Fernir niby najszybszy? Co po szybkości jak będziesz sie musiał po stuff wracać.
Bierz charona, skoro to ma być freighter, czyli coś co lata generalnie wolno, wolno sie alignuje i ma mieć dużo m3 to Charonka
Ja jak handluje sobie to latam po highsecu dwoma/czasami trzema charonami i raczej nie zamieniłbym go na inne.
I tak w połowie czasu nie jestem przy kompie jak nimi latam (autopilot).
No i tak naprawde najważniejszym czynnikiem jest to co sam zamierzasz z tym frachtem robić
SokoleOko:
EHP nie ma wielkiego znaczenia, bo każdy fracht padnie od gankerów.
Tu masz pojemność/szybkość/align time (all V):
Providence - 918750 m3, 109 m/s, 39.5s
Charon - 981250 m3, 94 m/s, 42.1s
Obelisk - 937500 m3, 102 m/s, 41.2s
Fenrir - 900000 m3, 129 m/s, 34.9s
Pamiętaj, że limituje Cię nie tyle objętość ładunku co jego wartość - powyżej pewnej wartości stajesz się smacznym kąskiem, a freighter w hisecu jest łatwym celem, nawet taki pilotowany ręcznie. Do latania na autopilocie najlepszy jest Fenrir, bo jest relatywnie szybki.
W dodatku, freightery to wstęp do Jump Freighterów, które mają o wiele grubszy tank - tu Nomad (matarski) jest rewelacyjny, bo manewrowość battleshipa z płytami.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej