Śmietnisko > Off Topic

//Pokłosie// Co o tym filmie sądzicie?

<< < (10/18) > >>

[VIDE] Herezja:
Hidden tobie to chyba naprawdę trzeba przykładów. Najlepiej takich, których w żaden sposób nie będziesz mógł zanegować a jeszcze lepiej takich, które będą miały wpływ na Ciebie bezpośrednio.
Polska jako naród nie jest lepsza od innych ale z racji tego, że w nim żyjemy to widzimy to co się tu dzieje. Nie powiesz mi, że w rozgłośni o. Rydzyka nie rozgłasza pojęć i poglądów ksenofobów albo, że ONR nie jest skrajnie nacjonalistyczny.

Havk:

--- Cytat: Herezja w Marzec 12, 2013, 18:09:58 ---(...) Najgorsze co można zrobić to stać biernie kiedy ktoś krzywdzi kogoś innego. Dodatkowo jestem polakiem ale nie rozumiem dążenia ludzi do tego aby się wybielić na siłę. Nie ma znaczenia czy sytuacja opisana w filmie miała miejsce bo nie chodzi o to co działo się w czasie wojny ale reakcje ludzi współczesnych.

--- Koniec cytatu ---
To może trzeba było zrobić film o transportach Żydów z Francji, Holandii i Belgii? Pół Europy stało biernie i patrzyło. Albo o Europejczykach walczących ochotniczo w niemieckich dywizjach, też trochę się nazbiera. I nie chodzi mi o wybielanie polaków, tylko o skalę. Inny ciężar powinno mieć zachowanie jednostek, a inne planowa polityka Państwa. Imo efekt takich filmów jak ten o Jedwabnem jest jedynie taki, że w obiegowej opinii to Polacy mordowali Żydów a najchętniej w polskich obozach koncentracyjnych. Zabawne, że w ogóle w kwestii zbrodni popełnianych w podczas drugiej wojny częściej pisze się, że winni byli jacyś naziści czy faszyści a nie Niemcy czy Austriacy .

hidden Q:

--- Cytat: Herezja w Marzec 13, 2013, 19:51:31 ---Hidden tobie to chyba naprawdę trzeba przykładów. Najlepiej takich, których w żaden sposób nie będziesz mógł zanegować a jeszcze lepiej takich, które będą miały wpływ na Ciebie bezpośrednio.
Polska jako naród nie jest lepsza od innych ale z racji tego, że w nim żyjemy to widzimy to co się tu dzieje. Nie powiesz mi, że w rozgłośni o. Rydzyka nie rozgłasza pojęć i poglądów ksenofobów albo, że ONR nie jest skrajnie nacjonalistyczny.

--- Koniec cytatu ---

Ja po prostu nie rozumiem co ty piszesz, nie ze względu na składnię zdania, tak po prostu.

Oczywiście, że polska nie jest lepsza, ale też nie jest gorsza. W każdym kraju masz ugrupowania skrajnie nacjonalistyczne, nawet w Ugandzie. Tylko jak taki promil populacji ma się przekładać na "ksenofobiczne polskie społeczeństwo"

Ten problem ksenofobi jest sztuczny. O problemie można by mówić, gdyby ONR doszedł do władzy i w swoim programie wyborczym miałby pogrom żydów. ALE ONR NIE JEST UGRUPOWANIEM POLITYCZNYM i nie ma takich aspiracji, więc co to za przykład? oni są niegroźni, wręcz to zdrowy objaw równowagi skrajnych poglądów w społeczeństwie  8)

EDIT:
twoja stopka martwi mnie bardziej herezja. Publicznie oznajmiasz, że mordowałbyś ludzi, którzy maja inne zdanie a Ty ich nie rozumiesz :)

CATfrcomCheshire:
Podkreslanie i naglasnianie pewnych faktow przy jednoczesnym marginalizowaniu innych ma na celu wywolanie wrazenia wsrod ludzi i spoleczenstw, ktore Polski nie znaja, ze Polakow nie mozna pozostawic samych sobie bez kurateli, bo NATYCHMIAST ZROBIA COS STRASZNEGO. Np zaczna puszczac w TV publicznej relacje z Wegier czy innej Rumunii, a moze nawet o zgrozo z Islandii czy Grecji... Dlatego nasze media dzielnie stoja na strazy demokracji, i puszczaja mame Madzi tudziez relacje z bratnich panstw postepu i dobrobytu.

[VIDE] Herezja:
Nie wybielam ale i nie krytykuje Polski i Polaków jedynie chce aby ludzie myślący nie stali biernie jak dzieje się krzywda.
Czy to aż tak trudne do zrozumienia.

ps. Składnia ... //przyganiał kocioł garnkowi//

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej