Śmietnisko > Off Topic

//Pokłosie// Co o tym filmie sądzicie?

<< < (7/18) > >>

hidden Q:
Czytam i czytam... a wypowiedzi niektórych wpędzają mnie w przekonanie, ze nie każdy powinien mieć prawo głosu. Skoro jednak każdy może coś powiedzieć to ja też się wypowiem.

Omawiany film dla mnie jest niczym innym tylko tematem z dupy. Tematyka tego filmu jak by nie patrzeć przedstawia polaków w nie najlepszym świetle, ale nie to jest celem. Wywołanie takich dyskusji jest właśnie celem tego filmu. W tym przypadku nie ważne są fakty historyczne, ważne jest aby wywołać burzę, sensacje i niczego nie wnoszącą dyskusje. NAGLE w 21 wieku, w wielce tolerancyjnej europie, w kraju, który tak bardzo ucierpiał w drugiej wojnie światowej próbuje się podgrzać temat, że polacy wcale święci nie są. Zupełnie jak by NAGLE antysemityzm miał by być czymś z czym trzeba walczyć. Zupełnie jak by teraz to miało znaczenie. Moim zdaniem to jest już dziś nie realne aby tego typu poglądy mogły być przekładane na takie czyny jak mord niewinnych żydów. To po co w ogóle poruszać taki temat? Ten film mnie obraża bo traktuje mnie, odbiorcę jako nieświadome bydle. Pokazuje polską zbrodnię jak by to było coś nie spotykanego nigdzie indziej w europie. Ten film to nie wiem, ma wymuśić na mnie poczucie winy czy co? od razu widać, że ten film to populistyczny temat zastępczy dla ciemnych mas.

Ludzie co nieco oczytani zapewne wiedzą, że żydzi byli przez wieki prześladowani w europie zachodniej. Ludzie bardziej oczytani zapewne wiedzą DLACZEGO inne społeczności europy miały taki a nie inny stosunek do żydów. Ludzi zainteresowanych tym tematem odsyłam do zapoznania się z treścią TORY, warto poznać też pojecie KABAŁY oraz wiedzieć jaki wpływ wywarła ta filozofia.
Kabalistyczne teksty tycza się bezpośrednio pojęcia okultyzmu i przez wieki były znane tylko w diasporach żydowskich. Okultyzm w średniowiecznej i chrześcijańskiej europie był czymś nie do zaakceptowania a jego praktyka w kręgach żydowskich jest istotnym czynnikiem kształtującym relacje miedzy społecznością żydowską a chrześcijańską. Gdy jednak odniesiemy się do czasów w których miały miejsce omawiane w filmie wydarzenia, gdzie nie istniały jeszcze środki masowego przekazu, nie należy się dziwić, że taki obraz od pokoleń przekazywany ustnie mógł ulegać wyolbrzymieniu co w skutkach mogło prowadzić do wielu niefortunnych zdarzeń. Żydzi byli kojarzeni z czymś złym po przez obecność w ich kulturze wspomnianych wyżej poglądów. Dlatego też w trudnych i "dzikich" czasach europejskich wojen byli posądzani za winowajców. Społeczeństwa ówczesnej europy nie były takie cywilizowane jak nam się to dzisiaj wydaje.

Tak oto przyjmując pewne FAKTY widzimy zgoła odmienny obraz licznych diaspor żydowskich zamieszkujących europę i inny obraz samej europy. Dlatego zupełnie mnie nie dziwi ze polski ciemny chłop wziął kose i zapierdolił kilku żydów. Zupełna norma jak na tamte czasy. Natomiast dziwi mnie, że powstają takie filmy, które niczym krzyż dzielą naród. Rozdmuchuje się po przez takie filmy sprawy, które bezpośrednio nie maja żadnego znaczenia dla dzisiejszego polskiego społeczeństwa. Tworzy sie po prostu sztuczny obraz ksenofobi, zacofania i nie tolerancji.

Co więcej trzeba pokazać, że ten baśniowy polski antysemityzm to dziś największe zagrożenie w europie. Prosta sprawa, podczepimy wyimaginowany polski antysemityzm pod równie wyimaginowany polski nacjonalizm a stworzymy niemniej wyimaginowany obraz ksenofobi w polskim społeczeństwie. JPKM ależ to dzisiaj aktualne  :)

[VIDE] Herezja:
Hidden napisał jak zwykle ścianę tekstu a można to zawrzeć w zdaniu. Nie podoba mi się to co przedstawiono w filmie.
Od siebie dodam.
Film miał dać do myślenia a to, że Polacy jako tacy nie są źli ani dobrzy to każdy wie.
Jedyne na co chciałem zwrócić uwagę to aby nie odwracać się od trudnych spraw i potrafić w odpowiednim momencie powiedzieć //NIE//. Wystarczy się rozejrzeć i zobaczymy, że problem ksenofobii i innych nazwijmy to wynaturzeń istnieje od dawna. Nie od dziś wiadomo, że w Austrii jeden z największych polityków jest nazistą, nie tak dawno było mowa o tym, że w Holandii jest także ruch nacjonalistyczny, który najchętniej pozbył by się przedstawicieli wielu narodowości poza swoje granice. Zdarzało mi się słuchać kolegów mieszkających poza granicami Polski (Anglii) wypowiadających się bardzo negatywnie o innych narodowościach.
Sumując.
Współczesny Polak nie odbiega w sposób znaczący od zamieszkujących inne kraje ludzi a także od tych, którzy żyli w czasie np II wojny światowej. Powinniśmy zwracać uwagę na takich ludzi aby ich poglądy i zachowania nie eskalowały.

Pol Kent:
Ciekawym spojrzeniem na "złych i dobrych" polaków oraz czy może przede wszystkim europejczyków jest emitowany na Discovery odcinkowy dokument "Kolaboranci Hitlera" z kolejnych odcinków można się jak w poszczególnych krajach podbitych przed Niemców w czasie II WŚ kolaborowano z Niemcami, jak formowano jednostki walczące ramię w ramię z Wermachtem jakoś u nas tego nie było.

Doom:
Akurat zgodzę się z hiddenem. Film może ma w sobie coś, ale zdecydowana większość tych co go obejrzy nie dorosła (i nie rokuje szans na dorośnięcie) na tyle żeby oglądać takie rzeczy. Efektem jest kolejny motyw typu "Polskie" obozy zagłady itp

--- Cytuj ---Nie od dziś wiadomo, że w Austrii jeden z największych polityków jest nazistą, nie tak dawno było mowa o tym, że w Holandii jest także ruch nacjonalistyczny, który najchętniej pozbył by się przedstawicieli wielu narodowości poza swoje granice.
--- Koniec cytatu ---
Nie jestem pewien co tam się w Austri dzieje, ale tych w Holandii nawet rozumiem, jeśli pijesz do pomysłu wymuszenia nauki języka i zdania egzaminu z tegoż języka pod groźbą deportacji itp. Znaczy to tyle ze Holendrzy mają oczy i widzą co durne szwaby i żabojady dały zrobić ze swoimi krajami "mniejszościom" etnicznym, które hurtowo do nich przyjeżdżają. Podobny problem niedano wypłynął w Australi, cholernie podobało mi się wtedy podejście do sprawy któregoś z tamtejszych polityków który krótko i na temat powiedział arabom, albo żyjcie na naszych prawa i nie robicie państwa w państwie albo wypierdalać

--- Cytuj ---Zdarzało mi się słuchać kolegów mieszkających poza granicami Polski (Anglii) wypowiadających się bardzo negatywnie o innych narodowościach.
--- Koniec cytatu ---
Też mam kolegów poza granicami i takich którzy wrócili i również u większości da się dostrzec ksenofobiczne poglądy, ciekawe jest to że w krajach w których mieszkali i (zazwyczaj) pracowali było wiele tak zwanych mniejszości a oni dostali wścieklizny tylko na część z nich

--- Cytuj ---Współczesny Polak nie odbiega w sposób znaczący od zamieszkujących inne kraje ludzi a także od tych, którzy żyli w czasie np II wojny światowej. Powinniśmy zwracać uwagę na takich ludzi aby ich poglądy i zachowania nie eskalowały.
--- Koniec cytatu ---
Ale aby też nie wygasły. To ze polska ma w świecie opinię jaką ma być może jest jedną z tych nielicznych rzeczy dzięki którym wciąż nie mam problemu najazdu imigrantów z terenów różnych delikatnie mówiąc dziwny (a ostrzej pojebanych religijnie) nacji

Goomich:

--- Cytat: hidden Q w Marzec 12, 2013, 23:38:54 ---Prosta sprawa, podczepimy wyimaginowany polski antysemityzm
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: hidden Q w Marzec 12, 2013, 23:38:54 ---pod równie wyimaginowany polski nacjonalizm a stworzymy niemniej wyimaginowany obraz ksenofobi w polskim społeczeństwie. JPKM ależ to dzisiaj aktualne  :)

--- Koniec cytatu ---

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej