Śmietnisko > Archiwum
MMORPG Idealny
Arleonenis:
eve plus:
-formacje i wykonywanie manewrów cala formacja
-shield podzielony na strefy np (rufa, dziób, góra, dól, burty)
-armor to samo co shield, pozwoli to np na takie taktyki jak "baczek" statkiem aby równomiernie wystawiac oslony w kierunku wroga
-dziala umieszczane na hard pointach maja tylko ograniczone pole ostrzalu wiec ustawienie sie np burta w kierunku wroga daje o wiele wiekszy efekt niz wystawienie w jego kierunku rufy (dupy strony)
-celowanie w podzespoly przez mniejsze statki (mysliwce npc z pilotami npc zamiast dron, czlowiek nie chce tracic pilota asa i taka strata boli a nie jak dronka które sa miesem armatnim)
-element fpp/tpp w postaci: lazenie po stacjach i pokladach statków, niekoniecznie walka w tym trybie, mi starczy wersja roleplay
-zaloga npc na statku i wynajmowanie zalogi
-"zywy" wszechswiat z duza iloscia npc statków robiacych wlasne interesy (np handlarze kupujacy tanio sprzedajacy drogo)
-gracz majacy wplyw na polityke (np ubij duzo npców w jednym systemie a np: bedzie sie pojawiac tam o wiele mniej npców a te które sie beda pojawiac beda o wiele bardziej (bojowe)
-ai wroga która wie kiedy walczyc a kiedy zwiewac, 3 fregaty atakujace bsa... hmmm kamikaze?
-npc nie spawnuja sie tylko np wylatuja z baz na patrole itd, npc który rozwali gracza lub wrogiego npca dostaje bonusy (skille/ranga) i po wykonaniu zadania wraca do bazy z której pózniej wylatuje na inne zadanie, baza najpierw stara sie wysylac weteranów a dopiero jak ich brakuje nowe miesko armatnie, weteran ma wieksza szanse na lepszy loot
-walka trwajaca wiecej niz 10 sekund
-zamiast jump gate cos jak interstellar warp (nie mylic ze stellarem, a zwlaszcza owcem)
-dynamiczne "imperia" npc które walcza/handluja ze soba, tak ze dany system (lub nawet konstelacja) moze przechodzic pare razy w miesiacu "z rak do rak" w wyniku dzialan wojennych
-dynamiczne misje polegajace na czyms wiecej niz: lec dostarcz lub lec rozwal, cos jak patrol (niekoniecznie musi byc walka podczas patrolu, moze byc nudny, lub nagle moze sie stac "sciezka przez pieklo")
-npc trudne do ubicia, lecz reward za ubicie znaczacy
-trenowanie skilli 5x szybciej
-mozliwosc dokonania warpa na "recznie wpisane" koordynaty lub po wybraniu punktu na mapie ukladu
-kolizje
-intelgentne warpy które cie nie "wpiep#$a" na planete lub gwiazde na autopilocie
-blokada aby gracz nie mógl recznie skoczyc "przez planete/gwiazde/stacje/statek"
-statki posiadajace rózne hardpointy na rózna bron, nie jak w eve ze masz 7 dzial, a jak chcesz male to papa duze
-oczywiscie martwe strefy ostrzalu dla dzial na wiekszych statkach do wykozystanie przez mniejsze (np fregata atakujaca bsa)
-npc kozystajace z powyzszego
no i to mi by styknelo na pare(nascie) lat
Dormio:
Gra?e? w Darkspace ?
partridge:
--- Cytuj ---eve plus:
--- Koniec cytatu ---
Fajne plusy powiedzial bym wypasione w sumie nawet do zrobienia tylko naogladales sie za duzo filmow SF .... Gdyby dodali takie rzeczy to luz walka wygladalla by tak: Wlatuje - LAG - Wypuszczam moje male stateczeki - LAG - 3.5 moich dzialek nie strzela bo nie ma pozycji manewruje - LAG - o gdzie ja jestem - AAAA OK przezucam 34% mocy z AFT shield do generatora mocy - LAG - Robie manwr Alfa Tango 7 - LAG - oooo Wycofuje sie na recznie wpisane koordynaty 892349822938 234239847 239847329 - o nie zdazylem LAG.....
Wlaka 1VS 1 i reszta by nie mogla grac bo wykorzystal bys cala moc NOD'a.... na obliczenie wszytkich parametrow....
rbialo:
--- Cytat: "Arleonenis" ----trenowanie skilli 5x szybciej
--- Koniec cytatu ---
Nie, nie, nie! D?ugie czasy treningu to w?a?nie jest jedna z zalet EVE :!:
Przyk?adowa sytuacja: za tydzie? jad? na 3 tygodniowy urlop. Wrzucam sobie 34 dniowe trenowanie sklia i mog? odpoczywa? nie denerwuj?c si?, ze czas mi ucieka. 8)
--- Cytat: "Arleonenis" ----"zywy" wszechswiat z duza iloscia npc statków robiacych wlasne interesy (np handlarze kupujacy tanio sprzedajacy drogo)
--- Koniec cytatu ---
Hmm... ale po co? Przecie? w grach typu MMOG od tego s? inni gracze! Cho? musze przyzna?, ?e nie próbowa?em handlu wi?c nie wiem jakie sa mo?lwo?ci by tanio kupi? i drogo sprzeda?. :?
A tak poza tym to reszta jest w miar? fajna (warpa na "recznie wpisane" koordynaty, kolizje). Cho? niektóre brzmi? nierealnie (lazenie po stacjach i pokladach statków - zmiana silnika gry?), a inne tak jakbys gra? w gre single player ("gracz majacy wplyw na polityke (np ubij duzo npców...", "ai wroga która wie kiedy walczyc a kiedy zwiewac", "npc nie spawnuja sie...", "dynamiczne imperia npc ...", "npc trudne do ubicia" - to wszytko dostaniesz grej?c z ?ywmi lud?mi, zamiast npc'ów :!: )
Arleonenis:
jak topic idzie mmo idealny, a nie realny
co do lazenia po pokladzie np statku jest to w swg naprzyklad, tak dwa silniki
co do laga tak pewnie by byl straszny... od strony klienta i serwera, w koncu to nie az tak wiele danych do przeslania aby nowoczesne lacze to nie pociagnelo, zobacz sobie po sesji gry w eve ile danych wyslales i odebrales ale fakt to jest spiewka przyszlosci... ale nie az tak dalekiej, moze 5 lat?
a co do npców, fakt ?ywi gracze to jedno, ale bez npców swiat wydaje sie strasznie pusty w wiekszosci terenów (nie mówie tu o slawnym rens z agentami lvl4), a juz okolice wiekszosci stacji to juz calkowite pustkowie, gracze maja to do siebie ze sie koncentruja w najbardziej zaludnionych rejonach, bo jest tam rozwiniety market oraz wszystkie koncerny produkcyjne wlasnie z tego powodu sa tam lokalizowane, oraz w miejscach gdzie sa dobrzy agenci... a inne regiony... leza odlogiem, od czasu do czasu przypalentaja sie jakies korpiki minujace i nic poza tym bo nic tam nie ma, aby zapelnic taki swiat jak eve trza by bylo z 10x tyle luda... ale wtedy huby jak rens, yulai itp. musialy by miec cala farme serwerów tylko dla siebie, bo by bylo z pol tysiaca na lokalu, wiec npc by spowodowaly ze swiat wydawal by sie bardziej zywy w tych nie obleganych sektorach...
ale moorpg dla jednego idealny nie musi byc taki sam dla innych, kazdy ma rozny gust w koncu
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej