Śmietnisko > Off Topic
Stop pakietowi klimatycznemu
MGGG:
--- Cytat: VonBeerpuszken w Styczeń 24, 2013, 12:01:48 ---Tak, tylko że w tym przypadku mówimy o zmianach mierzonych w odcinkach czasowych liczonych tysiące, a nie 100 lat.
--- Koniec cytatu ---
Nie wiedziałem, że drzewa mogą żyć tysiące lat :P
Goomich:
--- Cytat: MGGG w Styczeń 24, 2013, 12:11:44 ---Nie wiedziałem, że drzewa mogą żyć tysiące lat :P
--- Koniec cytatu ---
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_oldest_trees
VonBeerpuszken:
--- Cytat: Centurion w Styczeń 24, 2013, 12:07:01 ---To jest duży problem - waga paliwa jakim dysponujemy w stosunku do jego wydajności. Tworzy się zamknięta pętla z której nie da się uciec. Im więcej paliwa zabierzesz tym więcej musisz mieć paliwa, żeby pokonać grawitację i wystartować z planety, im więcej paliwa zabrałeś tym więcej ważysz, im więcej ważysz tym potrzebujesz więcej paliwa....
Sam lot przez przestrzeń do jest pikuś.
--- Koniec cytatu ---
Zamknięta pętla jest własnie w takim myśleniu, żeby lecieć na Marsa nie trzeba budować bóg raczy wiedzieć jakich rakiet nośnych... taki statek buduje się na orbicie. Nie potrzebuje on już takiej ilości paliwa, kształty może mieć jakiekolwiek, nie potrzebuje ciężkich osłon termicznych. Skoro jest juz na orbicie potrzebuje tylko prztyczka żeby polecieć a nie potężnego kopa w siedmiomilowym bucie ;)
A do jego budowy starczą nam te rakiety co juz posiadamy.
Posiadamy nawet stację którą można wykorzystać do tego celu.
Technologia jest juz od dawna, nawet kasa by nie była taka straszna jak nam sie maluje.
Ale firmy wolą budować 10 jednorazowych statków za 100mln dolarów każdy (cena strzelona, pewnie błedna, ale to przykład) niże jeden za 500 który posłuży 20 lat.
W tym temacie jest dokłądnie jak w temacie globalnego ocieplenia - chodzi tylko i wyłącznie o grubaśne zera na dosłownie kilkunastu kontach na świecie.
--- Cytat: MGGG w Styczeń 24, 2013, 12:11:44 ---Nie wiedziałem, że drzewa mogą żyć tysiące lat :P
--- Koniec cytatu ---
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sekwoja_wieczniezielona
Pol Kent:
--- Cytat: Centurion w Styczeń 24, 2013, 12:07:01 ---To jest duży problem - waga paliwa jakim dysponujemy w stosunku do jego wydajności. Tworzy się zamknięta pętla z której nie da się uciec. Im więcej paliwa zabierzesz tym więcej musisz mieć paliwa, żeby pokonać grawitację i wystartować z planety, im więcej paliwa zabrałeś tym więcej ważysz, im więcej ważysz tym potrzebujesz więcej paliwa....
--- Koniec cytatu ---
To nie jest żaden problem. To jest tylko i wyłącznie kwestia "chciejstwa" wysyłamy różne sondy do badania np. Marsa? Wysyłamy. Więc w ten sam sposób wysyłamy np. co 3 czy 6 miesięcy na orbitę Marsa kilka czy "cystern" zbiorników z paliwem. Dolatują, spokojnie sobie orbitują i czekają na czas kiedy będą potrzebne. Wysłany załogowy statek/lądownik/etc po wylądowaniu potrzebuje tylko tyle paliwa (+ trochę zapasu na manewrowanie) żeby wystartować z powierzchni marsa i podłączyć się do kanistra.
Problem to tylko i wyłącznie jak to zresztą już było tu napisane "kwestia ekonomiczna" nie mam żadnych wątpliwości co do tego że jakby curiosity znalazł na Marsie coś naprawę interesującego $$$$ to problem jak tam polecieć i wrócić rozwiązałby się błyskawicznie.
Centurion:
Ale ja to wiem, że można z orbity wysłać statek.
Tylko powiedz mi jak człowiek ma z tym paliwem, które na orbitę da się wynieść bo czemu nie, wylądować na Marsie. To nie jest księżyc ze stosunkowo malutką siłą przyciągania, po 2 zobacz jakie wyglądają starty takich rakiet z Ziemi - jak chcesz odpowiednio ustawić taką rakietę na Marsie, żeby człowiek, który tam wylądował mógł wystartować z powrotem? :)
Generalnie, wylot z Ziemi, lot, nawet lądowanie na Marsie to jest pikuś. Możliwość wystartowania z powrotem to już inna bajka.
@Pol Kent
--- Cytuj --- Wysłany załogowy statek/lądownik/etc po wylądowaniu potrzebuje tylko tyle paliwa (+ trochę zapasu na manewrowanie) żeby wystartować z powierzchni marsa i podłączyć się do kanistra.
--- Koniec cytatu ---
8)
Nie da się tak, bo:
100% - ilość paliwa potrzebna na przelot z Marsa na Ziemię
90% - paliwo potrzebne na wylot na stacjonarną orbitę
Powyższe % są tylko szacunkowe, na podstawie wiedzy jaką mam z książek, itd... Faktyczne % nie wiem jakie by były, generalnie chodzi o problem - lot, mało paliwa, można zrobić ogniwa słoneczne, itd... START z planety - BARDZO dużo paliwa.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej