Eve Online > NoobGarten
Opłaty abonamentowe - czy granie musi być tak drogie?
Maciek26:
Witam wszystkich.. Jestem strasznie nakręcony na EVE Online i chciałbym przynajmniej spróbować, jednak jeden fakt odpycha mnie od tej produkcji - mianowicie wysokie opłaty abonamentowe. Grałem dotychczas w WoW'a i tam abonament nie był aż tak wysoki, do tego dochodził system "Recruit a Friend" gdzie można było zgarniać darmowe miesiące za zapraszanie przyjaciół przyjaciół (ogólnie granie było niedrogie).. Jak na moją kieszeń taki wydatek miesięczny był dopuszczalny.. Eve natomiast zaskoczył mnie swoją "ceną".. U oficjalnego dystrybutora cena wynosi aż 60zł/miesiąc.. Nie jestem bardzo zamożny i mam sporo innych wydatków - jest to po prostu dla mnie zbyt dużo. Na allegro z kolei za połowę tej ceny można dostać "plexy" które, jak zrozumiałem, działają na zasadzie zwykłych prepaidów "in-game".. Ale skoro cena jest dwukrotnie niższa to pewnie jest to w jakimś stopniu nielegalne :'( . Czy są jakieś sposoby na "tańszą" grę w EVE? Wyczytałem że doładowania można kupować także za walutę w grze - czy takie rozwiązanie wymaga dużo poświęconego czasu / grind'u? Czy długo trzeba grać i uczyć się EVE żeby zacząć na siebie zarabiać?
Pozdrawiam, Maciek :)
Nitefish:
Tu możesz:
- grać za friko dzięki zaproszeniu friendsów
- kupować time cody co jest znacznie tańsze niż abonament u CCP (bo przeliczasz na dolce nie za euro)
- możesz kupować plexy za walutę z gry na markecie, co po kilku miesiącach gry jest pikusiem w wydatkach. Dla doświadczonego gracza miesiąc gry to 2-3h zarabiania isków w grze.
Maciek26:
Faktycznie po "ogarnięciu" zarobienie na prepaida in-game jest takie proste? A co z doładowaniami allegro? Są one nielegalne? A te time card'y za $ gdzie można kupić?
Skeer:
Na ShatteredCrystal lub na Battleclinic możesz kupić GameTimeCody. One są w 100% legalne.
Jeżeli chodzi o allegro - tam się można naciąć, więc nie polecam. Na pewno plexów na allegro nie wolno kupować, można w teorii kupować Game Time Cody od polskich dystrybutorów, ale nie siedzę w tym, nie wiem, którzy są spoko, którzy nie.
Jezeli chodzi o zarabianie ISK ingame... Plex 30-dniowy kosztuje ~560 milionów ISKów. Trzeba wiedzieć, co robić, żeby już na starcie taką kasę móc zarabiać w miesiąc.
Możliwości są 3 z tego co jestem w stanie sobie wyobrazić:
- skillujesz probera i salvaging i w hubie misyjnym salvagujesz cudze wraki.
- lecisz do lowseca jakimś rifterem i szukasz frakcyjnych ratów - bardzo czasami się uda znaleźć niezłe itemy nawet po 150m.
- załapujesz jakieś znajomości i kumple pomagają - na zasadzie, że sprzątasz po nich misje, szukasz factionów w 0.0 etc etc. I dostajesz udział w zysku.
Można też handlować i scamować w Jita - czyli trade hubie, ale to wymaga już jakiejś dozy znajomości rynku i mechaniki gry.
Jeżeli chodzi o te friend invite, czyli Evkowe "Power of Two" to już chyba nie da się zapraszać kumpli i samemu dostawać z tego darmowe dni.
EDIT
Dla przykładu ja w 3h jestem w stanie zarobić około 200-300m ISK na misjach pirackich w 0.0
DrackUll:
Niestety panowie trochę ubarwiają, ale w tej społeczności każdy ma do tego skłonności i musisz brać poprawkę na to co ludzie mówią.
Fakty są takie, że tu się ryje ziom, cokolwiek nie robisz to ryjesz, po prostu druga robota. Dlatego poważnie się zastanów w co się pakujesz ;P
W tej chwili w grze jest jeden sposób na zarobienie na plexa dysponując postacią nie wyskilowaną i będąc graczem nie obeznanym z mechaniką.
Tym sposobem jest milicja. Tam zarabiasz od pierwszego dnia latając szipem, który masz dostępny na starcie, zaraz po zrobieniu tutoriali.
Dlatego jeśli miałbym Ci coś polecać to nie salvaging w hubie misyjnym czy latanie po low i szukanie faction spawnów(?!?) tylko milicja właśnie.
Pozdro.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej