Eve Online > Dyskusje ogólne
Ekonomia w Eve było [Odp: Retribution - główny wątek]
SokoleOko:
Nitefish:
Po pierwsze, w Eve obowiązują nieco inne zasady niż w RL.
Po drugie, to już było wałkowane milion razy.
Jeśli NPC płaci graczowi ISK to jest to "wejście pieniądza do systemu" (ISK faucet). Jeśli gracz płaci NPC-owi ISK to jest to "odpływ pieniądza z systemu" (ISK sink). Proste jak budowa cepa.
Dlatego bounty za raty jest ISK faucet, a jakakolwiek produkcja jest raczej ISK sinkiem (płacisz np. za sloty produkcyjne w stacjach NPC.
Nitefish:
Zmierzałem do tego, że takich nieskończonych źródeł isków jest więcej tylko nie wszystkie są wprost. Ale problemem nie jest to, że dostaje się bounty za raty tylko to, że np. boty robią to bez udziału człowieka.
Poza pewną grupką osób ludzie nie racą 24h/dobę bo to chore jest i poza chinolami praktycznie nikt tego nie robi.
Zazwyczaj zbiera się kasę na coś konkretnego lub zaspokaja swoje potrzeby. Natomiast jeśli można zarabiać kasę tak, żeby w ogóle nie poświęcać na to czasu to niby czemu nie.
W Eve jest sporo mechanizmów wdupiania kasy choćby pvp gdzie iski lecą masowo do śmietnika.
SokoleOko:
--- Cytat: Nitefish w Październik 19, 2012, 10:10:22 ---Zmierzałem do tego, że takich nieskończonych źródeł isków jest więcej tylko nie wszystkie są wprost. Ale problemem nie jest to, że dostaje się bounty za raty tylko to, że np. boty robią to bez udziału człowieka.
--- Koniec cytatu ---
Biorąc pod uwagę ilość botów i fakt, że jeszcze pół roku temu największa bociarnia świata nie drukowała ISK (drone alloys), to miażdżąca większość ISK powstaje przy użyciu prawdziwych graczy. Boty co najwyżej napędzają popyt na PLEX-y (bo w 100 procentach w ten sposób płacą za grę).
--- Cytat: Nitefish w Październik 19, 2012, 10:10:22 ---W Eve jest sporo mechanizmów wdupiania kasy choćby pvp gdzie iski lecą masowo do śmietnika.
--- Koniec cytatu ---
PvP nie jest ISK sinkiem. Co więcej, za każdy wdupiony ship wypłacane jest ubezpieczenie, czyli jest to ISK faucet.
Jeśli kupiłeś shipa w Jita to Twoje ISK powędrowały do kieszeni gracza, który Ci tego shipa sprzedał. Od tego, że wdupiłeś tego shipa te ISK mu przecież nie wyparowały. Ilość ISK w systemie nie uległa zmianie (pomijając ubezpieczenie).
GlassCutter:
--- Cytat: SokoleOko w Październik 19, 2012, 10:16:37 ---PvP nie jest ISK sinkiem. Co więcej, za każdy wdupiony ship wypłacane jest ubezpieczenie, czyli jest to ISK faucet.
Jeśli kupiłeś shipa w Jita to Twoje ISK powędrowały do kieszeni gracza, który Ci tego shipa sprzedał. Od tego, że wdupiłeś tego shipa te ISK mu przecież nie wyparowały. Ilość ISK w systemie nie uległa zmianie (pomijając ubezpieczenie).
--- Koniec cytatu ---
A statki t2, t3 i moje nieubezpieczone? Frakcyjne moduły i wszystkie inne które wyparowują, amunicja?
SokoleOko:
--- Cytat: GlassCutter w Październik 19, 2012, 11:11:07 ---A statki t2, t3 i moje nieubezpieczone? Frakcyjne moduły i wszystkie inne które wyparowują, amunicja?
--- Koniec cytatu ---
Za każdego shipa wypłacane jest jakieś ubezpieczenie, nawet jeśli go nie opłaciłeś. Stąd każdy killmail -> ISK faucet.
Więc jeszcze raz - ISK sink/ISK faucet rozpatrujemy tylko i wyłącznie w kategorii "wejścia i wyjścia ISK z systemu". Przepływy między graczami są neutralne, bo jeśli ja Ci dam 1B ISK to ilość ISK w systemie się nie zmieni.
Jak już chcemy dzielić włos na czworo, to CCP przyznał że nieformalnym ISK sinkiem, który w dużej mierze ratuje system przed hiperinflacją są... ISK zamrożone na nieaktywnych kontach.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej