Eve Online > Dyskusje ogólne

Ekonomia w Eve było [Odp: Retribution - główny wątek]

<< < (8/30) > >>

Dormio:

--- Cytat: SokoleOko w Październik 23, 2012, 15:13:12 ---Ale przybyło czy ubyło tych pieniędzy?

--- Koniec cytatu ---
Wtedy masowo przybywało pieniążków. Przypomnij sobie. Pieniądz czy to ISK, EUR, czy PLN nie ma wartości sam w sobie - jest prostym zapisem na saldzie, a jakąkolwiek wartość zyskuje w momencie transakcji. Póki sobie leży na koncie/portfelu, to nawet o obrocie nie można mówić.

--- Cytat: SokoleOko w Październik 23, 2012, 15:13:12 ---Ale co Pan dupisz...

Twoje pieniądze wydane na pączka są teraz w kasie cukierni i idą na sfinansowanie produkcji następnego pączka. Czyli dalej są w obiegu!

Tak samo - kupiłeś shipa w Jita = komuś przekazałeś ISK. I od tego, że wdupiłeś tego shipa ani Tobie, ani tamtemu komuś ISK nie ubyło.

--- Koniec cytatu ---
Zacytuję:

--- Cytat: SokoleOko w Październik 23, 2012, 15:13:12 ---Ale co Pan dupisz...

--- Koniec cytatu ---
Po pierwsze nie są w kasie cukierni, bo idą na pensje pani/pana sprzedającego, który za przeproszeniem... też produkuje gówno. Idą również na pensje pracownika młyna, firmy transportowej, elektrowni i wielu innych instytucji pośrednio biorących udział w wyprodukowaniu tego pączka, którego zjadłem. Wszyscy muszą jeść i produkują... już wiesz co.  :P
Ten sprzedający ship w Jita musiał:
- kupić/naskrobać minsy
- kupić/zrobić BPC/BPO
- wystawić towar na market
- czekać na kupca
Pomyśl przez chwilę, w których miejscach wydawał ISKi.
To, że ISKi przepływają od jednej osoby do drugiej w stosunku 1:1 nie powoduje, że ich przybywa. To jest jedynie obracanie pieniędzmi. Nie ma znaczenia, czy poświęcę czas na naskrobanie minsów, czy zrobienie misji, czy zaczekam aż mi pszenica urośnie - w zamian otrzymuję towar, który MOGĘ zamienić na pieniądz. Czasem oczekiwania na pszenicę NIE nakarmisz głodnego żołądka - będziesz musiał się kredytować w banku -> tu wg Ciebie pojawiają się "automagicznie" PLNy. Zapomniałeś jednak, że PLNy będziesz musiał oddać.
Bounty z rata jest źródłem pustego pieniądza (ISK) tylko dlatego, że na stworzenie jego shipa NIE poszła ani jedna sztuka minsów/BPC/etc. Nie było kredytu na zakup shipa NPC, nie było jego transportu, produkcji, wystawiania na markecie. On po prostu się respawnował, bez ŻADNEGO kosztu dla EVE.

--- Cytat: Khurghan w Październik 23, 2012, 15:30:15 ---Pomijacie tylko jeden fakt, mianowicie to, że ubezpieczenie jest również isk sinkiem. Nie ma gwarancji, że statek spadnie w czasie ubezpiecznia. Przez to, bez dokładnych danych od CCP na temat tego ile ISK jest wpłacanych na rzecz ubezpieczeń, a ile wypłacanych ciężko to stwierdzić. Nie tyczy się to oczywiście domyślnego ubezpiecznia.

--- Koniec cytatu ---
Nie pomijamy:

--- Cytat: Dormio w Październik 23, 2012, 09:46:21 ---Jeśli ship MASZ ubezpieczony, to sinkiem, jest koszt UBEZPIECZENIA, bo dopóki nie wtopisz shipa nie dostaniesz żadnej kasy.

--- Koniec cytatu ---

Khurghan:

--- Cytat: Dormio w Październik 23, 2012, 15:45:11 ---...

--- Koniec cytatu ---

Nie doczytałem  :-[

Theronth:

--- Cytat: Dormio w Październik 23, 2012, 15:45:11 ---stuff

--- Koniec cytatu ---

SokoleOko:

--- Cytat: Khurghan w Październik 23, 2012, 15:30:15 ---Pomijacie tylko jeden fakt, mianowicie to, że ubezpieczenie jest również isk sinkiem. Nie ma gwarancji, że statek spadnie w czasie ubezpiecznia. Przez to, bez dokładnych danych od CCP na temat tego ile ISK jest wpłacanych na rzecz ubezpieczeń, a ile wypłacanych ciężko to stwierdzić. Nie tyczy się to oczywiście domyślnego ubezpiecznia.

--- Koniec cytatu ---

OK.

1) Jakiś rok temu CCP musiało wprowadzić zmiany w ubezpieczeniu, bo ludzie na tym zarabiali poprzez self-destruct. Dlatego możemy uznać, że wtedy mechanizm ubezpieczenia NETTO był źródłem ISK.

2) Pośrednio są dane dotyczące produkcji shipów oraz tego ile ich spada = mniej więcej mamy równowagę, co znaczy że shipy nie żyją w nieskończoność. Zresztą, spróbuj znaleźć jakiegoś shipa z "dużymi rigami" - to już prawdziwe białe kruki. Zresztą, ludzie nie są głupi i starają się nie dopuszczać do sytuacji, w której ship NIE spadnie przed końcem ubezpieczenia. Nawet specjalnie starają się wdupić.

Xeovar:

--- Cytat: papugoz w Październik 23, 2012, 14:42:35 ---Matko chrystusowa czy tylko ja mam wrażenie że kolega Dormio ma problem z rozróżnieniem zagadnień mikro i makroekonomii?

Mikroekonomia - Straciłeś 80 baniek na stracie swojego statku bo musiałeś zarobić 230, a ubezpieczenie pokryło Ci tylko 150.

Makroekonomia:
1. Ktoś zarobił na Tobie 200 baniek sprzedając Ci hulla, więc jest on jest +200, a Ty - 200 czyli system jest na 0.
2. Kupiłeś ubezpieczenie, jesteś -230 ale kolega sprzedający dalej +200 więc w systemie jest -30
3. Straciłeś statek więc dostałeś 150 => jesteś -80 a kolega co Ci sprzedał dalej +200 => w systemie jest +120 milionów.

Jeżeli moje rozumowanie jest błędne - udowodnij.

--- Koniec cytatu ---

QFT. Dormio nadal o mikroekonomii jak reszta o makro i teraz jeszcze wszedł w populizm bo mówi o pensji pana produkującego... /o\

Really Dormio, weź ogarnij podstawy ekonomii bo tłumaczenie tego na przykładach nie daje rady :(

Wszyscy Ci tłumaczą, że jak chodzi o ISK w obiegu to jakikolwiek ZAKUP przez gracza CZEGOKOLWIEK nie od NPC NIE MA ŻADNEGO znaczenia dla ilości ISK w obiegu.

Do obiegu kasa wchodzi przez:
1. bounty
2. mission rewardy
3. skup niektorych itemów przez NPC
4. PZU

Kasa wypływa:
1. koszt ubezpieczenia
2. koszty slotów
3. koszty sova
4. koszty biur w NPC stacjach
5. podatki i koszt brokera na markecie
6. kupno itemów od NPC
7. inne rzeczy których nie pamiętam a za które płaci się SYSTEMOWI i NPCom.

NIC WIĘCEJ. Nawet koszt surowców niezależnie od pochodzenia, czy paliwa dla POSów NIE WPŁYWA na ilość ISK w obiegu.
Owszem, zużywa się i paliwo i surowce, ale one zostały WYKOPANE przez graczy !!!!!!!! z punktu widzenia makroekonomii i ilości pieniądza w obiegu ten obrót jest oddzielny.

Cały czas mówimy tylko o aspekcie monetarnym a nie o całej ekonomii... interesuje nas tylko ilość ISK w całym systemie a nie ilość ISK+dóbr i ich relacja do siebie.....

Owszem, kasa jako liczba ISK nie ma wartości bez całego obiegu towarowego, ale to relacja między towarem w obiegu a iskami w obiegu definiuje wartość pieniądza. A ta relacja oznacza że jak towaru przybywa wolniej (bo wybucha często gęsto) niż isków (bo są duże faucety a mało sinków) to masz inflację.... i to że w EVE nie ma hiperinflacji zawdzięczamy TYLKO temu że nieoficjalnym i nie permanentnym sinkiem jest kasa zamrożona na nieaktywnych kontach.
Najprostszą metodą wpływania na inflację jest polityka monetarna, co w EVE oznacza stosunek faucetów do sinków ISK.

Prościej nie umiem :(

I EOT, bo trzeci raz nie dam rady powtórzyć bez piany na ustach ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej