Eve Online > Dyskusje ogólne
Ekonomia w Eve było [Odp: Retribution - główny wątek]
papugoz:
Matko chrystusowa czy tylko ja mam wrażenie że kolega Dormio ma problem z rozróżnieniem zagadnień mikro i makroekonomii?
Mikroekonomia - Straciłeś 80 baniek na stracie swojego statku bo musiałeś zarobić 230, a ubezpieczenie pokryło Ci tylko 150.
Makroekonomia:
1. Ktoś zarobił na Tobie 200 baniek sprzedając Ci hulla, więc jest on jest +200, a Ty - 200 czyli system jest na 0.
2. Kupiłeś ubezpieczenie, jesteś -230 ale kolega sprzedający dalej +200 więc w systemie jest -30
3. Straciłeś statek więc dostałeś 150 => jesteś -80 a kolega co Ci sprzedał dalej +200 => w systemie jest +120 milionów.
Jeżeli moje rozumowanie jest błędne - udowodnij.
SokoleOko:
--- Cytat: Dormio w Październik 23, 2012, 14:30:20 ---Nie pojawiło się. Najpierw musiałem zarobić te 200.
--- Koniec cytatu ---
Bzdura.
OK, przykład specjalnie dla Dormia.
Jesteś JEDYNYM graczem na serwerze. Dostałeś jakieś tam drobne ISK na start, n00bshipa i blueprint na cruisera T1. n00bshipem poleciałeś na pasek i kopałeś minsy aż zebrałeś wszystko co jest Ci potrzebne do wyprodukowania tego cruisera T1. Wrzucasz minsy i BP, wypada Ci ship.
Ship ubezpieczasz (bo miałeś troszkę ISK na start). Lecisz na misję i giniesz. Nie masz cruisera, ale hop siup, masz więcej ISK, prawda?
Tak to właśnie działa.
Zgodnie z Twoją logiką, jak chcesz zjeść pączka to najpierw wydajesz kasę w cukierni, a potem drugi raz "tracisz" te pieniądze jedząc pączka.
Dormio:
--- Cytat: SokoleOko w Październik 23, 2012, 14:48:14 ---Bzdura.
OK, przykład specjalnie dla Dormia.
Jesteś JEDYNYM graczem na serwerze. Dostałeś jakieś tam drobne ISK na start, n00bshipa i blueprint na cruisera T1. n00bshipem poleciałeś na pasek i kopałeś minsy aż zebrałeś wszystko co jest Ci potrzebne do wyprodukowania tego cruisera T1. Wrzucasz minsy i BP, wypada Ci ship.
Ship ubezpieczasz (bo miałeś troszkę ISK na start). Lecisz na misję i giniesz. Nie masz cruisera, ale hop siup, masz więcej ISK, prawda?
Tak to właśnie działa.
Zgodnie z Twoją logiką, jak chcesz zjeść pączka to najpierw wydajesz kasę w cukierni, a potem drugi raz "tracisz" te pieniądze jedząc pączka.
--- Koniec cytatu ---
Co mi z ISKów, skoro nie mam na co wydać ? Tak, to działa ? Jeśli za pieniądz który mam nic nie mogę kupić to ten pieniądz nie ma wartości. Przypomnij sobie czasy z okolic 1980 roku.
Pieniądze były, ale wydawać nie było na co.
Zgodnie z moją logiką, by móc zjeść pączka muszę najpierw zarobić pieniądze.
Jedząc pączka wydaję moje (!) zarobione pieniądze i one BEZPOWROTNIE po jakimś czasie w formie nawozu wypadają z obiegu.
SokoleOko:
--- Cytat: Dormio w Październik 23, 2012, 14:58:18 ---Co mi z ISKów, skoro nie mam na co wydać ? Tak, to działa ? Jeśli za pieniądz który mam nic nie mogę kupić to ten pieniądz nie ma wartości. Przypomnij sobie czasy z okolic 1980 roku.
Pieniądze były, ale wydawać nie było na co.
--- Koniec cytatu ---
Ale przybyło czy ubyło tych pieniędzy?
--- Cytat: Dormio w Październik 23, 2012, 14:58:18 ---Jedząc pączka wydaję moje (!) zarobione pieniądze i one BEZPOWROTNIE po jakimś czasie w formie nawozu wypadają z obiegu.
--- Koniec cytatu ---
Ale co Pan dupisz...
Twoje pieniądze wydane na pączka są teraz w kasie cukierni i idą na sfinansowanie produkcji następnego pączka. Czyli dalej są w obiegu!
Tak samo - kupiłeś shipa w Jita = komuś przekazałeś ISK. I od tego, że wdupiłeś tego shipa ani Tobie, ani tamtemu komuś ISK nie ubyło.
Khurghan:
Pomijacie tylko jeden fakt, mianowicie to, że ubezpieczenie jest również isk sinkiem. Nie ma gwarancji, że statek spadnie w czasie ubezpiecznia. Przez to, bez dokładnych danych od CCP na temat tego ile ISK jest wpłacanych na rzecz ubezpieczeń, a ile wypłacanych ciężko to stwierdzić. Nie tyczy się to oczywiście domyślnego ubezpiecznia.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej