Eve Online > Dyskusje ogólne

Sentry guns pod lupą !

<< < (7/7)

Colonel:
alez... zrozumialem, zrozumialem  ;)

BAMBO:
a ja tu widzę lekki wzrost cen materiałów z PI,  nareszcie cepy będą mogły złapać to i owo na gejcie i przeżyć ;] (wzrosnie liczba tandemow cep+snajper na gejtach ?)

co do bitek to i owszem bedzie ich mniej przynajmniej na poczatku,  pozniej będzie się  czatowac na paskach itp-

i fakt faktem odpadną sytuacje pvp jak ta poniżej

--- Cytat: Jan Morgenstern w Sierpień 11, 2012, 16:23:08 ---
Sytuacja 2, ktora odpowiada bardziej temu jak ja czesto walcze. Na bramie mam maly gang ludkow szukajacych wrazen. W zadnym innym miejscu nie beda walczyc, bo siedzenie na bramie daje im zludzenie bezpieczenstwa i w razie zlego obrotu sprawy przynajmniej czesci uda sie przeskoczyc na 2 strone jesli zdeagruja. Maja jakas forme zabezpieczenia. Nie ma szansy, aby walczyli z moim szipem na pasku a SS odpada, bo takie gangi prawie nigdy nie maja probera. Jedynym wyjsciem aby obie strony postrzelaly jest podjecie z nimi walki na bramie. Oni moga strxelac do mnie, bo jestem outlawem, ja moge strzelac do nich poniewaz oni juz mnie zaatakowali. Jest walka. .....
....Glowna przyczyna jest nieoplacalnosc zycia w lowsecu.

--- Koniec cytatu ---

jak dla mnie w low nie chodzi o miejsce do bitki tylko o chęć, sporo graczy robi misje itp a formują się w gangi i lecą do low by postrzelać,  ci się dostosują do zmiany.

Co do walk na gejtach to będą nadal tylko w mniejszym stopniu- niezapominajmy ze CCP ostatnimi latami ma silne parcie na wzrost aktywnych kont- tworzenie sytuacji w których trzeba użyć wiecej statków by rozłożyć jakoś ten wzmożony ogień sentry jest im na plus.

A ze eve uzależnia to coraz częściej gracze latają na pvp dualboxując a ze praktyka czyni mistrza to i bedziemy sie lać na 3 konta :)

Jan Morgenstern:
Nie bedziemy. Ja latam na kilka kont juz od dawna. Nie zgodze sie,ze ludzie beda mieli zakladali kolejne konta z tego powodu. Po pierwsze wyskilowanie odpowiedniego chara troche trwa.
Po drugie dualboxowanie z cepem pod sentry nie jest wcale takie proste. Latanie cepem to wiecej niz klikniecie orbit, odpalenie punkta i juz. Jesli musisz kogos decloakowac to nie bedziesz w stanie przez dobrych kilka-kilkanascie sekund uzyc 2go konta. Samo orbitowanie celu tez nie jest najmadrzejszym pomyslem. Dobry pilot lata cepem manualnie. Szczegolnie pod brama, gdzie latwo o zaczepienie o brame i jestes trupem. Z wlasnego doswiadczenia wiem,ze od potrzeba conajmniej 20-30 sekund aby opanowac sytuacje i uzyc pozostale chary. Z odrobina wprawy w ciagu tych 20-30 sekund dasz rade na chwile przejsc na druga postac i kliknac warp ale to max tego, co mozna zrobic. Przynajmniej grajac na kilka kont na jednym komputerze.
Po trzecie liczba kont zmniejszylaby sie, poniewaz znam sporo osob, ktore przestalyby grac jesli CCP wprowadziloby to rozwiazanie. Sam tez powaznie zastanawialbym sie poniewaz:
a) lubie grac solo lub ewentualnie latac w malym gangu i nie mam zamiaru latac w cholernych blobach kampiacych bramy

b) lubie zycie pirata i nie mam zamiaru poprawiac security statusu aby moc cokolwiek robic na bramie lub pod stacja. Wybierajac zywot pirata skazalem sie na lowsec i dobrze mi tu. Z checia powitam sensowne zmiany, ale nie cos w stylu 'z powodu zlego stanu drog w Warszawie dochodzi do zbyt duzej liczby wypadkow wiec naprawimy Zakopianke' :D

c) nie bede spinowal szipa w jeszcze bardziej opustoszalym lowsecu (a bedzie opustoszaly, bo na bramach w moim regionie bedza siedziec pseudopvperzy kampiacy bramy i lapiacy wszystko co wleci, a z kolei ich nie bede mogl zaatakjowac na bramie, gdyz nawet jesli beda mieli GCC to ja tez bede obrywal od sentry a walka z kampa nie bedzie trwala 30 sekund czy nawet nie minute lub 2).

d) w rezultacie lapania wszystkiego bez wzgledu na rozmiar i cloak, czesc kerbirow prawdopodobnie tez przestanie grac po tym jak wtapia 5 czy 6 szipa robiac misje transportowe albo wychuchana t3 do niedawna nietykalna a pozwalajaca na exploracje w lowsecu.

e) PI czy POSy w lowsecu bylyby niedostepne dla ludzi, ktorzy obecnie maja tu instalacje. To sa czesto alty kogos, kto uzywa ich zarobkowo + lataja t2 cloaky haulerem a po wspomnianych zmianach zabieranie urobku lub dowozenie paliwa byloby duzo bardziej ryzykowne. W niektorych regionach prawdopodobnie niemozliwe. Wiec jaki bylby sens utrzymywania tych altow?

Lowsec jest miejscem do bitki. Jest to najlatwiej dostepne miejsce, czesto o skok od highseca. Jesli ktos wskakuje gangiem to ma chec. Nie musi za to miec skila do szukania celu proberem/scouem. Bardzo duzo ludzi, nawet dobrych pvperow, nie potrafi poslugiwac sie pokladowym skannerem a nawet jesli to potrafia to nie sa odpowiednio szybcy aby za jego pomoca namierzyc wrogi gang. W dodatku brama jest BEZPIECZNIEJSZYM miejscem do pvp niz np pasek/planeta, poniewaz obecnie nie mozna na branmie uzywac cepow i frytek (pomijajac FW czy WT ale to inna dzialka). Brak cepow na bramie oznacza prawie pewnosc, ze uratujemy PODa. Znaczna czesc tych dorywczych gangow nie wskakuje w nowego klona lub nie lata w klonie bojowym ale lata ze swoimi drogimi implantami. Dla takich ludzi utrata PODa to czesto wieksza strata niz utrata szipa.

Pol Kent:

--- Cytat: Jan Morgenstern w Sierpień 13, 2012, 18:45:47 ---(...) liczba kont zmniejszylaby sie, poniewaz znam sporo osob, ktore przestalyby grac jesli CCP wprowadziloby to rozwiazanie. Sam tez powaznie zastanawialbym sie

--- Koniec cytatu ---
EVE przeżyło większe zmiany w mechanice niż ta o której toczy się dyskusja (zakładając, że wejdzie w takiej formie) i jakoś ludzie graja dalej.
Jesteś niewątpliwie ciekawą i barwną postacią polskiego community tym bardziej smutnie brzmi grożenie, że taka zmiana zamknie Ci możliwość zabawy w EVE to smutne :(

--- Cytat: Jan Morgenstern w Sierpień 13, 2012, 18:45:47 ---Lowsec jest miejscem do bitki. Jest to najlatwiej dostepne miejsce, czesto o skok od highseca. Jesli ktos wskakuje gangiem to ma chec. Nie musi za to miec skila do szukania celu proberem/scouem.

--- Koniec cytatu ---
Jeśli wskakuje gang to nei będzie się martwił o jakieś 2 sentry pod gatem, no chyba, że to gang noob-shipów

--- Cytat: Jan Morgenstern w Sierpień 13, 2012, 18:45:47 ---Brak cepow na bramie oznacza prawie pewnosc, ze uratujemy PODa. Znaczna czesc tych dorywczych gangow nie wskakuje w nowego klona lub nie lata w klonie bojowym ale lata ze swoimi drogimi implantami. Dla takich ludzi utrata PODa to czesto wieksza strata niz utrata szipa.

--- Koniec cytatu ---
Czy to znaczy, że frajdę daje Ci (i Tobie podobnym) tylko odstrzelenie PODa a jeśli POD zwieje to już kich a nie fajna bitka ?

Jan Morgenstern:
Pol problem w tym,ze po proponowanych zmianach te 2 sentry dzialka UNIEMOZLIWIALYBY walke gangow na bramie o ile oba gangi nie sa dla siebie WT albo sa milicjantami z przeciwnej strony. To juz nie bylaby drobna niedogodnosc jak obecne sentry ale gwarancja zniszczena gangu.
Piszac o PODach mialem na mysli to,ze to bedzie niedogodnosc dla niedzielnych/okazjonalnych pvperow. Obecnie na bramie sa prawie w 100% bezpieczni o ile nie beda stali jajkiem pod brama i przygladali sie jak rozwija sie walka. Cep nie zlapie im PODa, maja czas aby odwarpic. To poeta mial na mysli.
Glowny problem w tej zmianie jest taki, ze o ile uniemozliwa ona normalne pvp na bramach to jak najbardziej umozliwia kampienie bram i jeszcze dokladniejsza eliminacje wszelkiego rodzaju indykow, raciarzy, proberow itp. I to jest problem.
I na razie trudno mowic o grozeniu, ze przestane grac. To jest dopiero luzna propozycja ze strony deva, ktory nie bardzo wie o co kaman. Gdyby to weszlo w zycie w takiej formie to pogralbym, aby zobaczyc jak sie to bedzie rozwijac, poniewaz moge sie mylic i okaze sie, ze lowsec bedzie kwitl jak Jita w godzinach szczytu. Z mojego doswiadczenia wynika,ze tak nie byloby i nie po raz pierwszy CCP spieprzyloby jeszcze gorzej cos, co probowali naprawic. Jesli lowsec opustoszalby jeszcze bardziej to dalbym sobie spokoj. Przeciez nie placilbym subskrypcji za siedzenie w stacji.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej