Forum Gry > Inne gry
Wzdychamy do starych gier - było [Odp: Powitanie - Przedpokój]
Khobba:
A co, też się wypowiem. Wprawdzie mój skromny wiek nie daje mi prawa do równania się z niektórymi dziadkami na tym forum, ale swoje stare przeboje też miałem.
Po pierwsze primo:
--- Cytat: Skaza w Lipiec 02, 2012, 19:41:40 ---Tęsknię za Fallout 1 i 2, które posiadały fabułę oraz pożerajacy gracza klimat.
--- Koniec cytatu ---
This razy 150000 :)
I dalej, bez szczególnej kolejności, jak mi się coś przypomina:
- wspomniana Megalomania - jeszcze na Amidze 500 kuzyna
- Simcity!!!! Pierwszy raz grane chyba na IBM PC AT (czy to możliwe? może to jednak 386 było, na pewno bez koloru, grafika Hercules)
- Teenagent ("rany, przysmażył się do miski!"), pierwsze dwie części Monkey Island
- Zork - różne części, Zork: Grand Inquisitor - mistrzostwo świata
- Lotus 3
- Doom/Heretic/Blood/Shadow Warrior
- Pierwsze Need for Speed aż do Porsche Challenge włącznie
- GTA (do dzisiaj przechodzę kolejne części)
- nieśmiertelne klasyki Pegasusa (Contra, Tank itd.)
- Seria Dark Forces/Jedi Knight
- Quake II <- katowany aż do 2005-2006r. z kumplami w sieci
- z Populousa załapałem się dopiero na cz. trzecią
- Civ II, Civ III, CTP, CTP2 itd...
[VIDE] Herezja:
A ktoś kojarzy starą grę Road Rash lub carmagedon? ];)
Skaza:
Wyścigi... Pozytywnie wspominam Streed Rod 2. Bawiłem się nim jeszcze na Commodore 64 podłączonym do niewiarygodnego wynalazku, jakim była stacja dyskietek. Fantastyczny tytuł posiadający o wiele więcej możliwości, niż obecna wersja Need for Speed Hot Pursuit. Z pecetowych produkcji do dzisiaj jestem fanem Need for Speed Porsche.
Z innych gier mogę śmiało wymienić : Elvira. Jedna z odsłon przeznaczonych na C64, jednak dokładnie już nie pamiętam która. W każdym razie było to moje pierwsze RPG. Settlers 2 oraz Warcraft 2 to były moje pierwsze RTSy, od których zwyczajnie nie potrafiłem się oderwać. Ciekawostką był fakt, iż w S2 można było uruchomić tryb multiplayer na jednym komputerze - wystarczyło podpiąć drugą myszkę. Heroes of Might and Magic 2.
:-\
Nitefish:
O ja też ze staroci wkręcałem Megalomanie, była zajebista. Z innych, które bardzo miło wspominam:
- North & South
- Perihelion
- Gods
- Super Cars 1 i 2
- Alien Breed
- Future Wars (uber przygodówka)
- Bonanza Bros
- Darkside (to było bez kitu przerażające)
- Hired Guns
- Spy vs Spy - wszystkie części
- Kick Off 2 - organizowaliśmy nawet w tą grę mistrzostwa w mieście, a raz byliśmy na wyjeździe :P
- Moonstone
- M.U.L.E.
- Mikie
- Supremacy
- K-240
- Turrican 2 (ten mi najbardziej podszedł)
.... i wiele innych
Co do Sacrifice to był w zasadzie coś jak rts tylko w odjebanym mroczno-magicznym klimacie. Wtedy Shiny Entertainment robiła gry, które znacznie wyprzedzały epokę np. wspomniane MDK czy Sacrifice.
Dormio:
Ciekawe...
Boulder Dash (z moją mamą czasem grywaliśmy do 2-3 w nocy - miałem wtedy z 12 lat !)
Stunts
Moon Patrol
Montezuma (akurat preferowałem następny tytuł)
Rick Dangerous
Microprose Soccer (rewelacyjne wślizgi - szczególnie po deszczu !)
Transport Tycoon DeLuxe
Slayer
Atomix
Street Combat i jego klony (jak akurat zagrywałem się w Conana)
Fighter 1945 (jeśli dobrze pamiętam tytuł)
To tyle - większość gier w jakie grywałem ginie w pomrokach i zakamarkach pamięci, a te powyższe były na tyle fajne, że wciąż pamiętam ich tytuły. Oczywiście lista niepełna, bo część już koledzy wspominali, ale wydaje mi się, że powyższe również warto przypomnieć. Zwłaszcza, że część ma swoją trzecią (?!) młodość, bo są wydawane remake (np. na iPhone), albo wciąż są rozwijane (TTdL).
Z gierek jakie chciałbym dodać do zestawienia - aczkolwiek nie grałem na 8 bitowcu - Battle of Wesnoth - świetnie się gra (dostępna na PC i na iPhone !) pomimo leciwego wyglądu.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej