Śmietnisko > Off Topic

Przeglad prasy z kraju i z zagranicy

<< < (4/5) > >>

Dormio:

--- Cytat: Herezja w Lipiec 10, 2012, 00:36:15 ---Za to wiadomo ze aspartam (czyli słodzik) jest trutką na szczury i w momencie gdy trafia do organizmu zamienia się w alkohol metylowy dodatkowo ma silne działanie rakotwórcze. http://pl.wikipedia.org/wiki/Aspartam

--- Koniec cytatu ---
Herezja... zlituj się...  ;)
Alkohol metylowy jest również metabolikiem normalnej żywności, którą byś o to nigdy nie posądzał (np. jabłka - etylowy również), a NORMALNIE rozkładanym. Nie bez przyczyny natura wyposażyła każdego człowiek a w odpowiedni mechanizm neutralizowania metanolu i etanolu (proces jest w zasadzie jednakowy) - poszukaj sobie o dehydrogenazie alkoholowej.
A co do rakotwórczego działania - wiesz, że czerwone mięso jest również rakotwórcze ? Wiesz, że mięso smażone dodatkowo podnosi to ryzyko poprzez działanie akroleiny ? Rzucasz mięsko ?

--- Cytat: Herezja w Lipiec 10, 2012, 00:36:15 ---Oglądałem kilka programów popularno naukowych, z których wynika, że aspartam został siła przepchnięty w stanach zjednoczonych. Był to takie przekręt, że przewąły naszych polityków przy tym to jest mała drobnostka.

--- Koniec cytatu ---
Czy aby na pewno popularnonaukowych ? Z Twojej wypowiedzi wynika raczej, że to były sensacyjne co najmniej !  ;) :P

SokoleOko:
@Herezja - przeczytaj ten link z wiki ;)

[VIDE] Herezja:

--- Cytat: Dormio w Lipiec 10, 2012, 12:50:52 ---Herezja... zlituj się...  ;)
Alkohol metylowy jest również metabolikiem normalnej żywności, którą byś o to nigdy nie posądzał (np. jabłka - etylowy również), a NORMALNIE rozkładanym. Nie bez przyczyny natura wyposażyła każdego człowiek a w odpowiedni mechanizm neutralizowania metanolu i etanolu (proces jest w zasadzie jednakowy) - poszukaj sobie o dehydrogenazie alkoholowej.
A co do rakotwórczego działania - wiesz, że czerwone mięso jest również rakotwórcze ? Wiesz, że mięso smażone dodatkowo podnosi to ryzyko poprzez działanie akroleiny ? Rzucasz mięsko ?
Czy aby na pewno popularnonaukowych ? Z Twojej wypowiedzi wynika raczej, że to były sensacyjne co najmniej !  ;) :P

--- Koniec cytatu ---

O ile pamiętam oglądałem to w tv na kanale BBC późno w nocy.

HammerSnake:
http://www.tvn24.pl/czarno-na-bialym,42,m/rybka-nad-morzem-wez-to-troche-zmywakiem,265276.html

0_0

a ile razy mówiłem kumplom, że mrożone ryby idą na patelnie w tych gównianych nadmorskich budkach to mi nigdy nie wierzyli. ::)

FITTIpalti:
Jadłem Okonia morskiego w Darłówku nad morzem 5 dni temu. Po 1 h sraczka trzymała mnie przez 10 h  :(
Jakaś masakra, nie da się kupić dobrego żarcia a koszt takiej rybki to 20 pln w górę.
Taniej mnie wyszło żarcie na Krecie niż nad naszym " morzem "  :P

Herezja przekręt z aspartamem to nic w porównaniu z zawartością Fluoru w wodzie i pastach do zębów  ;)
Niektórzy wyśmiewają te być może pseudonaukowe artykuły na ten temat ale pewnie zawsze trochę prawdy w nich jest  8)
http://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl15/teksty1019/fluor_czy_to_na_pewno_lekarstwo

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej