Śmietnisko > Off Topic

Pyskówki na temat poziomu kadry narodowej oczami ekspertów (było typy EURO 2012)

<< < (21/24) > >>

[VIDE] Herezja:

--- Cytat: Skeer w Czerwiec 19, 2012, 12:15:24 ---... i last but not least piłka nożna ma najwięcej fanów ze wszystkich sportów w Polsce. ...

--- Koniec cytatu ---

Nie wiedzieć czemu. Swoją drogą cześć Skeer ];)

Jonas:
W porządku Skeer, nie jestem aż takim specjalistą, więc nie dyskutuję, ale czy powiedziałbyś, że Polska wiedzie w tej dyscyplinie prymat, o co Herezja się do mnie przypieprza?

A tak na marginesie ciekaw jestem komu się nie podoba pisanie prawdy o polskim sporcie, że mi minusy wrzuca. Obudźcie się, potęgą to my jesteśmy co najwyżej w rozbuchanym ego.

Skeer:

--- Cytat: Herezja w Czerwiec 19, 2012, 13:04:19 ---Nie wiedzieć czemu.

--- Koniec cytatu ---

Dla mnie siatkówka ma np tę wadę, że jest to sport, w którym czas jest uzależniony od wyniku, a nie wynik od czasu. Chodzi mi o to, że wygrywa zdobywca 3 setów, a nie drużyna, która zdobędzie najwięcej punktów po określonym czasie. Wielokrotnie już naciąłem się na meczach, gdzie moja drużyna prowadziła już 2:0, wysoko w trzecim secie, żeby przegrać w tiebreaku. Czyli większość meczu spędzam w frustracji, że nasi nie umieją skończyć meczu. Po pewnym czasie odechciewa się oglądać i po prostu sprawdzam wyniki na koniec.

Podobny problem jest z tenisem.

Inna sprawa - piłka nożna jest najbardziej egalitarnym sportem zespołowym. I mnogość taktyk, reprezentacji, rozmaitych niezapomnianych historii (tak jak ręka Maradony, złoto Danii w 1992 roku, wyczyny Turków w 2008 roku, Irlandzki doping) tworzą efekt kuli śnieżnej, która niweluje wady związane z tym sportem.

Ja Ci Jonas minusów nie wrzucam, dla mnie to tylko pixele ;) Ale w siatkówce jednak jesteśmy potęgą i to od lat:
http://www.fivb.org/en/volleyball/VB_Ranking_M_2012-01.asp
Przy czym to jest bardziej miarodajny ranking, niż ten piłkarski, gdzie jesteśmy zaniżeni o jakieś 20-30 miejsc.

Nite, bez urazy, ale pod względem wydolnościowym siatkarze piłkarzom do pięt nie dorosną. Oni grają sport, w którym obciążenia trwają króciutko i ograniczają się do skoków lub max kilkumetrowych przesunięć na boisku. Owszem, obciąża to szczególnie ścięgna i stawy kolanowe, ale nijak się ma do robienia przez piłkarzy 10-15 kilometrów przez 90 minut, z czego większość to są dystanse pokonywane sprintem lub w walce z rywalem :) Natomiast szczypiorniści to dopiero sport, tam jest masa walki bezpośredniej, najcięższej z punktu widzenia wydolności. Jeżeli chodzi o poziom zaangażowania naszych piłkarzy - nie mów, że na tych trzech meczach im nie zależało. Nie wyszło, ale walczyli na tyle na ile sił starczyło.

Cześć Herka :)

Nitefish:

--- Cytat: Skeer w Czerwiec 19, 2012, 17:00:57 ---
Nite, bez urazy, ale pod względem wydolnościowym siatkarze piłkarzom do pięt nie dorosną. Oni grają sport, w którym obciążenia trwają króciutko i ograniczają się do skoków lub max kilkumetrowych przesunięć na boisku. Owszem, obciąża to szczególnie ścięgna i stawy kolanowe, ale nijak się ma do robienia przez piłkarzy 10-15 kilometrów przez 90 minut, z czego większość to są dystanse pokonywane sprintem lub w walce z rywalem :) Natomiast szczypiorniści to dopiero sport, tam jest masa walki bezpośredniej, najcięższej z punktu widzenia wydolności. Jeżeli chodzi o poziom zaangażowania naszych piłkarzy - nie mów, że na tych trzech meczach im nie zależało. Nie wyszło, ale walczyli na tyle na ile sił starczyło.

--- Koniec cytatu ---

Zaangażowanie piłkarzy - miałem na myśli całokształt. Teraz najlepiej ich zaangażowanie było widać w meczu z Rosją, kawałku meczu z Grecją i kawałku meczu z Czechami. Jak się okazało nieco zabrakło.
Oni po prostu muszę podskilować :P

[VIDE] Herezja:
Skeer chodziło mi o to, że nie wiem czemu taką estymą jest otoczona piłka nożna w Polsce.
Myślę, że bardziej wymagający jest hokej od piłki nożnej bo tam pracują nie tylko nogi ale i ręce ale fakt w Polsce ten sport nie jest popularny (szkoda ]:().

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej