Eve Online > NoobGarten

Kilka pytań poczatkującego

(1/4) > >>

alexmich:
Witam. Od  pewnego czasu nosze się z zamiarem rozpoczęcia gry w EVE. Z braku czasu postanowiłem odłożyć to ja po sesji, jedna z powodu porcji na steamie dodatku "Inferno" zastanawiam się nad zmianą decyzji. Ponieważ czas nagli ( promocja trwa do jutra), a ja nie mam czasu szukać odpowiedzi na trapiące mnie pytania zapytam więc tutaj. Z góry przepraszam jeśli odpowiedzi na niektóre z nich są oczywiste.

1.) Sądziłem że Eve jest za darmo i występuje w niej system abonamentowy. Jak to w końcu jest? Co takiego dają dodatki? czy opłaca się je kupować? Czy dają przewagę w samej grze czy są czymś w stylu "zbroja dla konia"? Czy mi jako osobie zaczynającej będzie on przydatny?
2.) Jeśli powiążę swoją grę ze sreamem będę mógł ją uruchomić bezpośrednio? ( wiadomo jak dzieła steam, albo raczej jak czasem nie działa)
3) Trial - z tego co zrozumiałem to trwa 14 dni ( 21 jeśli otrzymam zaproszenie). pytam bo na starszych psotach jest mowa o 31dniowym i 60 dniowym.
4.) Abonament wynosi ok 110 zł za 2 miechy. Czy oznacza to że jeśli wykupię go powiedzmy w w styczniu to będzie obowiązywał przez styczeń i luty? Czy też jeśli nie będę aktywny np przez luty to będę mógł go zawiesić i grać w marcu?
5.) Z tego co się zorientowałem to w za grę można płacić wirtualną walutą. Czy jest to "opłacalne" (czy wielu graczy to robi)? Jak szybko można zacząć "zarabiać na siebie"? I ile trzeba poświęcić na to czasu w grze (miesięcznie aby moc opłacić abonament)?
6.) Cały czas czytam o przeliczaniu isków na realną gotówkę. Czy mam rozumieć że wielu graczy gra w EVEa tylko dla kasy? Czy kupowanie wirtualnej waluty za realne pieniądze jest nagminne? I jaki jest przelicznik (np Euro na iski)
7) Czy Unseen Academy działa również w sezonie wakacyjnym/urlopowym i czy opłaca się zaczynać grę w tym okresie? (Wiem że pytanie raczej na forum UA)
8.) Czy wybranie początkowej frakcji ma wpływ na miejsce startu w grze? I czy ma wpływ na stosunek innych graczy( tzn czy są korporacje/sojusze które przyjmują tylko osoby z danej frakcji)?
9.) Czy w mogę mieć jakieś problemy z dotarciem od sektora startowego do  Unseen Academy. Pytam bo ostatnio dość sporo się pisze o akcjach goonswarm.

SokoleOko:

--- Cytat: alexmich w Maj 28, 2012, 20:46:09 ---1.) Sądziłem że Eve jest za darmo i występuje w niej system abonamentowy. Jak to w końcu jest? Co takiego dają dodatki? czy opłaca się je kupować? Czy dają przewagę w samej grze czy są czymś w stylu "zbroja dla konia"? Czy mi jako osobie zaczynającej będzie on przydatny?

--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: alexmich w Maj 28, 2012, 20:46:09 ---3) Trial - z tego co zrozumiałem to trwa 14 dni ( 21 jeśli otrzymam zaproszenie). pytam bo na starszych psotach jest mowa o 31dniowym i 60 dniowym.

--- Koniec cytatu ---

Obecnie są tylko 14 dni (zwykły) i 21 dni (z buddy program).

--- Cytat: alexmich w Maj 28, 2012, 20:46:09 ---4.) Abonament wynosi ok 110 zł za 2 miechy. Czy oznacza to że jeśli wykupię go powiedzmy w w styczniu to będzie obowiązywał przez styczeń i luty? Czy też jeśli nie będę aktywny np przez luty to będę mógł go zawiesić i grać w marcu?

--- Koniec cytatu ---

Time Code przedłuża Ci grę o 60 dni od momentu wbicia kodu do systemu. Tyle

--- Cytat: alexmich w Maj 28, 2012, 20:46:09 ---5.) Z tego co się zorientowałem to w za grę można płacić wirtualną walutą. Czy jest to "opłacalne" (czy wielu graczy to robi)? Jak szybko można zacząć "zarabiać na siebie"? I ile trzeba poświęcić na to czasu w grze (miesięcznie aby moc opłacić abonament)?

--- Koniec cytatu ---

Da się, ale dla młodego chara jest to ekstremalnie trudne. Próba opłacania w ten sposób gry zamieni Cię w farmera niewolnika - prosta droga do zniechęcenia się i rzucenia Eve w kąt po 6 miesiącach.

--- Cytat: alexmich w Maj 28, 2012, 20:46:09 ---6.) Cały czas czytam o przeliczaniu isków na realną gotówkę. Czy mam rozumieć że wielu graczy gra w EVEa tylko dla kasy? Czy kupowanie wirtualnej waluty za realne pieniądze jest nagminne? I jaki jest przelicznik (np Euro na iski)

--- Koniec cytatu ---

Nie przejmuj się tym specjalnie, na Ciebie to nie wpłynie.

--- Cytat: alexmich w Maj 28, 2012, 20:46:09 ---7) Czy Unseen Academy działa również w sezonie wakacyjnym/urlopowym i czy opłaca się zaczynać grę w tym okresie? (Wiem że pytanie raczej na forum UA)

--- Koniec cytatu ---

AFAIR w wakacje UA działa normalnie

--- Cytat: alexmich w Maj 28, 2012, 20:46:09 ---8.) Czy wybranie początkowej frakcji ma wpływ na miejsce startu w grze? I czy ma wpływ na stosunek innych graczy( tzn czy są korporacje/sojusze które przyjmują tylko osoby z danej frakcji)?

--- Koniec cytatu ---

Nie ma żadnego wpływu na dłuższą metę

--- Cytat: alexmich w Maj 28, 2012, 20:46:09 ---9.) Czy w mogę mieć jakieś problemy z dotarciem od sektora startowego do  Unseen Academy. Pytam bo ostatnio dość sporo się pisze o akcjach goonswarm.

--- Koniec cytatu ---

UA żyje w hisecu, więc żadnego problemu nie będzie.

Xeovar:

--- Cytat: alexmich w Maj 28, 2012, 20:46:09 ---1.) Sądziłem że Eve jest za darmo i występuje w niej system abonamentowy. Jak to w końcu jest? Co takiego dają dodatki? czy opłaca się je kupować? Czy dają przewagę w samej grze czy są czymś w stylu "zbroja dla konia"? Czy mi jako osobie zaczynającej będzie on przydatny?

--- Koniec cytatu ---

EVE kupujesz raz (lub aktywujesz PLEXem konto) a potem placisz abonament (mozna za kasę w grze, kupując item zwany plexem i zużywając go. Dodatki są to większe patche zmieniające gre, poważnie coś rozwijające i dodające nowe opcje. Są obowiązkowe i darmowe i zasadniczo służą temu by mieć okazje reklamować eve dwa razy do roku z nowym tematem reklamowym :)

--- Cytuj ---2.) Jeśli powiążę swoją grę ze sreamem będę mógł ją uruchomić bezpośrednio? ( wiadomo jak dzieła steam, albo raczej jak czasem nie działa)

--- Koniec cytatu ---

Nie jestem pewien na 100%, ale wydaje mi się że do zalogowania do eve nadal będziesz używał loginu EVE i hasła (inaczej nie miałbyś dostępu do forum, zarządzania kontem itp itd). Co oznacza ze można grać na zwykłym kliencie gdziekolwiek.

--- Cytuj ---3) Trial - z tego co zrozumiałem to trwa 14 dni ( 21 jeśli otrzymam zaproszenie). pytam bo na starszych psotach jest mowa o 31dniowym i 60 dniowym.

--- Koniec cytatu ---
14 dni to standard na stronie, każdy grający gracz może dać ci tzw buddy key dający 21 dni. Jest na tym forum wątek gdzie się prosi i instant dostaje, to się opłaca także dającemu więc chętnych dużo ;)

--- Cytuj ---4.) Abonament wynosi ok 110 zł za 2 miechy. Czy oznacza to że jeśli wykupię go powiedzmy w w styczniu to będzie obowiązywał przez styczeń i luty? Czy też jeśli nie będę aktywny np przez luty to będę mógł go zawiesić i grać w marcu?
--- Koniec cytatu ---

Abonament opłacasz w cyklach 30dni. 30 dni kosztuje jednego PLEXa w grze, EUR14.95 (taniej jak kupujesz na dłużej). Można kupić też GTC (to jest 60 dni lub dwa PLEXY). Kupując GTC zmieniasz je na dwa plexy i możesz wydać je nie na raz, czyli np. tak jak piszesz styczen i marzec

--- Cytuj ---5.) Z tego co się zorientowałem to w za grę można płacić wirtualną walutą. Czy jest to "opłacalne" (czy wielu graczy to robi)? Jak szybko można zacząć "zarabiać na siebie"? I ile trzeba poświęcić na to czasu w grze (miesięcznie aby moc opłacić abonament)?

--- Koniec cytatu ---

Da się, jest to jednak dośc drogie dla młodej postaci. Moim zdaniem (choć inni mogą mieć inne opinie i pewnie są szybsze metody na dojście do zarabiania na grę) trzeba zainwestować w około pół roku gry aby postać miała odpowiednią ilość skilli i wystarczająco dobrze poznać EVE by wiedzieć o co chodzi i jak Tobie będzie najwygodniej zarabiać te 500m miesięcznie (przy aktualnych cenach). Docelowo zarobienie na plexa nie powinno zająć więcej niż dzień-dwa grania, wszystko zależy od tego jak, gdzie na czym itp itd.

--- Cytuj ---6.) Cały czas czytam o przeliczaniu isków na realną gotówkę. Czy mam rozumieć że wielu graczy gra w EVEa tylko dla kasy? Czy kupowanie wirtualnej waluty za realne pieniądze jest nagminne? I jaki jest przelicznik (np Euro na iski)

--- Koniec cytatu ---

Granie dla kasy nie bardzo jest możliwe, CCP się stara aby ISK był walutą wymienialną tylko w jedną stronę - tzn możesz kupić ISKi za gotówkę ale nie sprzedać. Ludzie przeliczają, bo jest w miarę prosty kurs (poprzez GTC/PLEXy) aktualnie wynoszący około 30eur za 1b. Patrząc na podaną przez Ciebię cenę GTC 110 PLN to się przelicza na dzisiaj na około 950-980m ISK.
Dla gry nie ma to większego znaczenia, a niektórzy lubią przeliczać, bo rzeczy wybuchające w EVE są drogie i to robi wrażenie :)
"Wpłacanie" kasy w EVE nie daje ci żadnej przewagi nad bogatym normalnym graczem - a często prowadzi do kretyńskich akcji typu kolesie nie mający pojęcia o co biega fitujący drogie wypasione statki i wdupcający je na podstawowych błędach.

--- Cytuj ---7) Czy Unseen Academy działa również w sezonie wakacyjnym/urlopowym i czy opłaca się zaczynać grę w tym okresie? (Wiem że pytanie raczej na forum UA)

--- Koniec cytatu ---

Nie mam pojęcia. Pewnie tak, ale ruch znając życie mniejszy - ciepło, lato itp.

--- Cytuj ---8.) Czy wybranie początkowej frakcji ma wpływ na miejsce startu w grze? I czy ma wpływ na stosunek innych graczy( tzn czy są korporacje/sojusze które przyjmują tylko osoby z danej frakcji)?

--- Koniec cytatu ---

Wpływa na miejsce startu, ale w bardzo małym stopniu (możesz się przenieść bez problemu od razu, tutaj nie ma starting areas praktycznie, a high seca jest dużo). Na nic poza tym, definiuje skile które dostajesz na początek, ale one są "warte" może 1-2 dni skilowania, i w praktyce to nic nie zmienia.

--- Cytuj ---9.) Czy w mogę mieć jakieś problemy z dotarciem od sektora startowego do  Unseen Academy. Pytam bo ostatnio dość sporo się pisze o akcjach goonswarm.

--- Koniec cytatu ---

Nie, aż tak hardkorowi nie są, a high seca jak pisałem jest dużo :)

alexmich:
Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

ad 1.) Moje główne pytanie było o to czy zakup dodatku w mojej sytuacji jest dobrym pomysłem. Jednak rozumiem, że jeżeli chodzi o dodatki w stylu "Inferno" to "Zawiera pełną wersję gry oraz 30-dniową subskrybcję" czyli nic więcej jak możliwość gry przez 30 dni i cała ich zawartość jest dostępna potem dla wszystkich graczy? I są dla nowego gracza kompletnie nie przydatne.

--- Cytat: Xeovar w Maj 28, 2012, 22:33:53 ---
Da się, jest to jednak dośc drogie dla młodej postaci. Moim zdaniem (choć inni mogą mieć inne opinie i pewnie są szybsze metody na dojście do zarabiania na grę) trzeba zainwestować w około pół roku gry aby postać miała odpowiednią ilość skilli i wystarczająco dobrze poznać EVE by wiedzieć o co chodzi i jak Tobie będzie najwygodniej zarabiać te 500m miesięcznie (przy aktualnych cenach). Docelowo zarobienie na plexa nie powinno zająć więcej niż dzień-dwa grania, wszystko zależy od tego jak, gdzie na czym itp itd.

--- Koniec cytatu ---

ad 5) Grę w EVE mam zamiar potraktować jako coś więcej niż "zagraj i zapomnij". Myślałem już o niej już na przełomie 2004/2005 roku, ale zniechęciło mnie brak lokalizacji i mentalność Polskich graczy od których w jakimkolwiek grze społecznościowej należy możliwie jak najbardziej się odciąć ( fakt nie wymagający chyba żadnych wyjaśnień).
Dzięki artykule na Polygami jakoś "przypomniałem" sobie o tym tytule, obejrzałem kilka filmików, przejrzałem centrale, forum C0VENTu,  UA, przeczytałem kilka innych artykułów i stwierdziłem, że polska społeczność w Eve mocno się wyróżnia. Chciałem się zorientować czy przez cały okres granie będę musiał bulić ponad 6 stów rocznie za tę przyjemność, czy też w pewnym momencie będę mógł zapłacić za to moim zaangażowaniem w grę.

ad 6) Chodziło mi głownie o to czy w EVE można spotkać ludzi którzy za kasę próbują uzyskać przewagę nad normalnymi graczami i ciesze się że jest to utrudnione.

SokoleOko:

--- Cytat: alexmich w Maj 28, 2012, 23:21:41 ---Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

ad 1.) Moje główne pytanie było o to czy zakup dodatku w mojej sytuacji jest dobrym pomysłem. Jednak rozumiem, że jeżeli chodzi o dodatki w stylu "Inferno" to "Zawiera pełną wersję gry oraz 30-dniową subskrybcję" czyli nic więcej jak możliwość gry przez 30 dni i cała ich zawartość jest dostępna potem dla wszystkich graczy? I są dla nowego gracza kompletnie nie przydatne.

--- Koniec cytatu ---

Czyżby wpływ WoW? :)

W Eve płacisz abonament, a CCP 2 razy do roku wypuszcza "dodatek" (expansion). Aktualnie obowiązujące jest "Inferno". Nie masz żadnego wyboru czy to instalujesz czy nie, bo bez aktualnego klienta nie zalogujesz się do serwera.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej