Forum Gry > Inne gry
Civilization V
Dormio:
IMHO 2 i 5 są najsłabsze, bo poprawiały jedynie błędy/wady poprzedniczki, a przy okazji wnosząc sporo nowych błędów/wad.
1 - cenię za innowacyjność
3 - cenię za rozmach - wg mnie najlepsza
4 - cenię za rozbudowane i przemyślane możliwości, ale walka była słaba.
Gram od 1 (tylko tej nie mam w oryginale), wliczając w to dodatki, SMAC'a i wszelkiej maści muty (i.e. CTP).
Każda z części po pewnymi względami jest unikalna, ale niestety powiela w sporej części wady poprzedniczki. W przypadku 5-ki od początku było wiadomo, że będzie brakować kilku rzeczy z 4-ki. Ma jednak swój urok i odkąd mam to czwórkę odpaliłem 1x (!). Czekam na nowy dodatek by zobaczyć drzewko religii, bo ewidentnie brakuje. Ma świetnie zbalansowane jednostki, aczkolwiek jak się uchwyci moment, to balans łatwo złamać (i.e. jazda w najwcześniejszej fazie pozwala bardzo łatwo przejmować miasta).
Edit:
No i 5 ma spory + za tryb planszówki, ikony są troszkę mało czytelne w pewnych sytuacjach, ale za to gra nabiera nowego wymiaru ;)
Havk:
Grałem w Civ 1,2. Reszta jakoś mi umknęła. Niedawno kupiłem Civ 4 w serii klasyki. Niestety gry nie da się uruchomić, bo przeszkadzają jej jakieś programy, które mam zainstalowane na kompie (min. wirtualny napęd). Nie mam zamiaru kasować połowy dysku, także nigdy więcej gier od panów z firaxis. Niech sobie wsadzą tą 5.
Isengrim:
--- Cytat: Havk w Maj 21, 2012, 17:53:31 ---Grałem w Civ 1,2. Reszta jakoś mi umknęła. Niedawno kupiłem Civ 4 w serii klasyki. Niestety gry nie da się uruchomić, bo przeszkadzają jej jakieś programy, które mam zainstalowane na kompie (min. wirtualny napęd). Nie mam zamiaru kasować połowy dysku, także nigdy więcej gier od panów z firaxis. Niech sobie wsadzą tą 5.
--- Koniec cytatu ---
Obawiam sie, ze z tym podejsciem to niedlugo Ci zostanie saper. Zabezpieczenia gier ostatnimi czasy dosyc mocno ida w gore.
BTW, u mnie dziala, widocznie masz jakis dziadowski wirtualny naped. ;P
Havk:
Na szczęście z wiekiem mam coraz mniejsze parcie na gry ;).
GlassCutter:
--- Cytat: Havk w Maj 21, 2012, 17:53:31 ---Nie mam zamiaru kasować połowy dysku (...)
--- Koniec cytatu ---
Imo dla czwórki warto ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej