Eve Online > Background
Nasze Filmy z EvE Online
GlassCutter:
Czego nie rozumiesz? Wszystko co było do wyjaśnienia wyjaśniono na filmie. Cały bajer polega na mechanice baniek które zatrzymują twój statek. Ustawiasz taką na granicy gridu w obrębie którego znajduje się na przykład brama. Bańka zatrzymuje zgodnie z oczekiwaniami statek na gridzie z bramą, ale z powodu że znajduje się na obrzeżu to lądujesz na innym gridzie. Dla Ciebie jest to jedno wielkie wtf bo zatrzymałeś się po środku niczego, gra renderuje tylko to co znajduje się na gridzie, nie widzisz bańki która Cię złapała. Nie możesz też oczywiście warpnąć na bramę. W tym czasie w twoją stronę lecą bomby, na dobrą sprawę dowolnie duża ilość bomb, bo dmg nie przenosi się między gridami, więc nie będą niszczyły się wzajemnie. Nie ma na dobrą sprawę ograniczeń co do ilości. W ten sposób można teoretycznie ozdupczyć dowolnie dużą flotę w jednym bombrunie.
Kiedyś, przed zmianą mechaniki baniek sprawa była trudniejsza i faktycznie wymagała zabawy z przesuwaniem gridu (bańki łapały na 100km od celu, a nie jak teraz z dowolnej odległości). Nie wiem co zmieniło się z gridami, że ta taktyka jest już nieaktualna.
Dux:
--- Cytat: GlassCutter w Grudnia 28, 2015, 08:57:17 ---Nie wiem co zmieniło się z gridami, że ta taktyka jest już nieaktualna.
--- Koniec cytatu ---
No rozciągnęli go niemiłosiernie. Nie wiem konkretnie na ile, ale miałem już tak, że lądując przy stacji miałem na over szpile z pobliskich księżyców, albo lądując na planecie statek, który wskakiwał przez pobliską bramę. Nie wiem tylko, czy bańka tak daleko ustawiona tez będzie działać (np. postawiona w ten sposób w lini warpa pomiędzy POSami, daleko poza zasięgiem obrony szpili).
Dziobak:
rozciągneli na 8000k to ma coś tam wspólnego z cytadelami, dokładnie nie powiem bo się w to nie zagłębiałem, poniżej link do artykułu, może też do linków jak by bonusy miał obowiązywać tylko na gridzie, ale to moje takie spekulowanie
http://community.eveonline.com/news/dev-blogs/grid-sizes-you/
--- Cytat: GlassCutter w Grudnia 28, 2015, 08:57:17 ---Czego nie rozumiesz?
--- Koniec cytatu ---
wracając do mojego pytania, proszę się nie denerwować za moją ewentualną nie wiedzę :) tak "trochę" ta materia jest mi obca i staram się ją po prostu zrozumieć, no bo bomba ma 30k zasięgu więc jeśli się gdzieś wyląduje to mój grid ma 250k(czy 320k?mniejsza o to) więc coś co wywala bomby powinno być widoczne bo musi być 30k ode mnie a ja lądując mam 250k widoczności? identycznie jak bańka która nie ma większego zasięgu niż 250k więc ja lądując chyba powinienem ją widzieć, nawet jak jest postawiona na granicy jakiegoś innego grida to ja nie widzę części tej której nie łapie moje 250k, chodzi mi np o to że jak ląduje na spot 251k przy gejcie to nie widzę hejta ale widzę prawie wszystko co jest między geitem a spotem? czy po prostu jak ląduję tu na bańke postawioną na granicy grida to nagle mój grid ma w jedną stronę zamiast 250k to xk tyle ile wystaje ta nierenderowalna bańka? i nagle mój grid jest zmniejszony w stronę do bańki o te 250k - xk wystającej bańki, czyli ponad 200k?
GlassCutter:
--- Cytat: Dziobak w Grudnia 28, 2015, 15:23:10 ---wracając do mojego pytania, proszę się nie denerwować za moją ewentualną nie wiedzę :) tak "trochę" ta materia jest mi obca i staram się ją po prostu zrozumieć, no bo bomba ma 30k zasięgu więc jeśli się gdzieś wyląduje to mój grid ma 250k(czy 320k?mniejsza o to) więc coś co wywala bomby powinno być widoczne bo musi być 30k ode mnie a ja lądując mam 250k widoczności? identycznie jak bańka która nie ma większego zasięgu niż 250k więc ja lądując chyba powinienem ją widzieć, nawet jak jest postawiona na granicy jakiegoś innego grida to ja nie widzę części tej której nie łapie moje 250k, chodzi mi np o to że jak ląduje na spot 251k przy gejcie to nie widzę hejta ale widzę prawie wszystko co jest między geitem a spotem? czy po prostu jak ląduję tu na bańke postawioną na granicy grida to nagle mój grid ma w jedną stronę zamiast 250k to xk tyle ile wystaje ta nierenderowalna bańka? i nagle mój grid jest zmniejszony w stronę do bańki o te 250k - xk wystającej bańki, czyli ponad 200k?
--- Koniec cytatu ---
Nie, grid tak nie działa. Grid to po prostu scena na której rozgrywa się akcja, nie ma znaczenia w której części się znajdujesz. Widzisz wszystko co na danym gridzie jest. Jeżeli natomiast jesteś na krawędzi gridu, wystarczy że przemieścisz się kilometr dalej i wlecisz w sąsiedni, znika wszystko co było przed chwilą widoczne, a pojawia się nowy grid z całym bogactwem inwentarza. Jeżeli jesteś na granicy wystarczy minimalny ruch by zniknąć przeciwnikowi, tak właśnie chowano całe floty. I tak właśnie jest schowana flota bomberów i bańka na linkowanym filmie*. Całe zabawy z gridem, rozciąganie, przesuwanie opisane są tutaj: http://wormholes.info/documents/gridfumanual2.pdf
* Na filmie wykorzystane są 2 mechaniki: 2 sąsiadujące ze sobą gridy i fakt że bańka zatrzymuje Cię n kilometrów od swojego środka. Ty klikając warp na bramę przecinasz bańkę znajdującą się na tym samym gridzie co brama, więc wszystko jest ok i zgodnie z zasadami gry, nie ma w tym oszustwa. Bańka jednak znajduja się tuż przy granicy 2 gridów i tu zaczyna się magia. Bańka ma powiedzmy 20km, a ustawiona jest 10km od granicy. Zatrzymujesz się 20km od bańki, a że wypada to w sąsiednim gridzie.. Tu już ukłon należy się gostkowi który to wymyślił jako pierwszy :)
Dziobak:
no tak to właśnie do mnie dotarło :) tylko że, byłem pewien że to działa tak jak napisałem, dziex Glas za sprostowanie, może się komuś jeszcze to przyda
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej