Śmietnisko > Off Topic
Czas na bibmrownie?
Dormio:
--- Cytat: Lt Rook w Luty 15, 2012, 12:55:50 ---Czemu Ty mieszasz pojęcia, akcyza to PODATEK, monopol to WYŁĄCZNOŚĆ, Państwo polskie jest MONOPOLISTĄ jeśli chodzi o podatki/wojsko/więziennictwo i wiele wiele innych, bo prawnie nie może istnieć żadna inna instytucja obejmujące te obszary.
--- Koniec cytatu ---
Ok. Mieszam, to odpowiedz mi proszę na pytanie czy można sprzedawać alkohol bez opłacenia akcyzy czego oznaczeniem jest banderola ?
Monopol to również DOMINUJĄCA pozycja. Przynajmniej w j. polskim znajdziesz to w definicji pojęcia monopolu.
Polacam SJP i sprawdzenie również definicji monopolu skarbowego.
Lt Rook:
A czy ja twierdze że nie można? Nie, nie można, ale to nie Państwo sprzedaje ten alkohol czy inne produkty z banderolą. Państwo sankcjonuje ich sprzedaż, a to co innego niż monopol. EOT.
Dormio:
--- Cytat: Lt Rook w Luty 15, 2012, 13:11:13 ---A czy ja twierdze że nie można? Nie, nie można, ale to nie Państwo sprzedaje ten alkohol czy inne produkty z banderolą. Państwo sankcjonuje ich sprzedaż, a to co innego niż monopol. EOT.
--- Koniec cytatu ---
Skoro twierdzisz, że nie można bez udziału i kontroli Państwa handlować alkoholem to jaką pozycję w handlu alkoholem ma Państwo ? Czy aby nie dominującą ?
Jeśli jestem JEDYNYM producentem jakiegoś produktu to nie ma znaczenia ile RÓŻNYCH podmiotów będzie go sprzedawać, wciąż mam monopol na ten produkt. Jeżeli jestem JEDYNYM sprzedawcą tego samego produktu od różnych producentów na danym rynku to nie ma znaczenia ilu jest producentów, wciąż mam monopol.
--- Cytuj ---wyłączne prawo do produkcji lub handlu w jakiejś dziedzinie; też: przedsiębiorstwo mające takie prawo
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---prawnie zastrzeżona na rzecz państwa wyłączność produkcji i obrotu niektórymi artykułami
--- Koniec cytatu ---
Skoro uważasz, że wiesz lepiej niż SJP, to rzeczywiście EOT.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej