Eve Online > Korporacje, Sojusze & Organizacje - dyskusje
Jak to jest i było w C0ven (było: [VIDE] Virtual Democracy - rekrutuje!!!!)
Tloluvin:
--- Cytat: Striker w Luty 08, 2012, 23:51:23 ---Po pierwsze, pomysly podniesione przez Neta były już realizowane przez C0ven jakies dwa i trzy lata temu, bez sukcesu. Cel był mniej więcej taki jak tu wskazano. Wykorzystanie faktu, że mieliśmy kupe terenu i sporo kasy jak na warunki PL community i ułatwienie dostępu do nullseca innym Polakom. Oczywiście w zamian mieliśmy nadzieję na: a) na nowe korporacje b) na rekrutację pojedynczych pilotów, którzy prędzej czy później przenosiliby się do C0ven. W obu przypadkach te inicjatywy spotkały się z bardzo nikłym odzewem, a raz o ile mnie pamięć nie myli, z flamewarem ;)
--- Koniec cytatu ---
Gdyby tamte propozycje byly przedstawione w troche inny sposob (czyt. ludzie z corpow ktore z nich by skorzystaly mieliby szanse na bycie czyms wiecej niz wycieraczka i oficjalnym zrodlem problemow wszelakich w C0venie) to moze i odzew bylby wiekszy.
Osobiscie zawsze zastanawialem sie co wlasciwie szkodzilo C0venowi po prostu wpuscic polskie kerbirskie corpy na swoje podworko
Z mojego punktu widzenia na czyms takim C0ven nic nie traci, bo jezeli dobrze rozumiem i tak nie wykorzystuje swojego terenu do kerbirki, natomiast troszke zyskuje w paru punktach.
1. Lepszy intel na wlasnym terenie
2. Dodatkowa kasa z biur
3. Dodatkowe minsy z mielenia
4. Wieksza dostepnosc wszystkiego
Moze to nie sa duze plusy, ale dla mnie jako kerbira darmowa kasa i minsy to zawsze cos
Dodatkowo na swoim terenie C0ven mialby wiecej Polakow, a wiec potencjalnie wieksza grupe rekrutow ktorzy predzej czy pozniej przeniesliby sie do C0venu, a ktorzy przy obecnej sytuacji laduja po przeciwnej stronie barykady w efekcie czego C0ven jest przez nich traktowany jako faszystowska organizacja od ktorej najlepiej trzymac sie jak najdalej.
Poza tym kerbiry tez lataja pvp i wielu z nich bedac w okolicy zapewne chetnie dolaczaloby do flot C0venu na jakies roamy. Tyle tylko, ze najpierw C0ven musialby znizyc sie na laskawe pozwolenie na dolaczenie kerbirow do ich flot, no a przeciez to ujma latac z ludzmi ktorzy robia bez dyskusji to co im FC kaze.
W takich watkach czesto pojawiaja sie wypowiedzi, ze jakby na teren wpuscic kerbirow to jakby pojawil sie jakis red to kerbiry zaraz pochowalyby sie na stacji i krzyczaly o ratunek. Tu chcialbym zwrocic uwage na kilka rzeczy (oczywiscie wszystkie IMO)
1. Zawsze mozna olac takie krzyki
2. Lepiej wiedziec ze jest red w danym systemie niz nie wiedziec
3. Jak ma sie ochote powalczyc zawsze mozna zapolowac na redow zamiast leciec Bog wie gdzie zeby ich szukac
4. Mozliwosc zebrania duzego bloba do obrony terenu
Tak podsumowujac to jedyny sensowny powod upadku takiego projektu jaki mi przychodzil do glowy, to ze gdyby C0ven na swoj teren wpuscil kerbirskie corpy to by mogloby sie okazac, ze trzeba by odwrocic znaczenie slow kerbir i mordulec >:D
Ewentualnie strach przed utrata przez C0ven poczucia elitarnosci
Net:
--- Cytat: Ptysiu w Luty 08, 2012, 20:46:07 ---OK, tylko dlaczego C0ven miałby chcieć w swoich szeregach korporacje/graczy stricte industrialne/kerbirskich?
--- Koniec cytatu ---
Stawiasz sprawe na ostrzu noza. Ja proponuje "C0ven z ludzka twarza" :) A moze raczej C0ven-community-friendly. Nie proponuje wpuszczenia "kerbirstwa" w nieodpowiednie miejsce.
--- Cytuj ---Jaki zatem interes miałby jakikolwiek sojusz (niekoniecznie C0ven), by trzymać korporacje, które ani nie dołączą do floty,
--- Koniec cytatu ---
Nie nalezy trzymac korporacji, ktore nie dolacza do floty. Kto ci taki kit chcial wcisnac ? :)
--- Cytuj ---a więc nie wzmocnią tego co najważniejsze w sojuszu, ani nie mają do zaoferowania nic, czego PvP-rzy nie są w stanie sami załatwić.
--- Koniec cytatu ---
Tu sie mylisz. Z takim podejsciem C0ven zawsze pozostanie malutkim sojuszem. Np. zauwaz, ze "rdzenni" c0venowcy nie biora sie z powietrza. Biora sie ze
spolecznsci.
--- Cytuj ---Jedyna ich funkcja polegała by na nabijaniu sobie kieszeni i kampieniu stacji od środka gdy przyleci red czekając, aż te złe militarne mendy oczyszczą im teren by mogli dalej klepać anomalki.
Chyba, że utworzy się dla nich osobny sojusz, blue do tego złego 100% militarnego zakonu, w którym to jak wyżej będą mogli sobie w spokoju ducha klepać owe anomalki za skromna opłatą przyczyniając się do dobra ogółu ;).
Nie żeby prób zrobienia podobnych aliansów nie było, natomiast wszystkie mi znane przykłady tego typu hybryd spaliły na panewce.
--- Koniec cytatu ---
Odpowiedzia na to jest miedzy innymi rozklad Gaussa :) http://2.bp.blogspot.com/_aD09LJv1Y-0/Swb1mQlgrdI/AAAAAAAACI0/E1firU3nX6I/s320/DSC00458.jpg
Duuuzo sytuacji in RL i in VR wyglada wlasnie jak ten obrazek.
A opisowo: sa dobre kerbiry i zle kerbiry :) Naprawde, wyglada, ze palasz nienawiscia do wyidealizowanego obrazu absolutnego "barbi-kerbira". I takich kilku zawsze bedzie,
zgodnie z rozkladem Gaussa. Ale czym wieksza spolecznosc tym wiecej "normalnych", zdolnych do dolaczenia do floty graczy.
Co do Inver Brass, polskiej jego czesci: grubo ponad 50% to byly korpy o nastawieniu militarnym, czasem nawet C0ven przyjmowal je do swego elitarnego grona :) Pozostala czesc
robila glownie anomalki ale jak przylecial neut to zaraz kombinowali jakies akcje, pilnowanie gatow... Tak wiec ci "klepacze anomalek" sa calkiem bliscy ideaom wojownikow :) Gdyby
tylko elita jakos przyczynia sie do ich wzrostu moralnego... :)
Sa tez zli i dobrzy mnisi. Dobrzy to Jedi i Shaolin :) A zli to zadowoleni z siebie zdziercy podatkowi :>
A tak przy okazji, to ile lat trzeba zeby stworzyc postac od zera ? IMO rok, dwa lata minimum. A jesli ktos chce skilowac cos industrialnego to od razu po przeczytaniu w gazecie
reklamy EvE ma zakladac dwa lub trzy konta ? Byloby fajnie, nie przecze :) A ile czasu potrzeba na obeznanie sie z 0.0 ? A ile na zostanie jako takim FC ?
Net
Doom:
[admin]Starałem się tu ostatnio nie zaglądać żeby ludzie sobie pogadali, ale Ty waść własnie napisałeś tu swój ostatni post, tak długo jak nie zastosujesz się do regulaminu działu[/admin]
Striker:
Juras byłem ostatnio na chwile jak było zebranie, ale nie mam mikrofonu (ten piszczący wywaliłem) więc raczej nie ma sensu ;) Jak sie dorobie nowego to może wpadnę.
Tloluvin - nie chce mi się teraz szukać tych postów, ale warunki i styl propozycji sprzed tych 2-3 lat były naprawde fair i raczej nie wywoływały odruchów o których piszesz. Flame wynikał z czegoś innego ;)
Isengrim:
--- Cytuj ---A tak przy okazji, to ile lat trzeba zeby stworzyc postac od zera ? IMO rok, dwa lata minimum. A jesli ktos chce skilowac cos industrialnego to od razu po przeczytaniu w gazecie
reklamy EvE ma zakladac dwa lub trzy konta ? Byloby fajnie, nie przecze A ile czasu potrzeba na obeznanie sie z 0.0 ? A ile na zostanie jako takim FC ?
--- Koniec cytatu ---
Ale co masz na mysli "stworzyc postac od zera"? Ja po roku grania moglem latac Drake'ami i Amarr BSami (dzialka t2) czyli dwoma podstawowymi setupami flot na koniec 2010 i mialem niesamowita zabawe tlukac sie w NPC 0.0. Po niecalych 2 latach doszly do tego Tengu, HACe i Recony (5) Amarr i Caldari, od biedy moge tez latac logistykiem tych 2 ras. Postac tworzona od zera.
Jedyny problem to bycie FC, za malo czasu mam na granie, zeby sie tego nauczyc.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej