Śmietnisko > Off Topic
Proszę o wysłanie na podane niżej adresy tego tekstu.
Dormio:
--- Cytat: Ranshe w Styczeń 25, 2012, 13:16:34 ---Mieć mogę (o ile dobrze pamiętam, tylko filmy/mp3), czy źle pamiętam?
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: Herezja w Styczeń 25, 2012, 14:11:26 ---O ile pamiętam (...)
--- Koniec cytatu ---
Pamięć jest zawodna, a w Państwie Prawa, w Sądzie obowiązuje AKTUALNE prawo, a linią obrony oskarżonego o łamanie prawa NIE może być nieznajomość prawa.
Prawo jest powszechne i nieznajomość prawa NIE zwalnia z obowiązku jego przestrzegania, więc jeśli chcecie się powoływać na prawa to cytujcie wykładnię (informując) albo konkretne artykuły. :P >:D
PS
Ja jestem w tej dobrej sytuacji, że zawsze mogę poprosić o telefon do prawnika - żony :P
Pol Kent:
--- Cytat: Herezja w Styczeń 25, 2012, 14:11:26 ---O ile pamiętam to nasze prawo daje przyzwolenie na ściągniecie wszystkich programów, gier itd ale tylko na okres 24 godzin a później bezwarunkowo trzeba je skasować z dysku. Jeśli ich nie skasujesz stajesz się piratem ale przez pierwsze 24 godziny można je traktować jako swoiste demo.
--- Koniec cytatu ---
Które/czyje prawo będzie ważniejsze? To "nasze" czy to "Ich" ? Ja stawiam że ich. :(
Chciałbym wierzyć, ze wszystkie filmy/gry/muzę/itd które ściągasz (inni ściągają) trzymasz na dysku krócej niż 24h :P
[VIDE] Herezja:
Wniosek.
W tej rozmowie powinni dyskutować Isengrimus i żonka naszego kolegi Dormio a reszta CISZA ma być !!!!!! ];p
ps. O ile się nie mylę "Ichnie" prawo będzie ważniejsze.
Dormio:
--- Cytat: Herezja w Styczeń 25, 2012, 14:24:07 ---Wniosek.
W tej rozmowie powinni dyskutować Isengrimus i żonka naszego kolegi Dormio a reszta CISZA ma być !!!!!! ];p
--- Koniec cytatu ---
Oj podyskutować można... byleby nie mnożyć "urban legends" w stylu: "na własny użytek piracić można" - NIE MOŻNA.
--- Cytat: Herezja w Styczeń 25, 2012, 14:24:07 ---ps. O ile się nie mylę "Ichnie" prawo będzie ważniejsze.
--- Koniec cytatu ---
A jakie prawo obowiązuje w Internecie ? Ichnie ? Nasze ? >:D
Dux:
Te 24 godziny na dysku przewija sie od dawna i wszędzie niemalże i za cholerę nie jestem w stanie pojąć skąd ktoś taki pomysł wytrzasnął ???
Jeśli chodzi o legalność czy nielegalność na gruncie prawa autorskiego, to trzeba wziąć pod uwagę odpowiedzialność karną i cywilną. Nie każde zachowanie powodujące roszczenie uprawnionego z tytułu posiadania praw autorskich będzie jednocześnie rodzić odpowiedzialność karną. To raz. Dwa to to, ze materia jest na tyle dynamiczna, relatywnie świeża (jesli chodzi o internet) a na dodatek ustawa o prawie autorskich pisana jest w taki sposób, że tak do końca to nie wiadomo co wolno a co nie >:D
Jednak z całą pewnością zdecydowanie surowiej regulowana jest kwestia programów komputerowych w porównaniu z dziełami audiowizualnymi (też filmy i muzyka). Nie będę teraz grzebał po przepisach (bo nie :P), ale jak mnie pamięć nie myli to:
1) ściągnięcie mp3/filmu etc. penalizowane nie jest
2) ściągnięcie programu komputerowego (gry też) penalizowane jest
3) udostępnianie innym mp3/filmów/programów penalizowane jest
za wyjątkiem
tzw. dozwolonego uzytku osobistego, przy czym ten nie dotyczy programów komputerowych
W opiniach wypowiadających sie w sieci (też osób zajmujących się prawem autorskim) przeważa pogląd, iż ściąganie (bez rozpowszechniania) muzyki i filmów mieści się w zakresie dozwolonego użytku osobistego, a więc posiadacz autorskich praw majątkowych nie może nam zrobić nic. Nawet zażądać wynagrodzenia za korzystanie z utworu na drodze cywilnej. Choć osobiście mam wątpliwości, czy aby na pewno, bo ustawa ogranicza dozwolony użytek osobisty, to kręgu najbliższych osób, a Ixiński, który udostępnił wszystkim na publicznym serwerze swój zbiór empetrójek (co jest przestępstwem) z pewnością dla nas taką osobą nie będzie (no może jakby nam to wysłał grzecznie mailem). No ale ja nie czuje sie specem w tej materii, więc może mają rację :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej