najprostszy znany mi sposób
dorwać konto
wyskilować maksymalnie ceptora, potem recona choć to już luksus niż konieczność.
wyskilować sprawy związane z handlem
tyle
w 0.0 skupować itemki frakcyjne i oficerskie, sprzedawać w empire, w drugą stronie nie bardzo.
poznanie rynku, zasad, cen - pare tygodni
przy skupieniu sie na tym, murowane naprawde CIEŻKIE miliardy.
Dawno Scary nie grałeś widać. To co piszesz miało zastosowanie jakieś +6 miesięcy temu. Obecnie żeby handlować frakcja, a szczególnie deadspace i oficerami trzeba wiedzieć troche wiecej niż wiedzą nowi gracze, a przede wszystkim trzeba mieć bardzo grube Bln na zamrożenie. Na huśtawkach 100-200% w dół i góre można równie dużo stracić jak zarobić. Rynek jest bardzo rozchwiany od kilu miesięcy i żeby na nim zarobić trzeba pierw mieć dużo. Pozostałe dziedziny handlu jak najbardziej ale nie frakcja i oficerowie mimo że tam bije się najwieksza kase. Duzi sprzedawcy z pewnością utrudnią życie nowemu szczególnie, że odpracowują gigantyczne straty, które powstały po wprowadzeniu nowego patcha. Ja ostatnio rozmawiałem z kilkoma to na samych gist x xl mają niektórzy straty rzędu +50b nie mówiąc o całej rodzinie Pith X/A/B i Centusach. Dlatego obecnie przy niestabilnym rynku dla kogoś kto nie ma wyczucia pakowanie się w tą dziedzinę jest bardzo ryzykowne. (ale tak to zawsze było gdzie najwieksze zarobki tam i najwieksze ryzyko
Obecnie najlepsze pieniądze leżą w WH, ale jak słusznie pisał SokoleOko, potrzeba tam raz dobrze wyskillowanych charów dwa bardzo drogich statków, żeby je wyrwać sleeperom. Wiele ludzi leci do WH nieprzygotowanych z nowymi kontami w drakach i myśli, że zarobi fortunę. Niestety rzeczywistość bardzo szybko okazuje się niezwykle brutalna.
Pozostają dla młodszych plexy i anomalie w systemach z upgradami. Tu starczy drake i ally, który takie ziemie ma. Bez wsparcia i zbierania robiąc solo na draku to z haven i sanctum ma się jakies 30-40mln na h co powinno starczać młodym na w miare szybkie dorobienie przy minimalnym wkładzie. Większe statki/ lepsze skille podnoszą dochody.
Co do MSa to dla człowieka z głową na karku i żyłką do biznesu nie ma problemów zarobić tych 40b żeby kupić konto i MSa na nie w rok od rozpoczęcia. Tylko czy osoba tak silnie idąca w handel będzie chciała sobie uszczuplić kapitał i obniżyć zarobki.
Podsumowując zarobienie na plexa nie jest w tej grze żadnym problemem, a z każdym miesiące gry zajmuje coraz mniej czasu. Ja osobiście nie wydałem gotówki na ani jednego plexa od początku (Scary dał mi 2m na riftera co znacznie ułatwiło start). Fakt, że jak zaczynałem to za miesięcznego płaciło sie 100mln a nie 270 i na salvagu t1 można to było zarobić znacznie szybciej niż teraz, ale mimo to jest tyle możliwości zarobku w eve, że dla chcącego nic trudnego. Oczywiście jak ktoś loguje się na 2h na tydzień i nie ma pieniędzy, które same na niego pasywnie pracują to nie zarobi.
EDIT: Oczywiście Edmund ma całkowitą rację początek może być bardzo trudny i potrzeba będzie pierwszych 1-2 plexów żeby się rozkręcić i dojść do jakiś sensownych zarobków.
EDIT2: Tak właśnie o tą spekulację z Gist X chodziło skupienie rynku do 2.3b i nagle drop do 1.4 bo rynek nie wytrzymał naporu. Zreszta to samo z pith x na EM z 800 na 300.