Nudzi mi się na urlopie i z nudów czytam stare topicki... chyba jednak zbyt pochpnie odrzuciłem opcję zamordowania kogoś w wolnym czasie, byłoby ciekawiej
Na tego rocznym Pyrkonie pogadałem troche z Weberem
- Safehold - Weber chce obalić Kościół i odkryć przed ludzmi prawdę. Koniec serii. Kontynuacja jeśli będzie ma startować z poziomu "wróciliśmy w kosmos, budujemy duzo tytanów, mothershopów + support i lecimy spuścić Gaabom wpierdol". Natomiast planowane 8 tomów już jakis czas temu zostało uznane za szacunek zanizony
- Starfire - 5,6 i jak na razie 7 tom to projekt którego Weber dogląda ot tak sobie, ale w miarę możliwości pilnuje aby zgadzała się technika itp (seria HH nauczyła go pilnowania takich drobiazgów. Doszło do tego że ma kilku czarnuchów którzy pilnują zgodności i jak ma naowy pomysł dzwoni do ich szefa i mówi że dla tej frakcji, dla takiego czasu wymslił cos takiego "jak sądzisz oni mogli to opracować z techniką w tym momencie?". Rzeczone czarnuchy na codzień są wydawcami Saganami Tactical Simulator) W planie jest opisanie w świecie Starfire obu Wojen Wstydu (ludzie przeciw Kociambrom i być może Rigelianie też się załapią na to wznowienie prac)
- Dawno w tym topicu zapomniana seria Imperium Człowieka - dowiedziałem się czegoś w sumie zabawnego - Ringo jako mało znany pisarz zgłosił się do BEAN z pomysłem na książkę. Weber go poparł i coś co miało iść do śmieci przynajmniej w tym wydawnictwie trafiło do robienia zakontraktowane na dwa tomy z Weberem jako mentorem i moderatorem Ringo. No to zaczęli pisać. Zrobili pierwszy tom, w którymś momencie pisania drugiego doszło do rozmowy w stylu że Ringo coraz bardziej wdrożył się w pisanie, coraz lepiej mu idzie itp, tylko dlaczego taki markotny jest. "Bo widzisz kończymy drugą książkę, a to dopiero połowa historii którą wymyśliłem jako tom pierwszy..." Pogadali o tym co by jeszcze miało być itp a potem Weber zadzwonił do wydawnictwa zapytał czy pamiętają ten kontrakt na dwie książki S-F. Jak potwierdzili to zapytał czy mogą sprawdzić czy nie da się tego zmienić w kontrakt na 4 książki. Po sprawdzeniu okazało się że mogą więc za poręczeniem Davida (ponownym) zmieniono kontrakt. W kwestii kontynuacji Weber mówi że Ringo nie daje rady ze swoim tekstem, Ringo mówi że Weber nie daje rady ze swoim i obaj trzymają się tej wersji. Ale pomału praca się posówa