Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - Kharim

Strony: 1 ... 7 8 [9]
281
Off Topic / Odp: Proste Gotowanie
« dnia: Lipiec 07, 2011, 13:14:46 »
Mam nadzieje ze duze ilosci alkoholu i chilli przeciwdzialaja tym tajemniczym substancjom :) boje sie teraz podawac przepisy, bo jeszcze zostane zlinczowany.

282
Off Topic / Odp: Śmieszne rzeczy
« dnia: Lipiec 06, 2011, 14:27:01 »
http://kwejk.pl/obrazek/230300/pies,samobojca.html
w jakiś sposób kojarzy mi się to z jakąś mało celną szybko orbitującą fregatą :)

283
Off Topic / Odp: Proste Gotowanie
« dnia: Lipiec 06, 2011, 13:21:09 »
Wlasnie przestudiowalem sklad sloika sosu Lowicz i jedyna realna chemia to kwas cytrynowy i guma guar. Zero glutaminianu. Zreszta gdyby na sile lilwidowac taka chemie z menu to musialbym porzucic moj ulubiony sos sojowy-naturalnie bogaty w glutaminian sodu.

284
Off Topic / Odp: Proste Gotowanie
« dnia: Lipiec 06, 2011, 12:51:12 »
Nigdy nie probowalem, a tym sposobem jest szybciej i wychodzi naprawde smaczne. Nigdy nie sprawdzalem zawartosci tych sloikow, ale nie sa chyba znowu tak chemiczne

285
Off Topic / Odp: Proste Gotowanie
« dnia: Lipiec 06, 2011, 11:47:41 »
Wlasnie zaczynam zdawac sobie sprawe jaki glodny jestem :)

286
Off Topic / Odp: Proste Gotowanie
« dnia: Lipiec 06, 2011, 10:50:27 »
Spaghetti na szybko:
-dwa różne słoiki z sosem do spaghetti (najlepiej aby jeden z nich był "Łowicz sos do spaghetti"
-mięso mielone wołowe, (ale może być też jakaś kiełbasa) 250g
-główka czosnku
-duża cebula
-oregano, bazylia, cukier
-olej
-makaron :)

1. Ugotować makaron
2. Pół główki czosnku obrać, drobno posiekać, wrzucić na patelnię, krótko podsmażać (aż zrobi się brązowy) uważać aby nie przypalić. Następnie łyżką cedzakową wyjąć czosnek zostawić olej, czosnek wyrzucić, oleju nie.
3. Podsmażyć lub poddusić na patelni posiekaną cebulę, następnie dodać mięso- smażyć aż zrobi się szare.
4. Wlać słoiki z sosem, dokładnie wymieszać, pozostałą resztkę świeżego czosnku wycisnąć do środka i wymieszać.
5. Dodać oregano, bazylię i cukier do smaku- zwykle po kilka szczypt.
6. Mieszać jeszcze przez kilka minut.

Podawać z tartym serem, porcja przewidziana na około 3-4 osoby, ale jeśli sos zostanie to nie ma problemu, jak się przegryzie smakuje nawet lepiej.

287
Off Topic / Odp: Paradox
« dnia: Lipiec 05, 2011, 18:06:34 »
To ja z kolei nie dam rady, proponuje zoorganizowac w przyszlosci jakies wieksze spotkanie-tak tylko z okazji picia piwa.

288
Off Topic / Odp: Proste Gotowanie
« dnia: Lipiec 05, 2011, 00:24:36 »
mógłbym rzucić kilka przepisów robionych na bazie produktów z Biedronki, ale to raczej nie jest zbyt wykwintne...

289
More blood! Więcej flameowania chłopaki! Czy ktoś nie powinien już kasować tego tematu...?

290
Off Topic / Odp: UFO nad Londynem.
« dnia: Lipiec 01, 2011, 11:17:05 »
Nie no co ty to najprawdziwsze ufo, juz ich tyle w zyciu widzialem ze umiem fake'a odroznic :)

291
Off Topic / Odp: Paradox
« dnia: Lipiec 01, 2011, 11:00:22 »
W takim razie proponuje zalozenie nowego tematu celem rozreklamowania tego wydarzenia. Jako wstepny termin proponuje piatek 8.07 o godz. 20

292
Off Topic / Odp: UFO nad Londynem.
« dnia: Czerwiec 30, 2011, 23:14:59 »
hmm wyjątkowo szybko warpuje ta plastikowa siatka :)

293
Off Topic / Odp: Paradox
« dnia: Czerwiec 30, 2011, 23:06:50 »
przyszły weekend?

294
Off Topic / Odp: Allida Ari
« dnia: Czerwiec 29, 2011, 11:05:24 »
a ja kiedy miał jakieś 10m2 i był na Brackiej :)
Ktoś się niedługo wybiera? Można by jakieś piwo zorganizować.

295
Dyskusje ogólne / Odp: Noble Exchange
« dnia: Czerwiec 28, 2011, 14:57:10 »
...World of Darkness, który będzie Evką z avatarami hehe, mam nadzieje, że nie będzie trzeba zbyt długo czekać na tą grę, gdyż zapowiada się bardzo dobrze.
o ile nie okaże się grą polegającą na wystrajaniu swoich super mrocznych i cierpiących gotyckich wampirów- gdy w tym biuletynie zobaczyłem grafikę dotyczącą WoD MMo to na chwilę zwątpiłem...

296
Off Topic / Odp: Proste Gotowanie
« dnia: Czerwiec 23, 2011, 11:24:53 »
jezeli nie ma za duzo glazury,
cóż to glazura?? :)
swoją drogą ze względu na te techniczne kombinacje, nieźle korci mnie aby to przetestować.

297
Incarna / Odp: Incarna, patchnoty.
« dnia: Czerwiec 22, 2011, 12:10:56 »
Mam pytanie, czesto wam teraz Eve wywala? w captain's quarters mam bugi graficzne co chwile, a zdarzyly mi sie juz ze trzy crashe.

298
Off Topic / Odp: Proste Gotowanie
« dnia: Czerwiec 18, 2011, 15:36:27 »
Jeszcze jeden tip co do smażenia na głębokim oleju- mięso można wsadzić na kilka sekund do wrzącej wody, tak tylko aby właśnie "zamknąć pory", dzięki temu zabiegowi po usmażeniu zostanie całkowicie soczyste.

Próbowaliście pić "Kociołek Panoramixa"?

299
Off Topic / Odp: Proste Gotowanie
« dnia: Czerwiec 16, 2011, 17:12:48 »
- warzywka w słupki
- smalec zastąpiłem mieszanką oleju rzepakowego + kilka kropel sezamowego
- ogórek zastąpiłem kabaczkiem, żeby nie był ciapciakowaty wrzuciłem do gara na samym końcu.
- orzeszki sparzyłem i poszatkowałem przed wrzuceniem do gara ;))

Hmm ciekawa modyfikacja, chociaż moim zdaniem smalec lepiej trzyma ostry smak,a faktycznie z ogórkiem trzeba uważać aby się nie rozlał.
Zawsze chciałem te orzeszki zrobić jakoś z miodem, ale po smażeniu wychodziły paskudne, jakieś pomysły?

Na koniec. Przepis można zmodyfikować jeszcze o dwie rzeczy:
- zastąpić ryż makaronem (najlepiej gryczanym "soba", ale zwykły też da radę)
-zamiast kurczaka dać wołowinę, drobno pokrojoną i zamarynowaną przez dzień w następującym wywarze: sos sojowy, cukier, sól do zmiękczania mięsa, majeranek, imbir.


300
Off Topic / Odp: Proste Gotowanie
« dnia: Czerwiec 14, 2011, 18:27:04 »
Kurczak po sechuańsku (ostry)

Danie proste do wykonania, a przy tym niesamowicie pyszne. Składniki:
-pierś z kurczaka, albo dwie
-mąka ziemniaczana (żadna inna się nie nadaje)
-sos sojowy
-papryka czerwona
-papryka ostra (dowolna, ja robię z chili)
-pieprz cayene (przyprawa sypka)
-cebula
-ogórek świeży
-ryż
-orzeszki ziemne
-olej
-smalec
-jajko
-cukier/miód

1. Ugotować ryż na sypko

2. Pociąć kurczaka na małe kawałki (kostka o boku 2 cm, lub w paseczki), następnie wrzucić go do miski i wymieszać z jajkiem oraz stołową łyżką mąki ziemniaczanej

3. Rozgrzać olej na patelni (najlepiej na woku), oleju musi być sporo i koniecznie musi być baaardzo gorący. Następnie powoli wkładać po kilka kawałków kurczaka do oleju i smażyć maksymalnie minutę (można więcej jeżeli jest grubo skrojony)

4. Warzywa: paprykę (usunąć wnętrze), cebulę i ogórka(nie obierać) pokroić w kostkę,
- obsypać 2 łyżkami stołowymi mąki ziemniaczanej,
-zalać łyżką sosu sojowego,
- dodać miód/cukier i wymieszać.

Teraz musisz zdecydować czy wolisz miękkie warzywa (patrz punkt 5), czy twarde (punkt 6)

miękkie warzywa, metoda czasochłonna!
5. Roztopić trochę smalcu (pół łyżki) w garnku o możliwie grubym dnie.
-wsypać warzywa, wymieszać, dolać trochę wody (100ml), dusić na małym gazie pod przykryciem,
-kiedy warzywa będą miękkie, przerwać duszenie, w garnku pozostanie sos, którego można użyć później,

6. Pociąć ostrą paprykę i wymieszać z pieprzem cayenne, dolać łyżeczkę sosu sojowego.
-roztopić dużą łychę smalcu na woku,
-wdziać maskę p-gaz,
-wsypać mieszankę papryk na smalec, jeśli nie masz maski nie wdychaj oparów!
-po ok. 10 sekundach wsypać warzywa, obrócić kilka razy, jeśli masz sos z punktu nr.5 teraz wlej trochę,
-dodać mięso, przemieszać kilka razy,
-wsypać orzeszki ziemne, wymieszać,

Podawać z ryżem. Ostrość potrawy zależy od ilości i rodzaju użytej papryki.

Smacznego!




Strony: 1 ... 7 8 [9]