Autor Wątek: Proste Gotowanie  (Przeczytany 81147 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HammerSnake

  • Gość
Proste Gotowanie
« dnia: Kwiecień 16, 2011, 20:24:42 »
Jak w temacie znacie jakieś smaczne i proste przepisy?
Czy to na słodko czy jakieś obiadowe , z którymi poradzi sobie każdy?





http://img689.imageshack.us/i/browniz.jpg/

ps.dlaczego forum ogranicza wielkość zdjęcia do width=600 height=300 i nic z tym nie można zrobić  >:(
ps2. Ostatni składnik nie jest konieczny bez niego też są świetne  :P.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2011, 20:42:41 wysłana przez HammerSnake »

Doom

  • Wielki Inkwizytor
  • Administrator
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 7 328
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Mandoleran
  • Korporacja: ULF
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 16, 2011, 20:42:45 »
Ponieważ jest to forum dyskusyjne nie fotoblog czy inna galeria zdjęcie nie powinny powodować pojawiania sie poziomego scrola, stąd blokada. zawsze można zdjecie zalinkować zewnętrznie i niech w nowej karcie ładuje sie tak duze jak chcessz
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2013, 10:32:48 wysłana przez Mona X »

W bitwie nie liczy się ten kto ma pierwsze słowo. Liczy się ten kto ma ostatnie.

Raina Nives

  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 114
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Raina Nives
  • Korporacja: LOST IDEA
  • Sojusz: C0VEN
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 16, 2011, 21:15:07 »
Zdjęcia i przepis zerżnięte stąd: http://www.dizzy-dee.com/dizzy-dee/chocolate-cake-in-5-minutes. Swoją drogą robiłem wielokrotnie, dobre i polecam :)

Xarthias

  • Użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 6 512
  • Spamin' the World
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Xarthias
  • Korporacja: GoonWaffe
  • Sojusz: Goonswarm Federation
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 16, 2011, 22:05:50 »
Ja mam przepis na smaczną i zdrową pomidorową. Bez użycia ohydnych koncentratów.

Bierzemy mniej więcej pół litra wody, kostkę rosołową (najlepiej warzywną) i gotujemy. Do smaku dodajemy pieprzu i słodkiej lub ostrej papryki (w proszku ;) ). Ja wolę mniej ostrą zupę, więc używam słodkiej papryki i dodaję mniej więcej łyżeczkę od herbaty. Dla hardkorów można użyć ostrej albo nawet chilli.
W międzyczasie, zanim nam się zagotuje bulion, bierzemy pomidory bez skórki - najlepiej użyć takich z puszki, bo szybciej i prościej. Powinna wystarczeć jedna puszka (400g) lub 2-3 normalne pomidory. Wrzucamy je do jakiegoś pojemnika i miksujemy na papkę.
Jak bulion zacznie bulgotać wlewamy do niego pomidory i całość gotujemy od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu (i zdjęciu garka z ognia) dodajemy trochę suszonej bazylii (do smaku).
Jeśli w międzyczasie gotowaliśmy makaron lub ryż, to w 20 minut mamy obiad dla dwojga :)
Przy większych apetytach możemy spokojnie podwoić dawkę (litr wody, 2 kostki, 2 puszki pomidorów).
Smaczne, szybkie i zdrowe.

Drugi przepis to tortille.
Potrzebujemy mięso mielone, wrzucamy na patelnię i smażymy. Jak już się podsmaży, dodajemy puszkę czerwonej fasoli w zalewie cayenne. Na drugiej patelni podgrzewamy tortilki (zwilżone wodą) i nadziewamy je naszym mięchem z fasolą.
Szybkie i sycące :)
Przedwieczny.

Egnos

  • Emerytowany Pirat
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 322
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Egnostos
  • Korporacja: Association of Veldspar Mining Enthusiasts
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 16, 2011, 22:08:09 »
Zdrowa kostka rosołowa xD

Xarthias

  • Użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 6 512
  • Spamin' the World
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Xarthias
  • Korporacja: GoonWaffe
  • Sojusz: Goonswarm Federation
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 16, 2011, 22:10:56 »
Zdrowa kostka rosołowa xD
Czepiasz się :P
Można robić na prawdziwym rosole, ale wtedy to nie będzie szybko :P
Przedwieczny.

P_UNKNOW

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 16, 2011, 22:16:06 »
Kanapka z szynką na masełku

Składniki:
chleb
masło
szynka

Sposób przyrządzenia:
Wyjąć chleb, najlepiej  pokrojony w kromki, w przeciwnym wypadku pokroić.
Kromki posmarować masłem (uwaga, masło prosto z lodówki jest za twarde)
Na koniec gwoźdź programu! nakładamy ukrojony wcześniej plaster pięknej szynki na kromkę chleba.
Potrawa gotowa do spożycia od razu po sporządzeniu, co jest dodatkową zaletą.
SMACZNEGO !!

Gregorius

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 16, 2011, 22:27:07 »
Łoooo to może zamieszczę przepisy, jakie były na blogu BWC ? :D

Będzie to cytat równo z backupu bloga.


W dzisiejszym odcinku, Papug proponuje unikalne danie, pochodzące z Gallentyjskiej gromady planet-oceanów (w systemie Ommare). Pasuje jako przystawka oraz jako danie koktajlowe. Pierwszy raz podano je na stole gallentyjskiego ambasadora, zaraz po podbiciu planety Ommare I.

Co będzie nam potrzebne, czyli lista składników :

opakowanie paluszków z potwora ‘Surimi’ (wystepuje obficie w wodach Ommare I)
opakowanie amarrskiego synth-sera, twardej konsystencji, koloru Sigma-Gouda
kiść owoców z dzikorośli Valeańskiej. Najlepszy będzie gatunek czerwony.
3-4 plastry owoców amarrasowca (w zalewie hiperfruktozowej)
2-3 łyżki wysokowodorowęglanowego substytutu masy jajecznej o kodzie “M4j0n3Z”
2 ząbki wilkoczosnku matarskiego
3/4 łyżeczki glutaminianu sodu z liofilizowanymi synth-warzywami
ćwierć łyżeczki serpentisowego pieprzu z mogilnika jadalnego



(na zdjęciu nie ma owoców amarrasowca, ponieważ spektrum refleksów było zbyt wysokie dla kamery bez specjalistycznych filtrów [dowiezionych później] – przepraszamy

Zaczynamy :

 




Owoce dzikorośli Valeańskiej trzeba pokroić na połówki. Jeśli owoce mają twarde pestki, powinno się użyć laserowego ekstraktora i wyjąć wszystkie z miąższu.

 





Synth-ser pokroić w drobną kostkę.

 




Paluszki z ommarriańskiego potwora pokroić w plasterki o grubości około 0,7234 cm.






Owoc amarrasowca wjąć z zalewy i pokroić w drobną kostkę (zdjęcie zrobione z kamerą uzbrojoną w filtry M-300 oraz PG-120


 





Obrobione składniki należy umieścić w separatorze dekontaminacyjnym i przeprowadzić standardowy proces odkażania (uwaga! potwór Surimi w postaci surowej jest silnie napromieniowany! – zaleca się przynajmniej dwukrotne przepuszczenie przez filtry Paulowskajewicza.

 




Teraz robimy sos : Do naczynia wkładany 2 łyżki substytutu masy jajecznej (ilość zmienna – zależnie od preferencji). Do tego dokładamy glutaminian sodu i pieprz z mogilnika jadalnego. Po wymieszaniu, używając nuklearnego ekstraktora, wtryskujemy pod ciśnieniem wyciąg z wilkoczosnku. Całość wymieszać.

 




Do większego naczynia wrzucamy wszystkie składniki a następnie dodajemy zrobiony wcześniej sos. Używając manualnego narzędzia wychyłowo-okrężnego, model “łyżka” mieszamy całość delikatnie.

Po wymieszaniu, nakładamy na sam wierzch kawałki owoców z dzikorośli Valeańskiej i serwujemy.

 



Papuga życzy smacznego!


Mam jeszcze jeden przepis w ten sposób opublikowany ^_^ - już konkretne danie z mięskiem, jak ktoś chętny  >:D
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2011, 22:35:35 wysłana przez Gregorius »

Pol Kent

  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 1 101
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Ramani Rydiks
  • Korporacja: NPC corp
  • Sojusz: -
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 16, 2011, 22:31:00 »
Kanapka z szynką na masełku

Składniki:
chleb
masło
szynka

Sposób przyrządzenia:
Wyjąć chleb, najlepiej  pokrojony w kromki, w przeciwnym wypadku pokroić.
Kromki posmarować masłem (uwaga, masło prosto z lodówki jest za twarde)
Na koniec gwoźdź programu! nakładamy ukrojony wcześniej plaster pięknej szynki na kromkę chleba.
Potrawa gotowa do spożycia od razu po sporządzeniu, co jest dodatkową zaletą.
SMACZNEGO !!

I to przepraszam ma byc zdrowe ??? Chleb na spulchniaczach, masło a właściwie "masło" zawierające emulgatory i inne trudne do nazwania składniki, które powodują że zostawione na kilka godzin w temperaturze pokojowej lub nieco wyższej nie robi się po prostu miękkie ale rozkłada na płynne składniki (różne frakcje olejowe) i półpłynne "coś". A i jeszcze szynka, zakładam, że mówisz o tej suchej, szarej a nie soczystej różowej w której na 1kg szynki wystarczy 0.45kg mięsa a reszta to związki wiążące wodę oraz wzmacniacze smaku i zapachu.
Na zdrowie  ;D

Egnos

  • Emerytowany Pirat
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 322
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Egnostos
  • Korporacja: Association of Veldspar Mining Enthusiasts
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 16, 2011, 22:37:10 »
Ale co to sa..."Paluszki z ommarriańskiego potwora" ???

Pol Kent

  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 1 101
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Ramani Rydiks
  • Korporacja: NPC corp
  • Sojusz: -
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 16, 2011, 22:42:47 »
Ale co to sa..."Paluszki z ommarriańskiego potwora" ???

No krabowe przecież  ;)

Gregorius

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 16, 2011, 22:48:43 »
Ale co to sa..."Paluszki z ommarriańskiego potwora" ???

Media donoszą, że ów potwór to tylko wymysł miejscowych rybaków. Dotychczas nie dowiedziono istnienia potwora 'Surimi' jednak w zakładach trawlersko-przetwórczych, pływających po oceanach Ommare I znaleziono nielegalne maszyny do molekularnego przemiału masy rybnej, które mogą być wykorzystywane w produkcji paluszków. Concord rozpoczął śledztwo w tej sprawie.

Ranshe

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 17, 2011, 00:21:54 »
Egnos lepiej nie pytaj, bo jak Gregu się rozkręci to nie ma przebacz ;)

JimmyBrownie

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 17, 2011, 00:24:08 »
Średnio tłuste, kaloryczne czerwonowo-zółte danie dla fanów makaronu z sosami wszelakimi, aka makaroniarzy. Jest proste, smaczniejsze i o niebo zdrowsze od gówno wartych sosów z torebki/słoika, ale szybkie niekoniecznie.

Składniki na dobre wpier***nie dla dwóch osób (cztery osoby kulturalnie też się najedzą ;-) )

koszt ~ 6 - 15 zł - 40 zł
czas przygotowania: Jak się sprężysz 5 minut przygotowywania + 20-30 samego gotowania, w międzyczasie można handlowac w Jita.

Potrzebny będzie hi-tech sprzęt:
Garnek ~3-10 litrów z przykrywką
Sporawa patelnia z opcjonalną przykrywką
Szpatułka do mieszania
nóż
zgniatacz do czosnku
Duża łyżka
Tarka

Składniki:
makaron w ilości i kształcie wedle uznania
średnia cebula
mięso mielone (dla jednej osoby wystarczy 125 gram, pół kilo dla 2 studentów lub 4-osobowej rodziny ;-))
2x pomidory w puszce, lub w sezonie (dla burżujów poza) 4-10 w miarę miękkich pomidorów od znajomego rolnika z bazarku

(te z hipermarketów radzę omijać, są na chemii hodowane więc generalnie twarde, niezbyt zdrowe i mało aromatyczne. Skórkę z pomidorów zdejmujemy w sposób następujący: w mały garnku gotujemy wodę w ilości wystarczającej do przykrycia pomidora w całości. Następnie bierzemy pomidora w łapę, nakłuwamy lekko w kilku miejscach widelcem lub czubkiem noża, pomidorek ląduje na 10 sekund we wrzątku, wyjmujemy widelcem. Dzięki temu sprytnemu zabiegowi skórka schodzi wyjątkowo łatwo, szatkujemy pomidorki drobniutko. )

opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego, coby bardziej pomidorowe było (bez tego też jest)
dla bogatych oliwa z oliwek ~25ml , dla oszczędnych inny tłuszcz roślinny lub zwierzęcy w ilości dwóch łyżek na patelnię - w zależności od upodobania.
ok. 50g sera żółtego, może być więcej.



Przyprawy:
troszku soli
troszku pieprzu
2 ząbki czosnku (do 6 dla czosnkożerców)
1-2 łyżki bazylii
1 łyżka ostrej/łagodnej papryki
Opcjonalnie łyżeczka lubczyku(o kilka % zwiększa szansę na final blowa z wybranką po kolacji), tymianku i 2 listki laurowe.

Wszystko w dobrej cenie do kupienia w lidlu czy też innym większym markecie. W lidlu są fajne "pomidory do pizzy" w puszce, już rozdrobnione.

Znajdujemy dużą patelnie, w wersji de-luxe z przykrywką. Patelnię stawiamy na dużym palniku i odpalamy na "full". Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek (tak 5-10 ml) lub podobna ilość innego tłuszczu. Do dużego garnka z przykrywką wlewamy litr wody na każde 100g makaronu. Przykrywamy, stawiamy na duży palnik i czekamy aż się zagotuję. Wodę solimy dopiero po zagotowaniu. Wsypujemy następnie makaron. Zanim się woda zagotuje i makaron ugotuje:


Cebulę szatkujemy - na patelnię. podsmażyć 2-3 minutki. Następnie na patelnię idzie mięcho, które należy posolić i popieprzyć, smażyć przez ~ 10 minut. Następnie idą pomidorki, ząbek czosnku  (potrzebny zgniatacz, od biedy poszatkować), papryka, troszkę pieprzu, listki laurowe i koncentrat (rezygnujemy z koncentratu przy świeżych pomidorach, zamiast koncentratu idzie z pomidorami 1/4 szklanki wody). Całość mieszamy dokładnie, zmniejszamy nieco ogień i przykrywamy  na 5 minut (przemieszać w trakcie). Po 5 minutach odkrywamy, palnik na maxa i redukujemy nieco sosik co 2-3 minutki mieszając. Po osiągnięciu optymalnej, lekko gęstej konsystencji  (około 10 minut) zmniejszamy ogień do minimum (jak mamy to przestawiamy na malutki palnik) dodajemy resztę oliwy (jeśli nie używacie oliwy - nie dodawać innego tłuszczu poza tym dodanym do smażenia cebuli i mięcha), resztę czosnku i zioła. Przykrywamy i dusimy 5-10 minutek mieszając co jakiś czas). W tym czasie makaron powinien być już dawno ugotowany. Jeśli mamy makaron który wymaga krótkiego gotowania, wsypujemy go w odpowiednim momencie, co by się nie rozgotował. makaron odlewamy, najlepiej na cedzak i 2 sekundy płuczemy pod zimną wodą. Makaronik wędruje na talerze. Nastepnie na to sosik, a na sosik idzie ser.

Smacznego :]

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2011, 00:34:05 wysłana przez JimmyBrownie »

Starakopara

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 17, 2011, 07:43:36 »
To i ja zapodam przaepisa :D

Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym, ze śmietaną i natką pietruszki:

na 3 osoby:

- duża pierś z kurczaka
- opakowanie ( 200 ml ) smietany 18%
- 30-40 deko pieczarek ( najlepiej małych )
- duża cebula cukrowa ( taka bialuteńka )
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 małe lub jeden większy ząbek czosnku
- sól, pieprz ( ja uzywam białego do tego dania )
- 2-4 łyżki oliwy z oliwek
- makaron typu Penne lub inny " gruby "

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Pierś kurczaka myjemy i oczyszczamy z niepotrzebnych błonek, i innych nieapetycznych przyległości, następnie kroimy w kostkę ( 3cm, no, w każdym bądź razie nie za drobną ). Mięso solimy i oprószamy pieprzem, odstawiamy na 10-15 min, żeby przyprawy przeniknęły do mięska. W międzyczasie pieczarki przecieramy wilgotną szmatką lub po prostu myjemy pod bierzącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie siekamy drobno cebulę i podsmażamy na 1 łyżce oliwy do momentu aż się zeszkli, wtedy dodajemy wcześniej pokrojone na ćwiartki pieczarki i dusimy aż grzyby zmiękną a większość płynu, który wypuszczą odparuje, kiedy to się stanie, zestawiamy garczek z ognia i dodajemy czosnek i opakowanie śmietany. Mięso smażymy na patelni na pozostałej oliwie aż się zetnie z wierzchu, dodajemy je do sosu i jeszcze przez 3-7 min dusimy na małym ogniu. Podajemy na wcześniej ugotowanym makaronie, całe danie przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.

Świetnie do tego pasuje białe, pólwytrwane wino.

Smacznego :)

JimmyBrownie

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 17, 2011, 13:54:20 »
Całkiem szybkie ciasto na pizzę:
3 szklanki mąki pszennej
1/5 paczuszki drożdży
pół łyżeczki cukru
3/4 szklanki letniej wody mineralnej niegazowanej lub mleka (nie może być cieplejsza niż 40, najlepiej 25-30 stopni :-))
2 łyżki oliwy z oliwek (ciasto pulchne i mięciutkie) lub 1/5 szklanki oliwy (ciasto bardziej chrupiące i kruche)
łyżeczka soli

Mąkę przesiewamy do dużej miski. do wody wkruszamy drożdże, dodajemy pół łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na 5 minutek. Mąkę solimy, wlewamy roztwór drożdżowy i oliwę z oliwek (tylko w opcji na ciasto chrupiące) i mieszamy widelcem aż cała woda się wchłonie i utworzą się takie kluchy. Potem łapkami intensywnie wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Przykrywamy miskę czystą ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce. Piekarniczek nastawiamy na 180-190 stopni. Następnie przygotowujemy wybrany sos, farsz, tarkujemy ser itp. Generalnie warstwy pizzy powinny być następujące: ciasto -- > sos ---> ser ---> farsz ---> przyprawy.

Jak mamy już przygotowane wszystkie składniki, na blat prószymy mąkę, ciasto z miski wyrabiamy jeszcze minutkę, dodając najpierw 2 łyżki oliwy z oliwek (jak chcecie chrupiące i dodaliście oliwę wcześniej przy wyrabianiu - nie dodajemy już oliwy) . Przekładamy je na blat i wałkujemy do pożądanego rozmiaru i kształtu. Blachę oprószamy mąką, i przenosimy na nią ciasto.

W moim piekarniku elektrycznym piekę pizzę około 20 minut, aż zarumienią się lekko brzegi ciasta.

Luisa

  • Użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 295
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Luisa
  • Korporacja: Pator Tech School
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 17, 2011, 15:04:35 »
Całkiem szybkie ciasto na pizzę ...
Chyba dość płaska wychodzi z taką ilością drożdzy.

Ja robię tak:

Pół paczki drożdży rozdrabniamy i wrzucamy do kubka, dodajemy łyżeczkę cukru zalewamy odrobiną ciepłej wody i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Jak już są rozpuszczone to dopełniamy kubek do pełna wodą i całość wlewamy do miski. Dodajemy trochę oliwy (tak gdzieś z łyżkę), trochę soli i sypiemy mąki, tak żeby ciasto nie było za twarde, ale też żeby nie było za rzadkie. I to w sumie koniec ciasta... na wierzch to już kto co preferuje ;]

ManganMan

  • Embrace the Cheeki Breeki.
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 911
  • I weź ty człowieku dziel czas między PC a komem...
    • Zobacz profil
    • ManganMan on DeviantArt
  • Imię postaci: Rei Mangan
  • Korporacja: Pator Tech School
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 17, 2011, 16:27:05 »
Skoro już mówicie o Pizzie, to ja dam prosty sos:

Składniki:
- 3-4 średnie pomidry lub puszka konserwowych,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,(ilość uzależniona od gustu kucharza),
- bazyli najlepiej świeża (ilość jak powyżej),
- sól,
- pieprz,
- ostra papryka.

Jak przyrządzić?
Świeże pomidory parzymy i sciągamy skórę. Następnie pozbawaimy je miąższu, czyli pestek i kroimy w drobne kawałki. Łatwiej kupić puszkę pomidorów bez skóry i po prostu pokroić je w kostkę.
Tak przygotowane pomidory wrzucamy do rondla i smażymy aż będą miękkie, często mieszając, aby się nie przypaliły. Trwa to około 15 - 20 min. I teraz dodajemy czosnek oraz bazylię. To wszystko przecieramy przez sitko lub miksujemy. Najważniejsza sprawaL: polewamy tym pyszna pizze!! I zjadamy ze smakiem!!


Cytuj
Eve to jest "drugie życie" :) - SokoleOko
co to qrwa, latający fragment gejta? - Karas o Xian Yue

https://evewho.com/character/2116034681

JimmyBrownie

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 17, 2011, 20:12:13 »
Sos robię niemal identycznie :-)

Ja preferuję cienkie ciasto, bo taki gruby pampuch to imo. bułka drożdżowa a nie ciasto na pizze :-)

ManganMan

  • Embrace the Cheeki Breeki.
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 911
  • I weź ty człowieku dziel czas między PC a komem...
    • Zobacz profil
    • ManganMan on DeviantArt
  • Imię postaci: Rei Mangan
  • Korporacja: Pator Tech School
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 17, 2011, 21:51:40 »
Taa, wystarczy że moja rodzinka je pizzę wielkości porządnej blachy, a dają na ciasto całe opakowanie drożdzy i wychodzi potem dość twardawe... :-|


Cytuj
Eve to jest "drugie życie" :) - SokoleOko
co to qrwa, latający fragment gejta? - Karas o Xian Yue

https://evewho.com/character/2116034681

Goomich

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 17, 2011, 21:59:21 »
Z prostych przepisów, to znam taki:

Składniki:
woda

Sposób przyrządzania:
gotujemy, aż do ugotowania.

Można podawać wymieszane z palonymi i sproszkowanymi ziarnami kawy, albo z suszonymi i rozdrobnionymi liśćmi herbaty.

ManganMan

  • Embrace the Cheeki Breeki.
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 911
  • I weź ty człowieku dziel czas między PC a komem...
    • Zobacz profil
    • ManganMan on DeviantArt
  • Imię postaci: Rei Mangan
  • Korporacja: Pator Tech School
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 18, 2011, 07:09:04 »
To jest tak proste, że aż absurdalne :D


Cytuj
Eve to jest "drugie życie" :) - SokoleOko
co to qrwa, latający fragment gejta? - Karas o Xian Yue

https://evewho.com/character/2116034681

CATfrcomCheshire

  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 1 569
    • Zobacz profil
  • Korporacja: RAVE
  • Sojusz: C0ven
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 18, 2011, 09:16:40 »
Ryba w sosie koperkowym

Bierzemy rybe, najlepiej jakas biala morska (zadne hodowane w zupie z antybiotykow pangi i tilapie! to jest NIEJADALNE), moze byc nawet dorsz, myjemy i dokladnie suszymy papierowym reczniczkiem - to bardzo wazne, zeby ryba byla chrupka. Suszymy, solimy i odkladamy na jakies 15 minut. W tym czasie na jednej patelni rozgrzewamy tluszcz (najlepiej olej slonecznikowy, nie oliwe!), a na drugiej patelni podsmarzamy drobniutko posiekana cebulke. Kiedy cebulka sie zeszkli, sypiemy szczypte maki, mieszamy, dolewamy odrobine wody albo bulionu, mieszamy, i wtedy dodajemy smietane - dosyc sporo. Zmniejszamy ogien i caly czas mieszamy. W tym czasie wrzucamy na druga patelnie rybke - aby byla smaczna i chrupka, nalezy spelnic 3 warunki - ryba musi byc zupelnie sucha, tluszcz musi byc bardzo goracy (az dymiacy!), i filet nalezy obtoczyc w niewielkiej ilosci maki - nadmiar strzepujemy, bo sie zrobi bagno na patelni i sie ryba rozwali i poprzywiera. Smarzymy z obu stron ok 3 minut - jezeli tluszcz jest odpowiednio rozgrzany, to dluzej nie trzeba, a rybka jest w srodku soczysta a z zewnatrz cudownie chrupka. W tym czasie do zredukowanego juz troche sosu dodajemy koperek posiekany drobniutko - im wiecej, tym lepiej. Po minutce - dwoch wylaczamy ogien i pozwalamy mu dojsc. Rybe polewamy sosem PRZED SAMYM PODANIEM, juz na talezu, bo inaczej nasiaknie, a chodzi wlasnie o kontrast aksamitu sosu z chrupkoscia ryby. Swietnie pasuje do gotowanego brokula, albo jezeli ktos lubi weglowodany do ziemniaczanych talarkow. Danie bardzo szybkie i smaczne.
Welcome to EVE. If you aren't busy finding some way to injure or at least mildly inconvenience another player, you have a lot of catching up to do.

sneer

  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 767
  • retired
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Sneer Quen
  • Korporacja: Outbreak
  • Sojusz: Outbreak.
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 18, 2011, 10:01:13 »
ma być szybko czy prosto ?
Sneer Quen

HammerSnake

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 18, 2011, 16:25:58 »
To i ja zapodam przaepisa :D

Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym, ze śmietaną i natką pietruszki:



Świetnie do tego pasuje białe, pólwytrwane wino.

Smacznego :)

Właśnie skonsumowałem i zrobiłem dokładnie według twojego przepisu .Na całość łącznie z zakupami wszystkich składników zleciała mi równa godzina i 18 zł. Wyszło bardzo smaczne.Polecam   ;)

No nic jutro spróbuje chyba pizze ,bo mam tutaj paru przeciwników ryb i  wyrobów morskich  :-X .

Cytuj
ma być szybko czy prosto ?

To nie jest tak ,że jak jest prosto to jest szybko ?  :P
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2011, 19:45:41 wysłana przez HammerSnake »

sneer

  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 767
  • retired
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Sneer Quen
  • Korporacja: Outbreak
  • Sojusz: Outbreak.
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 18, 2011, 19:16:12 »
czasem można ale .... czasem trzeba chwilke posiedziec
wkleiłbym fotkę ale jakos nie mogę skumac jak tu sie wewnętrzenie wkleja obrazki ....
Sneer Quen

ManganMan

  • Embrace the Cheeki Breeki.
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 911
  • I weź ty człowieku dziel czas między PC a komem...
    • Zobacz profil
    • ManganMan on DeviantArt
  • Imię postaci: Rei Mangan
  • Korporacja: Pator Tech School
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 18, 2011, 19:41:10 »
Użyj IMG, lub opcji w tworzeniu posta.


Cytuj
Eve to jest "drugie życie" :) - SokoleOko
co to qrwa, latający fragment gejta? - Karas o Xian Yue

https://evewho.com/character/2116034681

HammerSnake

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 18, 2011, 21:30:29 »
[img ]http://tutaj dajesz link do obrazka[/img ]


Odstępy w nawiasach jeszcze zlikwiduj.

sneer

  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 767
  • retired
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Sneer Quen
  • Korporacja: Outbreak
  • Sojusz: Outbreak.
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 19, 2011, 16:59:25 »
link zewnętrzny?
w sensie do obrazka powieszonego gdzieś w sieci ?
Sneer Quen

HammerSnake

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 19, 2011, 19:37:45 »
Ryba w sosie koperkowym

...............
Rybe polewamy sosem PRZED SAMYM PODANIEM, juz na talezu, bo inaczej nasiaknie, a chodzi wlasnie o kontrast aksamitu sosu z chrupkoscia ryby. Swietnie pasuje do gotowanego brokula, albo jezeli ktos lubi weglowodany do ziemniaczanych talarkow. Danie bardzo szybkie i smaczne.

No więc korzystając z okazji ,że dzisiaj nie było 3 ,a dwóch domowników wliczając mnie udało mi się skosztować tej rybki . Według tego przepisu , no może nie do końca bo zasiedziałem się na centrali i rybka dusiła się na patelni dobre 15min ekstra  :P. Całość mnie wyniosła na 2 osoby 14 zł . Z czego 10 poszło na dorsza (który chodzi po 24zł/kg). Zresztą wszystkie smaczne rybki nie licząc pangi i czegoś tam jeszcze chodzą po tyle samo w okolicznym rybnym ,ale tam cała patelnia była pokryta rybką. W każdym razie sosik wyszedł świetny, rybka również i była chrupiąca na zewnątrz. Do tego zrobiłem talarki ziemniaczane. Na całość z zakupami znowu mi zleciała godzina + 20min- przez te talarki i centrale. ;D  Także polecam.

ps. Sosu wyszło akurat na dwie osoby- patelnie ryby więc jak dla większej liczby gotujecie to większe proporcje.

Jutro chyba czas na pizze.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2011, 19:47:15 wysłana przez HammerSnake »

Doom

  • Wielki Inkwizytor
  • Administrator
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 7 328
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Mandoleran
  • Korporacja: ULF
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 19, 2011, 19:58:48 »
"Zapiekanka"

Blaszke taką do której mozna coś wlać posmaruj cienką warstwą masła, wyłóż chlebem, posyp startym serem. W kubku wybeltaj ze sobą ok 100ml (pół szklanki) mleka + jedno srednie jajko do tego ewentualnie pieprz i sół do smaku. Polej chleb w blaszce. Ilość potrzebnej zalewy zależy od blaszki i chleba (grubość kromki, chłonność - zalecam raczej coś podpadajace pod pieczywo białe), chodzi o to żeby cały chleb był nasiąkniety oraz żeby troche płynu bylo że tak mpowiem luzem w blaszce. Całość do piekarnika - około 180 - 200 stopni 15-20 minut.

smacznego

W bitwie nie liczy się ten kto ma pierwsze słowo. Liczy się ten kto ma ostatnie.

Starakopara

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 19, 2011, 20:38:53 »
"Zapiekanka"

Blaszke taką do której mozna coś wlać posmaruj cienką warstwą masła, wyłóż chlebem, posyp startym serem. W kubku wybeltaj ze sobą ok 100ml (pół szklanki) mleka + jedno srednie jajko do tego ewentualnie pieprz i sół do smaku. Polej chleb w blaszce. Ilość potrzebnej zalewy zależy od blaszki i chleba (grubość kromki, chłonność - zalecam raczej coś podpadajace pod pieczywo białe), chodzi o to żeby cały chleb był nasiąkniety oraz żeby troche płynu bylo że tak mpowiem luzem w blaszce. Całość do piekarnika - około 180 - 200 stopni 15-20 minut.

smacznego

ja bym na wierzch dołożył plasterki pomidora  :)

Doom

  • Wielki Inkwizytor
  • Administrator
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 7 328
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Mandoleran
  • Korporacja: ULF
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 19, 2011, 22:09:58 »
A rób jak chcesz. Nawet polej syropem klonowym jak Ci pasuje :P.
Podałem bazowy przepis (który notabene całkowicie mi odpowiada w smaku), co z nim kto zrobi to juz jego sprawa. Liczy sie żeby bylo jadalne, a jak bedzie smacxzne to tym lepiej ;D

W bitwie nie liczy się ten kto ma pierwsze słowo. Liczy się ten kto ma ostatnie.

Gregorius

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 19, 2011, 23:39:13 »
Jeśli mam po tym urosnąć jak ty Mando, to dawaj resztę swojego menu  >:D

Doom

  • Wielki Inkwizytor
  • Administrator
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 7 328
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Mandoleran
  • Korporacja: ULF
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 19, 2011, 23:43:00 »
Papug sekret jest banalny. Nie piję (prawie), nie tankuję żadnych innych używek typu fajki gras czy cięższe. No i każdego pana co mnie zaczepia a ma dietetyk wypisane na twarz, zakopuję w lesie który mam pół kilometra od domu >:D

W bitwie nie liczy się ten kto ma pierwsze słowo. Liczy się ten kto ma ostatnie.