Eve Online > Wsparcie techniczne
Ubuntu - problem z detekcją WiFi
ManganMan:
Ok, więc sprawa ma się następująco:
Niedawno padł mi Zorin OS 5, więc przesiadłem się do Ubuntu 11.04 . Zrobiłem czynności preparacyjne (skompilowałem moduł ''ath9k_htc'', uruchomiłem z firestarter'em dzielenie neta z Windowsem 7 na moim drugim kompie do grania), i kiedy chciałem odpalić połączenie adhoc (mam tylko tplinki wn722/1n), a tu nie chce się łączyć, a jak odpaliłem ponownie komputer to wogóle nie znalazł tplinków! Spróbowałem ''ndiswrappera'' zgodnie z instrukcją i też to samo...
Oba urządzenia działają poprawnie w Windows 7...
Co jest grane?
Minna Hinata:
1) jakie jajo
2) przesiądź się na debiana a nie jakąś nędzną podróbkę tego systemu, u mnie najdziwniejsze karty sieciowe działają poprawnie (Debian Sid)
ManganMan:
A) 2.6.38-8-generic jak pisałem, teraz 2.6.38-11 wraz z dodatkowymi paczkami z modułami do tej wersji jajka
B) Prócz mnie komputera używa rodzina, a o Debianie na razie nie chcą słyszeć (kiedy miałem NeoTepsę to UbuDSL nie działał na Debianie więc się [ocenzurowano] na mnie i tak już jedziemy na Ubuntu i jego pochodnych...
Minna Hinata:
1) wyciągnąłem od kumpla tą kartę wifi, mi pod debianem na jaju 2.6.20-15-generic śmiga aż pięknie
2) po kij ci adhoc, nie styka zwykła sieć lan?
Co do neostrady:
- modem usb - pppd działa na każdej wersji, trzeba trochę posiedzieć nad konfiguracją
- modem lan - pppd
Nie wiem po co używać jakiś dziwnych programów jak UbuDSL itp, w ogóle co to za pomysł UbuDSL na debianie, nie rozumiem. Za starych czasów modemów usb wszystkie problemy rozwiązywało pppd.
Ubuntu to jedno wielkie ścierwo które robi tylko problemy, zresztą imo większość pochodnych debiana to tylko tanie i nędzne podróbki zajebistego systemu. Debian ftw. Zauważyłem już dawno że każdy wanna have linux pobiera debiana, wymięka podczas konfiguracji i bierze Ubuntu albo inne tanie gówno które linuxa przypomina tylko z nazwy.....
Pamięta ktoś jeszcze DarkStar 1? Wątpię :P
ManganMan:
Ja pamiętam pierwszego DS'a :P
1) To extra;
2) Rodzina nie zgadzała się na LANa, WiFi w trybie AdHoc jest kompromisem;
Teraz mam internet na kablu lan (więc to drugi powód);
Moi rodzice boją się "pppd" więc wolą Ubuntu.
W każdym razie spróbuję przekonać ich na Debiana, choć nie sądzę by na to przystali :/
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej