Eve Online > Wsparcie techniczne
Wydajność EVE pod różnymi komputerami
ludekk:
Ostatnio kupiłem sobie nowego kompa z mysla o tym, ze bedzie mi sie szybciej wszytsko dokowało czy przechdizło pomiedzy konstelacjami. niestety poprawa jest moze o 20% mimo tego, ze komp silniejszy 5-6 razy niz poprzedni.
Nie wazne, jakos sobie radze. mam jednak pytanie. Posiadam teraz procesor z 4 rdzeniami, czy gdy odpalam 2 klienty EVE to kazdy obsluguje osobny rdzen? czy 1 klient EVE jest w stanie wykorzsytac moc wiecej niz 1 rdzenia?
sc0rp:
--- Cytat: ludekk w Lipiec 27, 2011, 13:54:13 ---Nie wazne, jakos sobie radze. mam jednak pytanie. Posiadam teraz procesor z 4 rdzeniami, czy gdy odpalam 2 klienty EVE to kazdy obsluguje osobny rdzen? czy 1 klient EVE jest w stanie wykorzsytac moc wiecej niz 1 rdzenia?
--- Koniec cytatu ---
Aby tak bylo musisz w task managerze przydzielic na ktorym/ich rdzeniach ma ktory klient chodzic. Eve pracuje pod wieloma rdzeniami.
Lt Rook:
--- Cytat: Dark Flonoe w Lipiec 27, 2011, 13:55:44 ---Eve pracuje pod wieloma rdzeniami.
--- Koniec cytatu ---
EVE jest liniowym programem nie umiejącym wykorzystać multi-core. Jedyne do czego możesz zmusić system to ograniczyć przydział rdzenia CPU dla głównego wątku processu i wątków pobocznych, niemasz jednak wpływu na zachowanie samego programu, i wszystkie jego wątki będą pracować na przydzielonym rdzeniu (także w przypadku wbudowanego automatu przydzielania z windows).
ludekk:
Ale i tak chyba bedzie lepiej majac 2 czy 4 rdzenie bo przeciez takto 1 rdzen bierze na siebie windowsa, drugi np. antyvirusa, a trzeci obsluguje EVE. Tak mi sie wydaje.
Doom:
Tak ruzowo nie jest. Jak coś domyślnie nie obsługuje wielu rdzeni to jak ręcznie tego nie poustawiasz to się bedzie wszystko tłoczyć na pierwszym rdzeniu, a pozostałe bedą sobie w spokoju bumelować
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej