0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
1. Z powodu rozciągnięcia czasu w systemie, wpada flota która w normalnym "czasie" nie miała by prawa przylecieć "tak wcześnie"
Generalnie bardzo mi sie nie podoba jesli producent gry za ktora placimy co miesieczny haracz nie umie zainwestowac w kolejna porcje serverow zeby przetrzymac wzrost liczby uzytkownikow, czy ccp nie rozumie ze w pewnym momecie eve zacznie tracic ludzi wlasnie z powodu przepelnienia calkowitego ?
Przyklad kiedy to totalnie zawiedzie:- Zaczyna sie walka ( gdzie w teori A ma szanse przetrzymac B do czasu uzupelnienia tych paru % strata shipu<<strata stacji - Czas zwalnia zamiast naprawic stacje w 10min beda ja naprawiac w 100min.. i tu zaczynaja sie schody
mowili ze glownym problemem jest to ze nie potrafia zamontowac jednego systemu na wielu serwerach
Czegoś nie kapuję albo Ty czegoś nie dostrzegasz. Czas naprawy z 10min rośnie do 100min czyli 10 razy. Dla uproszczenia przyjmujemy, że czas "rozciąga się" 10 razy. W takim razie sojusz B który atakuje, atakuje też 10 razy wolniej więc ewentualny DPS/sek jest nadal taki sam ergo szansa sojuszu A na przetrzymanie ataku się nie zmieniają. Ewentualny problem to real time który osiągnie właśnie np. 3 nad ranem i gracze sojuszu A zasną na klawiaturach albo będą musieli pójść do szkoły/pracy/etc.
tam gdzie mozna szukac optymalizacji to ewentualnie kod, na podstawie tego co pisali jak jest zbudowany i jak dziala nod to NIE mozesz go rozproszyc kilka serwerow. uzasadniali to wielokrotnie i ja ich rozumiem. na podstawie tego co piszesz wnioskuje ze nie bardzo masz pojecie o tym jak dziala serwer a co dopiero problemy z rozproszeniem kodu na wiele maszyn.
Here's how I envision this working for a large engagement (say, 1600 or so). When the attacking fleet warps in, the server gets extremely overloaded - warp-in and other setup tasks like drone deployment are quite expensive - so the game clock gets dilated extremely, down to 5% of real time or something. As those tasks complete, the server gets ahead enough to safely creep the dilation factor up to around 30% of normal time, and the fight is properly joined. At this point, we're sitting with 1600 actively fighting, with their requests being acknowledged quickly and fairly, but everything just taking about 3x as long as usual.
Dobra rollnij na wowa i nie placz skoro wiesz lepiej.
LosBekoczoS, twoje wypowiedzi są tym czego najbardziej nieznosze w ludziach. Nie znasz się, a marudzisz. Zakładasz, że a) jakby ccp chcialo to by mogło wydać tryliony na nowy sprzęt i rozwiązać problem laga, a że nie chce to znaczy, żeb) ma w dupie użytkowników, z których na dodatek c) ściąga haracz. Dlatego wszyscy ci mówią, że ad.a) kupno nowego sprzętu nie rozwiąże problemu, bo taki sprzęt nie istnieje, a jeżeli istnieje to w laboratoriach. Nie chodzi o to, że ccp nie chce na to wydać pieniędzy, oni poprostu mają najlepszy sprzęt jaki mogą mieć. ad.b) ja nie czuje się, że ccp ma mnie w dupie, uważam, że robi co może by gracze, czyli ich klienci byli zadowoleni.ad.c) skoro uważasz, że ccp ściąga z ciebie haracz to rollnij na wowa i płacz skoro wiesz lepiej
CCP w przytaczanym devblogu prosi graczy o wkład w postaci przemyśleń nad problemami z funkcjonowaniem takiego systemu i zgłaszanie ich do nich na forum. Na chwilę obecną TD to jedynie ogólna koncepcja, bez detali technicznych i rozwiązań dla każdego z bardzo wielu elementów rozgrywki,
I tak właśnie to zaimplementują.
Możliwe, ale jeżeli tak się stanie, to właśnie dlatego, że ludzie zamiast wylewać swoje żale i frustracje na nich, proponując i podpowiadając różne rozwiązania, woli sobie pobiadolić na centrali.
Nie biadoliłem na Centrali i patrz jakie fajne nowe forum zrobili.
@Dark: nie powiesz chyba, że aktualne forum eve jest dobre i przystaje funkcjonalnością do innych nowoczesnych forów?
Osobiście siedzę/siedziałem na bardzo wielu forach i to evkowe jest jednym z najgorszych jakie dotąd widziałem, więc zmiana może go tylko polepszyć. A że zjebali na starcie, cóż zdarza się. Bez prób i błędów nie ma rozwoju.
tak jest nie tylko dobre ale wrecz zaje....ste. nie ma bezsensownych bajerow, srejsbukow, srajfonow (jak centrala sic!) jest to co potrzeba:
- brak searcha (żeby eve-search musiał w ogóle istnieć to jest jakaś paranoja)
- brak linków do postów ccp (blizzard na swoich forach ma to ekstra rozwiązane, w pierwszym poście blizzardowym jest link do kolejnego w tym samym wątku, ekstra jeśli chcesz pominąć x stron smęcenia i poczytać konkrety od razu)
- brak sensownego mechanizmu sesji
- ludzie narzekali że nowe forum było wąskie, a stare wcale dużo szersze nie jest
- cssowe/htmlowe sprawy, przypominam że rok mamy 2011 i ludzie przeglądają sieć na różnych urządzeniach
- Pages: first : previous : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 ... : last (23) - a next gdzie?
- i jeszcze pewnie trochę by się znalazło jakby się w to bardziej wczytać, o prawie 1 w nocy mi się nie chce tym bardziej, że zazwyczaj mi za to płacą
A nowe bylo takie idealne i pozbawione wad?