Autor Wątek: Proste Gotowanie  (Przeczytany 81441 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Starakopara

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 20, 2011, 07:15:38 »
(...) No i każdego pana co mnie zaczepia a ma dietetyk wypisane na twarz, zakopuję w lesie który mam pół kilometra od domu >:D

trzeba powiadomić ojca Mateusza, niedługo w Olsztynie i okolicach zabraknie dietetyków ;)  :P :P

ManganMan

  • Embrace the Cheeki Breeki.
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 911
  • I weź ty człowieku dziel czas między PC a komem...
    • Zobacz profil
    • ManganMan on DeviantArt
  • Imię postaci: Rei Mangan
  • Korporacja: Pator Tech School
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 20, 2011, 08:37:07 »
Dam teraz 2 desery:

- Tiramisu
4 żółtka uciera się z 4 łyżkami cukru na kogiel mogiel. Ucierać (njlepiej mikserem) trzeba długo, żeby cukier się rozpuścił. Poźniej do tego trzeba dodać serek mascarpone (30 dag) lub zwykły twarożek dokładnie utarty (najlepiej firmy Delfiko). Do pucharków wkłada się biszkopciki nasączone mocną kawą z likierem (dowolnym, może być amaretto), kładzie się warstwę kremu, znowu warstwa biszkoptów w kawie i warstwa kremu. Całość posypuje się kakao i wstawia do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Bardzo smaczne, polecam

- Ptasie Mleczko

Przepis prosty.
Ugotuj dwie galaretki agrestowe (najlepsze, chociaż mogą być inne smaki) w pół litra wody, ostudź.
W tym czasie ubij pół litra 30% - ej śmietany i dolewaj do niej powolutku schłodzone galaretki. Przelej na blaszkę lub salaterki i wstaw na chwilę do lodówki
Możesz podawać tak jak jest lub zalać wierzch galaretką (tym razem ugotuj w ilości wody podanej na opakowaniu. Możesz przed zalaniem wyłożyć na to owoce, możesz pod spód wcześniej upiec biszkopt
Mam nadzieję, że będzie smakowało, mniam, palce lizać


Cytuj
Eve to jest "drugie życie" :) - SokoleOko
co to qrwa, latający fragment gejta? - Karas o Xian Yue

https://evewho.com/character/2116034681

HammerSnake

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 20, 2011, 19:56:18 »
Chciałem machnąć pizze ,ale kupując składniki zobaczyłem polędwiczki wieprzowe za ladą i na nie padło .
Zrobiłem według tego przepisu :
http://www.wielkiezarcie.com/recipe1609.html
Wyszło nawet spoko (mięso było rewelacyjne)  ,ale generalnie nota dużo niższa od  kurczaka i i rybki  .Sosy w tych dwóch daniach były po prostu świetne , a ten  od polędwiczek wyszedł jakiś przeciętny.Pewnie jakbym wlał jakiegoś fixa to by wyszło na to samo . Wydałem 22 zł (11 na polędwiczki) ,ale będzie też na jutro .Szkoda tylko ,że  ktoś w końcu  postanowił sprawdzić nasz  budżet studencki i gdy wyszło na jaw ,że przepierdzieliłem przez 3 dni 50 zł to zostałem odsunięty od kuchni na najbliższe dni  >:( . Także z pizzy póki co nici .
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2011, 20:09:57 wysłana przez HammerSnake »

HammerSnake

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 26, 2011, 21:07:48 »
No ludzie dawać przepisy. Śmiało :D

Sam dzisiaj zrobiłem zupe cebulową

1kg cebuli
2 kostki rosołowe
2 skibki razowego (opcjonalnie)
śmietana (opcjonalnie)
grzanki (opcjonalnie)

Cebule obieramy ,siekamy,ale w kostke nie trzeba , lekko tylko . Na patelnie masełko ,następnie wrzucamy cebule i chwile podsmażamy, dosłownie chwile - nie musi się zeszklić.
W między czasie robimy bulion w garnku obok - dwie kostki i litr wrzątku z czajnika. Wrzucamy cebule do bulionu, dodajemy pieprz, sól i czosnek, można wrzucić 2 skibki chleba razowego, żeby zagęścić ( ja tak zrobiłem ). Gotujemy 10 minut , następnie bierzemy mikser i chwile mixujemy. Gotowe można dodać śmietanę i grzanki.

Starakopara

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 26, 2011, 21:30:00 »
Hammer, weź mój przepis na kuraka z pieczarką zmodyfikuj w sposób następujący:

zamiast pieczarek, seler naciowy ( obrany z tego łyka ) i pokrojony w cienkie piórka, jak cebulka się zeszkli, dodaj selera i jakieś 4-5 łyżek soku pomarańczowego ( duś na małym ogniu aż seler będzie al`dente), po dodaniu podsmażonej piersi kuraka dodaj 1-2 pomarańcze obrane i pozbawione błonek plus śmietana, i już bez natki pietruszki

edit: aha selera tak ze 4-5 gałązek

smacznego  :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2011, 21:37:19 wysłana przez Starakopara »

Gregorius

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 27, 2011, 09:43:57 »
No to zapodaję kolejny przepis z serii "Parrot's Kitchen"  >:D



'WIEPRZOZWIERZ Z MAKARONEM NI-KUNNI'

Ostatnio byliśmy z wizytą u grupy artystów Ni-Kunni, którzy ze swoją flotyllą przemierzają bezkres imperialnych terenów. Podjęła nas przywódczyni floty i zarazem zdolna rzeźbiarka, Wa Xing. Wieczerza, jaką dla nas przygotowano była inspiracją do umieszczenia tutaj przepisu dania głównego, które owładnęło naszymi kubkami smakowymi. Kwintesencja kuchni Ni-Kunni. Zaczynajmy:

Do przyrządzenia tej smakowitej potrawy potrzebne nam będzie :

  • Polędwica z wieprzozwierza (w przybliżeniu, jedna polędwica starczy na 2-3 podania)
  • suszony makaron w stylu Ni-Kunni (w warunkach polowych, najlepiej do tego celu wykorzystać makaron z Ni-Kunnińskich racji żywnościowych ‘Vi Fon’ – pasuje idealnie!)
  • Synth-mieszanka warzyw orientalnych (ponieważ we flotylli farma hydroponiczna została zestrzelona miesiąc temu, w kuchni używa się synth-produktów, głęboko mrożonych)
  • Liście plastikapusty o nazwie kodowej "P3K1-nska"
  • Młoda cebula (z doniczki w kajucie pierwszego oficera)
  • sos sojowy (najlepiej ciemny)
  • olej sezamowy
  • kieliszek mocnego alkoholu (matarskiej wódki, bądź amarrskiej whisky)
  • przyprawy : sól, pieprz z mogilnika jadalnego (w formie ziaren i zmielony), 2 owoce korzennika lekarskiego, mieszanka przypraw ’5 zmysłów Ni-Kunni’ (Robiona ręcznie przez mistrza przypraw Ka Misa, który znany jest z dodawania liści psychodeliany do swoich mieszanek)
  • dodatkowe przyprawy  : sproszkowany/świeży poszatkowany korzeń imbirionu, garść nasion sezamowych. [nie pokazano na zdjęciu]



Bierzmy się do roboty, przygotowanie potrawy jest naprawdę błyskawiczne :



Polędwice należy pokroić na cieniutkie plasterki. Najlepiej robić to na średnio przymrożonym mięsie. My do tego użyliśmy pożyczonego noża rzeźbiarskiego o niesamowitej ostrości.



Z liści plastikapusty należy wyciąć białe łyko i zieloną część poszatkować w niewielkie kwadraciki. Uwaga! Nie należy spożywać plastikapusty na surowo – liście zawierają toksyczne alkaloidy, których artyści używają do robienia werniksu.



Poszatkować liście młodej cebuli



Przygotujmy bazę makaronową – do pojemnika wrzucamy odpowiednią ilość makaronu (najlepszą miarką jest racja żywnościowa – 1 opakowanie – 1 osoba). NIE KRUSZYMY! Dosypujemy zawartą w racji mieszankę syntetycznych zmiękczaczy i substancji odkażających. Zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na 5 minut.



W tym czasie przygotowujemy wywar dekontaminacyjny dla plastikapusty. Do garnka z wodą dodajemy przyprawy : odrobinę soli, pieprzu z mogilnika jadalnego pod obiema postaciami oraz owoce korzennika lekarskiego. Wstawiamy na palnik i czekamy, aż się zagotuje.



Oczekując na makaron i wywar do plastikapusty, na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pocięte kawałki wieprzozwierza. Na razie niczym nie doprawiamy. Musimy obsmażyć mięso, żeby nie było krwiste.



Kiedy mięso będzie miało kolor brązowawy – dolewamy sos sojowy (tutaj uwaga : ponieważ każdy lubi inny stopień słoności – warto ten proces robić etapami – dolać trochę, dodać inne składniki, spróbować – jeśli będzie mało słone – zawsze można dodać więcej sosu sojowego)



Do mięsa dolewamy kieliszek alkoholu (proszę nie zapominać o drugim, dla kucharza!!!) Naszym celem będzie odparowanie alkoholu z potrawy, dlatego warto utrzymać dużą moc palnika.



Kiedy z mięsa odparowała większość alkoholu, na patelnię dorzucamy pół łyżeczki/łyżeczkę (zależnie od ilości mięsa) mieszanki przypraw ‘5 zmysłów’, sproszkowany imbirion i dolewamy kilka kropel oleju sezamowego. Całość mieszamy i redukujemy moc palnika.



Odejdźmy na chwilę od mięsa – pora przygotować synth-warzywa. Na drugą, rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę tłuszczu i wrzucamy mrożonkę. Podgrzewamy ją aż składniki mieszanki staną się miękkie. Warto do niej dodać odrobinę sosu sojowego, dla podkreślenia smaku (starajmy się unikać soli jak to tylko możliwe) oraz szczyptę zmielonego pieprzu z mogilnika. Żeby przyspieszyć proces podgrzewania, można patelnię przykryć pokrywką.



W międzyczasie wywar do plastikapusty osiągnął stan wrzenia. Pocięte kawałki liści należy wrzucić do garnka (przypominamy o okularach ochronnych!) i zamieszać całość.



Kiedy minie pół minuty-minuta od wrzucenia kapusty, wyjmujemy ją i odsączamy na sitku.



Wracamy do mięsa, które już zaczęło skwierczeć na patelni. Dosypujemy poszatkowane liście młodej cebuli oraz dodajemy garść nasion sezamowych, mieszamy chwilę i mięso już jest gotowe do podania.



Makaron odsączamy z wywaru. Ni-Kunni stosują dwie metody podania makaronu do tej potrawy : albo zaraz po odsączeniu nakładają go do misek, albo jeszcze przesmażają na patelni z odrobiną rozbitego jajka. Z racji tego, że na naszym statku zabrakło jajek – proponujemy wersję pierwszą.



Po odsączeniu makaron nakładamy do miski. Jeśli jest mało słony, należy go przyprawić sosem sojowym (kilka kropel czyni cuda)



Na makaron nakładamy odcedzone liście plastikapusty.



Na wierzch kładziemy słuszną ilość mięsa , polewając go sosem z patelni (trzeba jednak sprawdzić, czy sos nie jest zbyt słony – jeśli jest, lepiej go nie dodawać, żeby nie zniszczył smaku potrawy). Ni-Kunni zwykli na wierzch gorącego mięsa dokładać surowe źółtko jaja. Warto do tego celu użyć świeżego, prawdziwego jajka od chłopów z bazarów Amarrskich.



Do drugiej miseczki nakładamy przygotowane synt-warzywa i voila! Proponujemy spożywać pałeczkami ;)

Papuga życzy smacznego!


touster

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 27, 2011, 15:49:35 »
gotuj z EVE, tego jeszcze nie bylo :)

Piersi z kurczaka w zupie cebulowej

Skladniki:
- 1/2kg piersi z kurczaka
- vegeta
- 1 opakowanie zupy cebulowej (najlepiej wypada Knorr)
- kubek slodkiej smietany 30%
- jogurt naturalny (maly)

1. Przygotowac sos - wymieszac smietane, jogurt z zupa cebulowa
2. Piersi pokroic, posypac vegeta (lub innymi przyprawami) ulozyc na blaszce/naczyniu zaroodpornym
3. Piersi zalac przygotowanym sosem i piec w piekarniku do upieczenia (30-40 in, 160C)

Proste i smaczne :)

CATfrcomCheshire

  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 1 569
    • Zobacz profil
  • Korporacja: RAVE
  • Sojusz: C0ven
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 27, 2011, 16:14:19 »
Proste i smaczne :)

Moze i proste, ale smaczne tylko dlatego, ze w Vegecie i zupie w proszku jest tona benzoesanu sodu. Ktory jest oczywiscie zupelnie nieszkodliwy dla zdrowia, wiem wiem  ;D
Welcome to EVE. If you aren't busy finding some way to injure or at least mildly inconvenience another player, you have a lot of catching up to do.

HammerSnake

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 27, 2011, 16:28:02 »
Hammer, weź mój przepis na kuraka z pieczarką zmodyfikuj w sposób następujący:

zamiast pieczarek, seler naciowy ( obrany z tego łyka ) i pokrojony w cienkie piórka, jak cebulka się zeszkli, dodaj selera i jakieś 4-5 łyżek soku pomarańczowego ( duś na małym ogniu aż seler będzie al`dente), po dodaniu podsmażonej piersi kuraka dodaj 1-2 pomarańcze obrane i pozbawione błonek plus śmietana, i już bez natki pietruszki

edit: aha selera tak ze 4-5 gałązek

smacznego  :)
Zrobiłem i wyszło bardzo smaczne , ciekawy smak. Polecam.

W piątek bym chciał spróbować WIEPRZOZWIERZA Z MAKARONEM NI-KUNNI, ale wpierw muszę przekonać komisje budżetową do tego pomysłu. Zdjęcia mam nadzieję pomogą. 8)

Doom

  • Wielki Inkwizytor
  • Administrator
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 7 328
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Mandoleran
  • Korporacja: ULF
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 27, 2011, 16:34:04 »
Weź ich sposobem - zrób dla siebie, za swoją kase a im dowal po gruczołach zapachem i stosownymi komentarzami :P ;)

W bitwie nie liczy się ten kto ma pierwsze słowo. Liczy się ten kto ma ostatnie.

Starakopara

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #45 dnia: Kwiecień 27, 2011, 20:25:54 »
Weź ich sposobem - zrób dla siebie, za swoją kase a im dowal po gruczołach zapachem i stosownymi komentarzami :P ;)

czy przez stosowne komentarze rozumiesz:
- pomruki
- i mlaszczenia wszelakie?

Doom

  • Wielki Inkwizytor
  • Administrator
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 7 328
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Mandoleran
  • Korporacja: ULF
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 27, 2011, 20:34:08 »
Jak nic złośliwszego nie przyjdzie do głowy to tak :P

W bitwie nie liczy się ten kto ma pierwsze słowo. Liczy się ten kto ma ostatnie.

Starakopara

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #47 dnia: Kwiecień 27, 2011, 20:42:03 »
(...)

W piątek bym chciał spróbować WIEPRZOZWIERZA Z MAKARONEM NI-KUNNI, ale wpierw muszę przekonać komisje budżetową do tego pomysłu. Zdjęcia mam nadzieję pomogą. 8)

sądzę, że można by to danie upgrade`ować do wersji KHANIDZKI WOŁOSTWÓR Z MAKARONEM NI-KUNNI, wystarczy polędwicą z rzeczonego wołostwora zastąpić wieprzozwierzową, lecz to już nie bedzie tanie danie. Za to nadaje się swietnie na okazje typu:

- Chcę zaimponić nowopoznanej Achurce  :D

Doom

  • Wielki Inkwizytor
  • Administrator
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 7 328
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Mandoleran
  • Korporacja: ULF
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #48 dnia: Kwiecień 27, 2011, 20:50:52 »
Ashurce? Stary masz gust do wymiany... ;D

W bitwie nie liczy się ten kto ma pierwsze słowo. Liczy się ten kto ma ostatnie.

Starakopara

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 27, 2011, 20:52:38 »
Ashurce? Stary masz gust do wymiany... ;D

no dobra, Brutorce, Civirce, łodewer. Chodziło o płeć przeciwną :P

ManganMan

  • Embrace the Cheeki Breeki.
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 911
  • I weź ty człowieku dziel czas między PC a komem...
    • Zobacz profil
    • ManganMan on DeviantArt
  • Imię postaci: Rei Mangan
  • Korporacja: Pator Tech School
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #50 dnia: Kwiecień 27, 2011, 21:46:21 »
Greg, mógłbyś od moich ziomków Jin-Mei wykołować coś dobrego? Jak nie to spoko luz :)


Cytuj
Eve to jest "drugie życie" :) - SokoleOko
co to qrwa, latający fragment gejta? - Karas o Xian Yue

https://evewho.com/character/2116034681

Dormio

  • Użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 3 456
  • Mi'Sie
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Dormio
  • Korporacja: Shocky Industries Ltd.
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #51 dnia: Kwiecień 28, 2011, 01:17:52 »
(...) wystarczy polędwicą z rzeczonego wołostwora zastąpić wieprzozwierzową (...)
Jeśli do tej pory nie korzystałeś z Biedronki to polecam. Made by Sokołów, a cena wciąż jak dla studenta. No chyba, że to wciąż dla Ciebie zbyt drogo (ale wówczas to oznacza, że żyjesz poniżej tzw. minimum socjalnego i powinieneś się ubiegać o pomoc socjalną w dowolnej akceptowalnej przez Ciebie formie - i.e. stypendium naukowe), aczkolwiek ja jestem zawsze mile zaskoczony jak robię w czerw..znaczy się bierdonce zakupy. Jedyne czego nie lubię, to faktu, że tam tylko gotówka obowiązuje (normalnie jak w pralni, kasy oczywiście, nie żeby bo bieliznę to żonie każę... znaczy się proszę o upranie). Poza tym jakość ok, ceny jeszcze bardziej ok, tłumów brak (chyba się wstydzą), a i gospodarkę PL się ma poczucie, że się wspiera (większość firm to PL kapitał). Oczywiście koniecznie trzeba czytać metki i wybierać produkty znanych firm.
Brak sygnatury w ramach protestu przed czepiaczami...

Gregorius

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 28, 2011, 08:57:24 »
Greg, mógłbyś od moich ziomków Jin-Mei wykołować coś dobrego? Jak nie to spoko luz :)

Da się zrobić ;))
Give me some time  :D

Starakopara

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 28, 2011, 13:19:02 »
Jeśli do tej pory nie korzystałeś z Biedronki to polecam. Made by Sokołów, a cena wciąż jak dla studenta. No chyba, że to wciąż dla Ciebie zbyt drogo (ale wówczas to oznacza, że żyjesz poniżej tzw. minimum socjalnego i powinieneś się ubiegać o pomoc socjalną w dowolnej akceptowalnej przez Ciebie formie - i.e. stypendium naukowe), aczkolwiek ja jestem zawsze mile zaskoczony jak robię w czerw..znaczy się bierdonce zakupy. Jedyne czego nie lubię, to faktu, że tam tylko gotówka obowiązuje (normalnie jak w pralni, kasy oczywiście, nie żeby bo bieliznę to żonie każę... znaczy się proszę o upranie). Poza tym jakość ok, ceny jeszcze bardziej ok, tłumów brak (chyba się wstydzą), a i gospodarkę PL się ma poczucie, że się wspiera (większość firm to PL kapitał). Oczywiście koniecznie trzeba czytać metki i wybierać produkty znanych firm.

Dormio, korzystam z Biedronki, ba, nawet mięcho tam kupuję. Nie jestem studentem, pracuję i jakoś-tam zarabiam. Co nie zmienia faktu, że wołowina jest sporo droższa od nieżywej świni :P
do pomocy społecznej to się zgłoszę jak mi na GTC nie starczy :P :P :P

Doom

  • Wielki Inkwizytor
  • Administrator
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 7 328
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Mandoleran
  • Korporacja: ULF
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 28, 2011, 13:35:50 »
Cytuj
Jedyne czego nie lubię, to faktu, że tam tylko gotówka obowiązuje
Właśnie sobie odpowiedziałes dlaczego w biedronce nie ma kolejek (przynajmniej Twojej, bo jak to przeczytałem to się zacząlem zastanawiać czy w warszawie nie działa ina sieć. W olsztynie kolejka opd kasy do przeciwległej sciany i tylko jedna kasa czyna to standard). Nie wiem jak to działa w warszawie ale u nas w godzinach ogolnie uważanych za popoludniowe jak ktoś przy kasie wyciągnie kartę płatniczą to patrzac na ludzi za nim mozna by przysiąc że sie lincz szykuje - powód? transakcja trwa kilka minut mielenia karty przez urzadzenie...

W bitwie nie liczy się ten kto ma pierwsze słowo. Liczy się ten kto ma ostatnie.

Starakopara

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 28, 2011, 15:53:24 »
Właśnie sobie odpowiedziałes dlaczego w biedronce nie ma kolejek (przynajmniej Twojej, bo jak to przeczytałem to się zacząlem zastanawiać czy w warszawie nie działa ina sieć. W olsztynie kolejka opd kasy do przeciwległej sciany i tylko jedna kasa czyna to standard). Nie wiem jak to działa w warszawie ale u nas w godzinach ogolnie uważanych za popoludniowe jak ktoś przy kasie wyciągnie kartę płatniczą to patrzac na ludzi za nim mozna by przysiąc że sie lincz szykuje - powód? transakcja trwa kilka minut mielenia karty przez urzadzenie...

w wawie, a przynajmniej w Biedronce na moim osiedlu cash only

Ranshe

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 28, 2011, 15:54:17 »
W XXI wieku nosić ze sobą gotówkę, jak jacyś barbarzyńcy...

edit:

transakcja trwa kilka minut mielenia karty przez urzadzenie...

No, bo przecież pani basia z zaplecza musi zwolnić linię telefoniczną, a potem przez modem to się musi przelać, potwierdzić...

Khobba

  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 1 123
  • It looks just like a Telefunken U 47
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Khobba Gelos
  • Korporacja: V O O D O O
  • Sojusz: Aegis Cartel
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 28, 2011, 22:57:03 »

W XXI wieku nosić ze sobą gotówkę, jak jacyś barbarzyńcy...


dlatego ja (i nawet ostatnio sporo moich znajomych) kupuję w innym dyskoncie z nazwą na "l" ;) Do sklepów, gdzie nie da się płacić karta po prostu nie chodzę.

(tak, wiem, że w cenach sklepów, gdzie płaci się kartą zawarta jest prowizja polcardu tudzież innego operatora)

Gregorius

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 29, 2011, 01:02:33 »
Ej walcie się szpanerzy!! :D Ja tam i tak mając kartę wolę wypłacić z bankomatu papierek i iść z nim do sklepu ;P

A i w Lidlu Budweisery po 2,49zl w butli 0.5 ^_^

Ranshe

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 29, 2011, 01:25:48 »
Proszę państwa, oto prawdziwy barbarzyńca - nie dość że papierowe banknoty na które tyle drzew ścięto, to jeszcze budweiser i pistacje.

;)

ManganMan

  • Embrace the Cheeki Breeki.
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 911
  • I weź ty człowieku dziel czas między PC a komem...
    • Zobacz profil
    • ManganMan on DeviantArt
  • Imię postaci: Rei Mangan
  • Korporacja: Pator Tech School
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #60 dnia: Kwiecień 29, 2011, 06:58:54 »
No, wystarczy że z rodzinką sobie robimy wyjazdy min. do Biedronki w Lęborku. Najtłoczniej jest na Armii Krajowej (śr. 1/2 kolejki niż w Realu w pasażu łódzkim. Powód? Można płacić kartą o_O)
ale i tak wolimy przy Abrahama (Krajowa "6"; Jest za statoilem przed rondem JP II, przez co jest dostępna raczej dla tych co jadą z TriCity do Szczeciny :D


Cytuj
Eve to jest "drugie życie" :) - SokoleOko
co to qrwa, latający fragment gejta? - Karas o Xian Yue

https://evewho.com/character/2116034681

Dormio

  • Użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 3 456
  • Mi'Sie
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Dormio
  • Korporacja: Shocky Industries Ltd.
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #61 dnia: Kwiecień 29, 2011, 10:55:33 »
Dormio, korzystam z Biedronki, ba, nawet mięcho tam kupuję. Nie jestem studentem, pracuję i jakoś-tam zarabiam. Co nie zmienia faktu, że wołowina jest sporo droższa od nieżywej świni :P
Widzieliśmy się w Paradoxie, ale wiesz... studentem można być wiecznie... no a przynajmniej póki się żyje.  ;)
Wołowina zawsze będzie droga, bo takie mamy zwyczaje żywieniowe w PL, że wołowinka to od wielkiego święta, a nie na codzień (pomijam fakt droższej produkcji).

Właśnie sobie odpowiedziałes dlaczego w biedronce nie ma kolejek (przynajmniej Twojej, bo jak to przeczytałem to się zacząlem zastanawiać czy w warszawie nie działa ina sieć. W olsztynie kolejka opd kasy do przeciwległej sciany i tylko jedna kasa czyna to standard). Nie wiem jak to działa w warszawie ale u nas w godzinach ogolnie uważanych za popoludniowe jak ktoś przy kasie wyciągnie kartę płatniczą to patrzac na ludzi za nim mozna by przysiąc że sie lincz szykuje - powód? transakcja trwa kilka minut mielenia karty przez urzadzenie...
Sieć na pewno ta sama, ale w obu bierdonkach jakie odwiedzam w miarę regularnie, akceptują jedynie gotówkę. Na szczęście w mniejszej tuż przy wejściu jest drukarka, a drugą mam koło pracy, a drukarkę przy wejściu do biurowca. Oczywiście cierpię na sklerozę, więc mnie to irytuje niesamowicie jak mam koszyk już zapełniony, a tu się okazuje, że gotowizny zapomniałem.
5 osób do kasy to nie jest kolejka. Odwiedź któregoś razu sieciowe hipermarkety w wawce w sobotę w tzw. weekendowych godzinach szczytu (10-15), to zrozumiesz, że nawet 10 osób przy kasie w bierdonce to nie jest kolejka. Poza tym w obu jak przy kasie stoi więcej jak 5 osób to jest otwierana kolejna (jedna dysponuje 4-ma stanowiskami, druga 6-ma). Dla porównania moje rzadkie wizyty w "L" oznaczają przymusowy postój w kilkunastoosobowych kolejkach do jednej z 6-8-iu kas (przy czym rzadko są wszystkie czynne na łykenda).
Brak sygnatury w ramach protestu przed czepiaczami...

HammerSnake

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #62 dnia: Kwiecień 30, 2011, 18:26:23 »
W biedronce to zwykle kupujemy mrożonki,jogurty i naczosy . Dzisiaj specjalnie udałem się do działu mięsnego i powiem wam, że żadnego sokołowa nie widziałem same jakieś "dziwne" firmy. Dokładnie przejrzałem wszystkie półki. Polędwicy jako takiej generalnie w ogóle nie było .

Cytuj
studenta. No chyba, że to wciąż dla Ciebie zbyt drogo
Alkohol swoje kosztuje i sam nie raz mam dylematy w dziale alokoholowym, które na ogół kończą się wyciąganiem jedzenia z koszyka  :P
Wiesz dwie zupki vifon - 2 zł  x 3 osoby , paczka pierogów na 3 osoby 5 zł. Można i tak.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2011, 18:51:01 wysłana przez HammerSnake »

HammerSnake

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #63 dnia: Maj 23, 2011, 11:55:07 »
Zrobiłem jeszcze jedną rundkę w biedronce i znalazłem to mięcho w zamrażalnikach. Widać 30 wszystko wykupili.8)

Mamy sezon szparagowy. Może ktoś by się pochwalił jakimś fajnym przepisem z ich udziałem? :)

a i przepis odemnie.

"Karkówka pieczona"

1kg karkówki
0,5kg śmietana 18%
1 zupa w saszetce cebulowa
1 zupa w saszetce borowikowa

20min przygotowanie
1h pieczenia

Śmietanę wrzucamy do garnka, dosypujemy zawartość saszetek ( żadnej wody!- nie sugerować się opakowaniami). Mieszamy na małym ogniu.

Karkówkę kroimy w plastry 1 cm, ustawiamy plasterki w naczyniu żaroodpornym (nie przyprawiamy chyba, że ktoś lubi pieprz). Jak już śmietana się wymiesza, nakładamy łychą pomiędzy plastrami karkówki, a na koniec jeszcze warstewka na górę plastrów.

Rozgrzany piekarnik 180-200 stopni i pieczemy 1 godzinę.
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2011, 12:05:52 wysłana przez HammerSnake »

HammerSnake

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #64 dnia: Czerwiec 03, 2011, 13:57:40 »
Cytuj
garść nasion sezamowych.
Gdzie je można kupić?

Doom

  • Wielki Inkwizytor
  • Administrator
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 7 328
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Mandoleran
  • Korporacja: ULF
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #65 dnia: Czerwiec 03, 2011, 14:02:05 »
W Olsztynie takie coś można nabyc tylko na 3 sposoby:
- sklepy ze "zdrową" żywnością
- na prawie kazdym olsztyńskim rynku jest ktoś kto sprzedaje tylko ziarno masci wszelkiej - zboża, kasze itp na wagę, a do tego rużne inne sypkie rzeczy typu maka, strączkowce itp
- różne delikatesy (ale raz że cena taka że jak na browary przeliczysz to pewnie pujdziesz za to pic, dwa nie zawsze i nie w kazdym jest)

EDIT
chyba jeszcze w supermarketach na pólkach w okolicy bakali / kasz / itp może sie trafić

W bitwie nie liczy się ten kto ma pierwsze słowo. Liczy się ten kto ma ostatnie.

Xarthias

  • Użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 6 512
  • Spamin' the World
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Xarthias
  • Korporacja: GoonWaffe
  • Sojusz: Goonswarm Federation
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #66 dnia: Czerwiec 03, 2011, 14:36:04 »
Supermarkety czy inne Bomi albo Almy. U mnie w Carrecośtam bez problemu, leży w jednej kupie z nasionami słonecznika, dyni i tym podobnym badziewiem.
Przedwieczny.

Goomich

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #67 dnia: Czerwiec 03, 2011, 14:43:37 »
Supermarkety czy inne Bomi albo Almy. U mnie w Carrecośtam

Carefur - futra z carebearów. Ostatnio mają dużo taniego towaru. :D

HammerSnake

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #68 dnia: Czerwiec 12, 2011, 23:06:14 »
No to zapodaję kolejny przepis z serii "Parrot's Kitchen"  >:D
'WIEPRZOZWIERZ Z MAKARONEM NI-KUNNI'
Aaa Ugotowałem to dzisiaj i zapomniałem się pochawlić  :P . Wszystkim bardzo smakowała zarówno pekińska i wieprzozwierz.  Z zaciekawieniem spoglądali na buteleczkę matarskiej mocno nadszarpniętej stojącej obok patelni. 8)

Gregorius

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #69 dnia: Czerwiec 13, 2011, 12:02:43 »
Mueheh cieszę się bardzo, że smakowało ^_^.
A matarskie specjały trzeba wykorzystywać przy gotowaniu, bo inaczej to nie ma frajdy ^.^