Dorzucę coś na zdrowo i na szybko. Ryba w 10 minut.
Jakie ryby?
Kupujemy mrożoną jak najświeższą rybę z połowów dalekomorskich lub z europejskiej hodowli, zwykle są po 500-800 gram.
Dobre i zdrowe są: Miruna, Pstrąg, Dorsz, Czarniak, Śledź, Łosoś, Sandacz, Makrela, Mintaj i Sola, trzeba sprawdzić na etykiecie jakiego jest pochodzenia. Należy jak ognia unikać Pangi i Tilapii, które trafiają do Polski z Chińskich i innych Azjatyckich hodowli prowadzonych w zanieczyszczonych warunkach.
Składniki :
a ) 1 torebka przyprawy do ryb
b ) ryba głęboko mrożona 500-800gram
c ) bułka tarta
d ) 3 jaja
e ) duża łyżka mąki
Rybę rozrażamy w ciepłej wodzie, trwa to kilka minut. Zależnie od wielkości opakowania z rybą wbijamy 2 lub 3 jaja do naczynia, dodajemy dużą łyżkę mąki, całą przyprawę do ryb, np. Prymat za 1zł i mieszamy. Rybę obtaczamy w tej panierce, a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym, dobrej jakości oleju na patelni przez kilka minut. Po usmażeniu można dodatkowo skropić cytryną.