Autor Wątek: Proste Gotowanie  (Przeczytany 81448 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gregorius

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwiec 18, 2011, 21:06:39 »
Tak mi się przed chwilą przypomniało...
Greg, masz przepis od Jin-Mei o który cię kiedyś poprosiłem?

Oui ;))

Jednak musisz poczekać jeszcze trochę, nim opublikuję (bo muszę napstrykać fotki i takie tam ;))) )  >:D

laphiel

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #106 dnia: Czerwiec 23, 2011, 03:37:57 »
Pizza bez drozdzy -  szybko latwo przyjemnie

3 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka soli
1 kyzeczka cukru
moza dodac przypraw do ciasta jak ktos lubi ( niezle efekty daje )

wymieszac dokladnie ( i uwazac zeby nie zadymi kuchni)

dodac 1 szklanke mleka i pol szklanki oleju. wyrabiac rekami az sie ladnie wyrobi ciasto. jak wychodzi za such dodajemy lyzeczke wody, ale zwykle nie trzeba. kkladziemy ciasto na blache ( jak lubimy cienkie to duza, jak grube to mala) po rozlopzeniu bierzemy widelec i robimy dziurki.

w misecze mieszamy przecier pomidorowy oregano majeranek i imbir  odrobina wody ( ma wyjsc cos gestszego niz keczup) rozprowadzamy na ciescie. kladziemu nalast ( grzyby mieso cebula, i inne pierdoly do smaku) dajemy ser. wkladamy do piekarnika ( 180) na 15 - 20 minut ( najepiej po czasie odciac kawaleki sprobowac.

Siostra ma kolezanke z alergia na drozdze stad przepis.

Oxylan

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #107 dnia: Czerwiec 23, 2011, 06:41:15 »
Pizza bez drozdzy -  szybko latwo przyjemnie

Dzięki za ten przepis, wygląda obiecująco, jak znajdę wolny czas to pobawię się w kucharza.

Edit. Pizza świetna, co prawda nie miałem mleka pod ręką ale zastąpiłem je śmietaną 30%, ciasto wyszło świetne, a co najlepsze nie trzeba długo czekać aż urośnie w przypadku ciasta bazującego na drożdżach.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2011, 04:06:58 wysłana przez Oxylan »

CATfrcomCheshire

  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 1 569
    • Zobacz profil
  • Korporacja: RAVE
  • Sojusz: C0ven
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #108 dnia: Czerwiec 23, 2011, 08:35:27 »
Dorsz pieczony

ten przepis wynalazlem jak zona byla w ciazy, chcialem zeby jadla duzo ryb a nie chcialem smazyc, bo cieskostrawnie. Zywilismy sie glownie Dorszem, ktory jest troszke suchy, ale w przepisie moze byc kazda nietlusta biala ryba morska.

Dorsz
Oliwa
Sol
Natka pietruszki

Kupujemy ladny duzy filet z dorsza, moze byc mrozony jezeli nie ma za duzo glazury, z suszonym nie probowalem. Moze byc tez podwedzany, jezeli ktos mieszka na wyspach i ma dostep. Jezeli jest mrozony, to go rozmrazamy w temp pokojowej powolutku (jak za szybko, to wyplywaja soki wyplukujac mikroelementy). Smarujemy spory plat folii do pieczenia dobra oliwa z oliwek, rozgrzewamy piekarnik do ok 180-200 stopni, filety suszymy dokladnie papierowym reczniczkiem, kladziemy na nasmarowanej oliwa folii (to wazne, zeby nie przywieral), i zawijajac rogi robimy tzw "koperte", tzn minitunel, zamykajac folie nad dorszem, ale zostawiajac otwarte oba konce, zeby byl przeplyw powietrza. Jest to bardzo wazne, bo jak zupelnie zamkniemy koperte to nam sie dorsz zaparuje, i wcale nie bedzie smaczny, z kolei jezeli zostawimy za bardzo otwarta od gory, to sie wysuszy i zrobi twardy jak podeszwa. Wiec zawijamy konce folii nad dorszem, a boki zawijamy w rulon i formujemy z nich lekko zakrzywione do gory boki "tunelu", ktorym para bedzie sobie uciekac. Jezeli uzywamy innej ryby, jak np sola czy miruna nie jest to konieczne, ale dorsz jest tak suchy, ze dodatkowo polewam go od gory oliwa, na to mozna polozyc wzdluz galazke natki, albo swierza galazke Lubczyka prosto z ogrodka :D Tak przygotowana koperte pakujemy do piekarnika na jakies 30-40 minut (zalezy, jaki duzy filet). Podawac z cwiartkami ziemniakow w mundurkach upieczonych w tym samym czasie w tym samym piekarniku, posypanymi obficie oregano, na lisciach swierzej salaty w sosie czosnkowym  ;D

p.s. kazdy filet pakujemy osobno, nie wsadzamy 2 do jednej koperty
Welcome to EVE. If you aren't busy finding some way to injure or at least mildly inconvenience another player, you have a lot of catching up to do.

Kharim

  • Użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 160
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Kharim Katelo
  • Korporacja: Beach Boys
  • Sojusz: Cartel.
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #109 dnia: Czerwiec 23, 2011, 11:24:53 »
jezeli nie ma za duzo glazury,
cóż to glazura?? :)
swoją drogą ze względu na te techniczne kombinacje, nieźle korci mnie aby to przetestować.

Gregorius

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #110 dnia: Czerwiec 23, 2011, 13:03:00 »
lodzik :D A raczej pokrywa lodzikowa  ;)

HammerSnake

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #111 dnia: Lipiec 02, 2011, 16:45:09 »
chciałem sobie zrobić te krewetki, ale co to znaczy dużo?

W chacie polskiej małą paczuszka 250 dg chodzi po batela 20zł
Taka sama malutka paczuszka gdzie na oko jest 10-15 takich średnich krewetk chodzi po 10zł w biedronce.

Wszystko ofc made in tawian lub india.
Ile tego towaru trzeba na 2-3 osoby? Kaloryczne są te stworki?

Azbuga

  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 536
  • w poszukiwaniu idealnego statku do solo :)
    • Zobacz profil
    • teaching by touching
  • Imię postaci: Azbuga
  • Korporacja: teaching by touching
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #112 dnia: Lipiec 02, 2011, 18:48:04 »
jak mrożone to ze 2 paczki, po 250 gram na osobe powinno byc ok... zalezy jaka kto ma pojemność.

jak w paczce jest 15 krewetek to przynajmniej po 2 na każdego chętnego bo 15 to ledwie zaczniesz i juz nie ma :)
Some Men Just Want to Watch the World Burn

HammerSnake

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #113 dnia: Lipiec 02, 2011, 19:59:38 »
a gdzie ty azbu kupujesz krewetki ? 44 zł za kg to takie minimum? Czy da się taniej dostać?

Azbuga

  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 536
  • w poszukiwaniu idealnego statku do solo :)
    • Zobacz profil
    • teaching by touching
  • Imię postaci: Azbuga
  • Korporacja: teaching by touching
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #114 dnia: Lipiec 02, 2011, 20:33:12 »
kupuje w bomi... drogie sa jak cholera ale zajebiste :) robilem z rożnych wielkości krewetek i poza przyjemnością wgryzania się w te duze małe drobne krewetki smakują właściwie tak samo. a sa nieco tansze.
Some Men Just Want to Watch the World Burn

CATfrcomCheshire

  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 1 569
    • Zobacz profil
  • Korporacja: RAVE
  • Sojusz: C0ven
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #115 dnia: Lipiec 02, 2011, 22:14:41 »
te male Atlantyckie sa tansze, a przy tym zdrowsze od hodowlanych - ja lubie z curry
Welcome to EVE. If you aren't busy finding some way to injure or at least mildly inconvenience another player, you have a lot of catching up to do.

HammerSnake

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #116 dnia: Lipiec 02, 2011, 22:23:08 »
no w biedronce są małe i duże ( ja je nazywam średnie).
Małe są z Indii, a duże z tajwanu.  :P

CATfrcomCheshire

  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 1 569
    • Zobacz profil
  • Korporacja: RAVE
  • Sojusz: C0ven
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #117 dnia: Lipiec 03, 2011, 00:07:28 »
Welcome to EVE. If you aren't busy finding some way to injure or at least mildly inconvenience another player, you have a lot of catching up to do.

HammerSnake

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #118 dnia: Lipiec 04, 2011, 23:40:55 »
Cat ja to wiem, ty to wiesz, ale dlaczego ci w dyskontach o tym nie wiedzą? :P
U mnie bomi nie ma.

btw ktoś ma jakiś pomysł na budżetowy obiadek? - 10-12 zł ? - na 2 osoby 8) (coś bardziej oryginalnego niż naleśniki ;p).
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2011, 00:07:33 wysłana przez HammerSnake »

Kharim

  • Użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 160
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Kharim Katelo
  • Korporacja: Beach Boys
  • Sojusz: Cartel.
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #119 dnia: Lipiec 05, 2011, 00:24:36 »
mógłbym rzucić kilka przepisów robionych na bazie produktów z Biedronki, ale to raczej nie jest zbyt wykwintne...

laphiel

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #120 dnia: Lipiec 05, 2011, 00:26:08 »
2 kilo kartofli, 4 jajka, kubek smietany, 2 ogorki.
 kartofle obierasz i gotujesz, jaja sadzisz na patelni z ogorkow robisz mizerie. powinno sie w 12 zlotych zmiescic <_<

Azbuga

  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 536
  • w poszukiwaniu idealnego statku do solo :)
    • Zobacz profil
    • teaching by touching
  • Imię postaci: Azbuga
  • Korporacja: teaching by touching
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #121 dnia: Lipiec 05, 2011, 21:53:41 »
Obiadki w wersji budżetowej :)

1. Smażony ser w panierce

- 2 x serek camembert naturalny (ja najczęściej kupuję z firmy "turek")
- 2 jajka
- bułka tarta

serki obtaczamy w jajku a potem w bułce - najlepiej 2 razy, nie zapominamy o bokach. smażymy na złoto. podajemy z żurawinami, albo powidłami ze śliwek.
ostatnia wariacja to zrobiony w ten sposób oscypek zamiast camemberta - chyba nawet lepszy.
popijamy czerwonym wytrawnym winem.

2. będą naleśniki jednak :) naleśniki z farszem gryczanym

smażymy naleśniki, układamy na nich farsz, zawijamy

farsz:
kasza gryczana - wcześniej ugotować żeby była miękka
ser biały twaróg
skwarki ze słoniny - mniej więcej 1/6 reszty składników - im mocniej wysmażone tym lepiej
kiszona kapusta - wcześniej pogotować chwilę
Some Men Just Want to Watch the World Burn

Kharim

  • Użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 160
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Kharim Katelo
  • Korporacja: Beach Boys
  • Sojusz: Cartel.
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #122 dnia: Lipiec 06, 2011, 10:50:27 »
Spaghetti na szybko:
-dwa różne słoiki z sosem do spaghetti (najlepiej aby jeden z nich był "Łowicz sos do spaghetti"
-mięso mielone wołowe, (ale może być też jakaś kiełbasa) 250g
-główka czosnku
-duża cebula
-oregano, bazylia, cukier
-olej
-makaron :)

1. Ugotować makaron
2. Pół główki czosnku obrać, drobno posiekać, wrzucić na patelnię, krótko podsmażać (aż zrobi się brązowy) uważać aby nie przypalić. Następnie łyżką cedzakową wyjąć czosnek zostawić olej, czosnek wyrzucić, oleju nie.
3. Podsmażyć lub poddusić na patelni posiekaną cebulę, następnie dodać mięso- smażyć aż zrobi się szare.
4. Wlać słoiki z sosem, dokładnie wymieszać, pozostałą resztkę świeżego czosnku wycisnąć do środka i wymieszać.
5. Dodać oregano, bazylię i cukier do smaku- zwykle po kilka szczypt.
6. Mieszać jeszcze przez kilka minut.

Podawać z tartym serem, porcja przewidziana na około 3-4 osoby, ale jeśli sos zostanie to nie ma problemu, jak się przegryzie smakuje nawet lepiej.

CATfrcomCheshire

  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 1 569
    • Zobacz profil
  • Korporacja: RAVE
  • Sojusz: C0ven
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #123 dnia: Lipiec 06, 2011, 11:14:46 »
kukurydza w sosie plesniowym

kupujemy po 2 kolby kukurydzy na lebka, gotujemy z odrobina soli, w tym czasie rozdziabujemy 100gram sera plesniowego widelcem z jogurtem naturalnym, staramy sie tak rozetrzec zeby nie bylo grudek (dobrze sie rozciera lyzka), do tego wciskamy wyciskarka zabek czosnku i sypiemy bialy pieprz do smaku. Tak przygotowany sos nakladamy na ugotowana kukurydze lub maczamy w sosie i jemy :)
Welcome to EVE. If you aren't busy finding some way to injure or at least mildly inconvenience another player, you have a lot of catching up to do.

Kharim

  • Użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 160
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Kharim Katelo
  • Korporacja: Beach Boys
  • Sojusz: Cartel.
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #124 dnia: Lipiec 06, 2011, 11:47:41 »
Wlasnie zaczynam zdawac sobie sprawe jaki glodny jestem :)

Xarthias

  • Użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 6 512
  • Spamin' the World
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Xarthias
  • Korporacja: GoonWaffe
  • Sojusz: Goonswarm Federation
Re: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #125 dnia: Lipiec 06, 2011, 12:04:48 »
@Kharim, skoro i tak całość doprawiasz, to po co się truć. Zamiast tych sosów z glutaminianem lepiej zmiksować kilka pomidorów, skroić cebulę i dać więcej bazylii. Będzie taniej, smacznie i zdrowiej ;)
Przedwieczny.

Kharim

  • Użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 160
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Kharim Katelo
  • Korporacja: Beach Boys
  • Sojusz: Cartel.
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #126 dnia: Lipiec 06, 2011, 12:51:12 »
Nigdy nie probowalem, a tym sposobem jest szybciej i wychodzi naprawde smaczne. Nigdy nie sprawdzalem zawartosci tych sloikow, ale nie sa chyba znowu tak chemiczne

CATfrcomCheshire

  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 1 569
    • Zobacz profil
  • Korporacja: RAVE
  • Sojusz: C0ven
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #127 dnia: Lipiec 06, 2011, 13:04:44 »
gotowe dania sa bardzo chemiczne. Lepiej jest kupic pulpe pomidorowa dobrej firmy, bazylia w doniczce, oregano, wychodzi podobnie cenowo a bez porownania smaczniej i zdrowiej
Welcome to EVE. If you aren't busy finding some way to injure or at least mildly inconvenience another player, you have a lot of catching up to do.

Kharim

  • Użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 160
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Kharim Katelo
  • Korporacja: Beach Boys
  • Sojusz: Cartel.
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #128 dnia: Lipiec 06, 2011, 13:21:09 »
Wlasnie przestudiowalem sklad sloika sosu Lowicz i jedyna realna chemia to kwas cytrynowy i guma guar. Zero glutaminianu. Zreszta gdyby na sile lilwidowac taka chemie z menu to musialbym porzucic moj ulubiony sos sojowy-naturalnie bogaty w glutaminian sodu.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2011, 13:31:08 wysłana przez Kharim »

Xarthias

  • Użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 6 512
  • Spamin' the World
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Xarthias
  • Korporacja: GoonWaffe
  • Sojusz: Goonswarm Federation
Re: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #129 dnia: Lipiec 06, 2011, 13:48:20 »
Ale tam jest wyszczególniona tylko chemia dodawana bezpośrednio. Tego co jest w półproduktach pisać nie piszą :)
Pracowałem kiedyś w jednej firmie produkującej takie półprodukty to się napatrzyłem :)
Enyłej, zawsze lepiej smakuje taki sosik jak go sami zrobimy doprawiając go po swojemu.

Sent from Tapatalk for Android.
Przedwieczny.

amra

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #130 dnia: Lipiec 06, 2011, 17:40:26 »
Nigdy nie probowalem, a tym sposobem jest szybciej i wychodzi naprawde smaczne. Nigdy nie sprawdzalem zawartosci tych sloikow, ale nie sa chyba znowu tak chemiczne

Ogólnie są. Listowane jest tylko to co przepisy wymagaja. A prawda jest taka, że jak już widomo że jakiś składnik jest buuu, to jak tylko się da to go się podmienia  się innym o ktorym ludzie jescze nie wiedza że jest buuu.
Niedawno gadałem ze doktorkiem z uniwerku medycznego w Iowa, zajmuje się właśnie zdrowiem & jedzonkiem. Ogólnie z jego wypowiedzi wynikało, że wszystko co jest w słoiku/puszcze nie nadaje się do jedzenia. Każdy produkt o przedłużonej żywotnosci (wykluczajac z tego mrożonki). Dla przykładu pokazał mi serek kraft, mleko jest tam jednym z 30 składniów, zamiast jedynym.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2011, 18:13:50 wysłana przez Khobba »

Kharim

  • Użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 160
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Kharim Katelo
  • Korporacja: Beach Boys
  • Sojusz: Cartel.
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #131 dnia: Lipiec 07, 2011, 13:14:46 »
Mam nadzieje ze duze ilosci alkoholu i chilli przeciwdzialaja tym tajemniczym substancjom :) boje sie teraz podawac przepisy, bo jeszcze zostane zlinczowany.

CATfrcomCheshire

  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 1 569
    • Zobacz profil
  • Korporacja: RAVE
  • Sojusz: C0ven
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #132 dnia: Lipiec 07, 2011, 16:58:16 »
Mam nadzieje ze duze ilosci alkoholu i chilli przeciwdzialaja tym tajemniczym substancjom :) boje sie teraz podawac przepisy, bo jeszcze zostane zlinczowany.

Ee tam zaraz zlinczowany, nie przesadzajamy, ale umowmy sie ze staramy sie podawac przepisy bez polepszaczy smaku i zapachu chociaz, czyli bez glutaminianu sodu, ktory jest w praktycznie 90% gotowych dan, przypraw sosow itd. Gotowanie na kostce rosolowej Knorra to nie jest zadna sztuka ani osiagniecie
Welcome to EVE. If you aren't busy finding some way to injure or at least mildly inconvenience another player, you have a lot of catching up to do.

Doom

  • Wielki Inkwizytor
  • Administrator
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 7 328
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Mandoleran
  • Korporacja: ULF
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #133 dnia: Lipiec 07, 2011, 17:03:40 »
Robicie z igły widły. Podał jak on to robi, podana została też alternatywa.
Następny przepis proszę

W bitwie nie liczy się ten kto ma pierwsze słowo. Liczy się ten kto ma ostatnie.

amra

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #134 dnia: Lipiec 07, 2011, 19:20:27 »
OK, może. To może ja dorzuce cosik co robie jak mam lenia i jestem głodny. Taki kawalerski fast-food.
Ryż & kurczak & chilli.
2 - kubki (wielkosc filizanki ) ryżu
3 - kubki rosołu - nabywam w sklepie w kartonach 1l, 2$ za low-sodium & organic
1/2 - piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki Chilly Powder
2-3 ząbki pokrojonego drobno swierzego czosnku.
1-2 marchewka/ki drobno pokrajane

Wszystko wżucamy do stalowego lub teflonowego garka.
Gotujemy, aż woda odparuje.


Reday, można jescze z 2-3 min podsmarzyć na sucho na patelni.
Zajmuje mi to max 15-20 min i prawie zero wysiłku. Składniki podane w ilościach dla 2-3 osób.
Osobicie ide na łatwizne i zamiast do garka wrzucam to do maszynki, takiej do gotowania ryżu. ( taki fajny wynalazek za 15$, daje znać jak gotowe i podtrzymuje jedzonko ciepłe i co najwazniejsze nie przypala )

PS:A jak ktoś ma czas i zaciecie to polecam:
http://sundaynitedinner.com/stir-fried-cabbage-beef-and-mushrooms/
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2011, 19:55:14 wysłana przez Kane McCallan »

HammerSnake

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #135 dnia: Lipiec 13, 2011, 14:28:07 »
dawać przepisy.
Sam upichciłem znowu rybę w sosie koperkowym miałem najazd rybo-żerców z Warszawy. W lidlu Mintaj chodzi po 7 zł za 0,45 kg (paczka jako taka ma 0,5kg) - z Alaski niby ( tak jest napisane na opakowaniu).

laphiel

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #136 dnia: Lipiec 13, 2011, 14:44:25 »
to jak rybe to rybe. Nie wiem jak w PL, ale w ldiku sa bardzo fajne lososie, calkiem tanio

bierzemy duze naczynie zaroodporne, obiramy i trzemy 3-4 kg marchewek. wykladami pol marchek na naczynie, wkldamy lososia ( zamrozonego jezcze ) przyprwiamy lososia ( ja daje rozmary, kminek, majeranek i imbir glownie)  zasypujemy marchwewkami ( porzadnie) i do piekarnika na godzine

PS. im wiecej marchewek tym lepiej, mozna dodac selera troche.

HammerSnake

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #137 dnia: Lipiec 19, 2011, 22:36:45 »
Zamiast łososia może być inna ryba? bo w Polsce to 250g za 16-18zł. jak nie więcej. Coś mi się wydaje, że nie bardzo.

A ja właśnie sobie wyłowiłem kocie kolby kukurydzy. Już się nie mogę doczekać, aż je wtranżolę, ale muszą jeszcze ostygnąć.  :P

W zasadzie nigdzie nie były do kupienia poza marketami, a tam chodziły po 4zł +, ale w zieleniaku nie było problemu, żeby mi przywieźli z giełdy i po 2,9zł sztuka mnie wypadło. Ładnie je spryskują, pachniały chemią na cały dom, ale wyjęciu z gara zapach jak z puszki.

A ten sosik to nie lepiej ser do mikro wsadzić na 1-2 min i potem z mlekiem rozpuścić, wymieszać i jeszcze raz do mikro, żeby zgęstniał?  Ja tak sos serowy do nachosów robię. 8)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2011, 00:02:01 wysłana przez HammerSnake »

laphiel

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #138 dnia: Lipiec 20, 2011, 10:57:57 »
mozna karpia, tez bardzo dobrze tak smakuje.

HammerSnake

  • Gość
Odp: Proste Gotowanie
« Odpowiedź #139 dnia: Lipiec 29, 2011, 19:34:10 »
Zrobiłem pizze z pierwszej strony i ten polecany sosik hehe. Wyszło super. Jak dla mnie to smakowała tak samo jak w lokalnej pizzerii. Sajgon w kuchni nieziemski.

Nie znacie może jakiś przepisów na sosiki do nakładania na gotową już pizze?

Takie czasy, że wszystkie pizzerie dają sosy do pizzy, ludzie się przyzwyczaili i mi tu ludzie narzekali, a mamy niebawem piec kolejną partie. 8)