Eve Online > Wsparcie techniczne
Problemy z kartą graficzną
[VIDE] Herezja:
EHM
Kartę odkupiłem od jednej z osób ode mnie ze starego korpa. Raz zadał pytanie jak mi działa karta i czy nie mam z nią problemów. Można powiedzieć, że nie mam do niej gwarancji a czy On na nią miał lub czy ma to nie wiem, będę musiał Go o to pomęczyć.
A co do EVE i przeniesieniu karty do innego kompa. W domu stoi podobny konfiguracyjnie komputer (za wyjątkiem zasilacza może, który jest słabszy co jak można się domyśleć nie stanowi jakiegoś koszmarnego problemu).
Inna sprawa, że problem zawieszenia FurMarka wystąpił raz a później już nie było z nim kłopotu. Dodadkowo nasuwa się kilka pytań. Po pierwsze czy wystarczy zmienić ustawienia w EVE na niższe a także czy inne osoby, które choćby wypowiadają się w tym wątku i mające podobne symptomy mają też mieć kłopoty w grafice?
ps. Dziś (czyli 15 a nie 16) nie uruchomiłem gry więc tym samym nie wiem czy przeczyszczenie sprężonym powietrzem podzespołów w kompie coś dało.
Shamoth:
Jak nie będziesz krok po kroku eliminował prawdopodobnych przyczyn nigdy nie dojdziesz do źródła.
Jak masz w domu podobny sprzęt, diagnostyka sprzętu jest najszybsza i najbardziej bezbolesna.
Do tej karty bez markowego zasilacza mocniejszego niż 450w bym nie podchodził, sama z siebie ciągnie dobre 190w a cały zestaw pewnie 350w.
Dobrze wiedzieć że jesteś drugim właścicielem, zresztą pytania pierwszego właściciela powinny dać ci trochę do myślenia.
Jeśli karta była goniona przez 2 lata mogła się trochę rozpuścić, w normalnych warunkach dyfuzja przebiega powoli ale jeśli podniesiemy napięcie, taktowanie i wzrośnie temperatura to cały proces przyśpiesza.
Z czasem chip, niezależnie czy to CPU czy GPU, wydziela więcej ciepła i do stabilnego i poprawnego działania wymaga większego napięcia co znowu powoduje dodatkowe podgrzewanie i tak się zaczyna błędne koło, które kończy się tym że w pewnym momencie struktura się ładnie rozejdzie, dojdzie do przebicia i masz drogi przycisk do papieru.
Wrzucaj ją do drugiego kompa i testuj, jeśli faktycznie zaczyna kucać to puść ja póki działa i kup chociażby niewiele wolniejszego, dużo chłodniejszego i mniej prądożernego radeona 4770 4850 lub ciut szybszego od 260 i o połowę mniej prądożernego 5770.
[NF] Masa Huku:
--- Cytat: Shamoth w Luty 15, 2011, 14:49:48 ---Może to głupie ale jak orthos, memtest czy inne testy/detektory artefaktów twierdzą że jest ok
--- Koniec cytatu ---
Dziwne...nice nie obciąża kompa tak jak orthos, testowałem na nim overcloack cpu, ramów i grafiki. Testuje się godzine, dwie jak się nie sypie jest ok. Programy do pomiaru temperatur może i są nie dokładne (trzeba liczyć przedział paru stopni) jednak w połączeniu z np orthosem dają jakiś obraz sytuacji ;). Herezja powinieneś go zassać, odpalić i monitorować czy aby temperatury nie skaczą. Jeżeli tak jak mówisz lecisz na tak wysokich temp. po 80C+ to cieszyć się że nie kończy się BSOD'ami ;). Miałem podobny problem, i porządne odkurzenie obniżyło temp. na wszystkich podzespołach o 10C+ :D.
[VIDE] Herezja:
Huczek w tym sęk, że wczoraj kupiłem duży pojemnik powietrza i dokładnie (przynajmniej mam taką nadzieję) przedmuchałem wszystko.
Zasilacz kupowałem dedykowany pod tą kartę bo pierwotny był o ile pamiętam 300 a ten jest 600 więc tu nie ma problemu. A pytanie czy karta graficzna działa poprawnie wydaje mi się czymś oczywistym przecież jak by nie było poczta polska transportowała to w paczce fakt dobrze zabezpieczonej ale jednak. Ja będąc na miejscu tej osoby także zapytał bym czy wszystko działa.
Inna sprawa, że słyszałem o tej karcie, że jest raz że prądożerna a dwa że się grzeje silnie.
O ile pamiętam osoba od której odkupiłem kartę wspominała, że ma dopiero kilka miesięcy a sprzedaje bo mu ktoś w rodzinie umarł i musi partycypować w kosztach pogrzebu.
Od siebie dodam, że nie mam w zwyczaju grzebać w sprzęcie aby podnieść jego osiągi czyli przetaktować cokolwiek (raz, że pewnie nie wiedział bym jak a dwa szanuje swoje rzeczy i nie lubię jak się psują)
Raiha:
Sam mam/miałem wyżej wymienione problemy. Doszedłem ze to wina sterów, lub kodeków ( nie wiem dlaczego ale gdy je uaktualniłem wieszanie sterów się zmniejszyło). Takie błyski zaczęły się prawie rok temu gdy nvidia zmieniła sterowniki. Teraz na każdych nowych są te mrugania na ułamki sekund ale nie wywala ich. Sprawdzałem wszystko czy to temperaturę czy inne rzeczy i nic nie wykrywało. Jedyne co się na suwa to drivery plus system. Choć te same objawy miałem/mam na XP i Win7 .
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej