Eve Online > NoobGarten

Przyszła kariera PvP w Eve- prośba o rozwianie mrzonek:)

<< < (3/15) > >>

Dormio:
Pierwsze co musisz to zastanowić się jak długo chcesz w EVE grać. Jeśli bowiem zakładasz, że nie ma terminu kiedy "kończysz" EVE, to takie plany nie mają żadnego sensu, bo prędzej czy później zaczniesz skillować coś o czym wcześniej nawet nie myślałeś (i.e. cross training).
Jeśli natomiast zakładasz, że chcesz grać tylko kilka miesięcy, to wówczas albo nastawiasz się na PVP, albo na PVE. Przy PVE lepiej się nastawiaj na BC/BS, bo po prostu są efektywniejsze w robieniu misji (szczególnie tych na których się najwięcej zarabia), bo po prostu AF za długo będzie robić np. Worlds Collide lvl4. Przy podejściu PVP tu zdecydowanie wybór jest szerszy, ale też miej świadomość, że ceptory od SB różni raptem kilka skilli, a i w cepy łatwiej wsiąść. W sumie skillując pod frytki T2 dostajesz mocno zróżnicowane profesje (chyba nawet bardziej niż w późniejszych klasach), które dają ogromną frajdę szczególnie w PVP.

Edit:
Nie zapominaj, że skillowanie pod jakiś model gry (i.e. SB), to nie tylko zrobienie skilli pozwalających na wsiadanie w ship, ale cała rzesza skilli pobocznych które podnoszą ogólną wydajność Ciebie jako pilota i pomagają w odniesieniu zwycięstwa (w przypadku SB z pewnością będą to cloak i kilka innych z grupy electronics, ale i w grupie engineering, torpedo/bomb ale również i poboczne z grupy missile launcher, itd.).

Ellaine:
Ktokolwiek kiedykolwiek zakłada że będzie grał w MMO skończoną ilość czasu? Wszyscy grają aż im się znudzi albo przestaną mieć czas albo znajdą coś fajniejszego - a to wszystko ciężko zaplanować i przewidzieć.

Co do użyteczności młodej postaci w 0.0 - większość korporacji będzie kwiczeć, tańczyć i piszczeć z radości mogąc zrekrutować dwutygodniową postać z minimalnymi skillami jeśli gracz ma zasięcie i chęci do aktywnego pvp np we fregacie T1. Dla odmiany na górnika większość korporacji będzie krzywo nawet jeśli postać ma 5 lat, skille na wszystko i zapas statków na 200 lat gry.

Co to Stealth bombera to bardzo fajny pomysł. Poradzisz sobie mając nawet minimalne umiejętności bo SB to taka klasa statku że i mając minimalne i topowe umiejętności, tak czy siak umierasz jeśli popełnisz jakikolwiek błąd.

Floty SB są bardzo fajne ale nie w każdej flocie SB będzie potrzebny i mile widziany. Z cyklu "małe i szybkie" możesz to nadrobić interceptorem.

Okropniak:

--- Cytat: Albi w Listopada 08, 2010, 12:24:13 ---Co to Stealth bombera to bardzo fajny pomysł. Poradzisz sobie mając nawet minimalne umiejętności bo SB to taka klasa statku że i mając minimalne i topowe umiejętności, tak czy siak umierasz jeśli popełnisz jakikolwiek błąd.

Floty SB są bardzo fajne ale nie w każdej flocie SB będzie potrzebny i mile widziany. Z cyklu "małe i szybkie" możesz to nadrobić interceptorem.

--- Koniec cytatu ---

SB jest w miarę bezpiecznym shipem a dps w każdej flocie jest mile widziany. CEP i inne mniejsze, trzeba umieć tym grać i tyle (ja nie umiem, jakoś cepy to dla mnie czarna magia).
Przy czym gorąco polecałbym pójście nie w max DPS na bomberze, a w zasięg - możesz wtedy odbić na 70+ km i w miarę bezpiecznie kłaść torpy na poszczególne cele.
Ammarskie SB są tutaj bardzo fajne - na t2 wyrzutniach (tak wiem- wyskilowania trochę trwa ale w międzyczasie można meta 4 rzucac) mają do 120km zasięgu.
Osobiście jak testowałem fit jak powyżej to przy dowolnej bitce nikt na mnie uwagi nie zwracał - dla nowego pilota to jak znalazł bo nie ma tylu zmiennych i emocji które czasem (czesto) prowadzą do wtopy statku.
Człowiek też szybko się uczy które wrogie jednostki mogą być sniperami - jako że tylko to jest wtedy prawdziwym zagrożeniem :)

Shiro:
Brat przeczytał cały ten temat, co zachwiało jego wiarą w górnictwo. Szok egzystencjalny trwał około godziny. Potem oznajmił, że zostanie ascetą i skilluje do fregat T2 : )

@Arku
W grze, z której przychodze (również open pvp "sandbox" MMO) przewagę uzyskiwało się dzięki dyscyplinie i zgranym grupom ludzi, ale również poprzez dużego zerga, mocne postacie, boty, radary i inne cheat'y (mam nadzieję, że w eve potrzenie miesiącami na latające boty i odpalanie radaru zanim wydokuje ze stacji nie jest przyjętą normą w każdym silnym ally pvp). Mass pvp w L2 w uproszczeniu polegało na tym, by szybko targetować kogo trzeba, spamować odpowiednie skille i trzymać się blisko odpowiednich postaci w grupie. Patrząc na frapsy z EVE mogę tylko zgadywać na czym mass pvp polega. Mniemam, że potrzebna jest znajomość typów statków, dobry fitting, wiedza kogo targetować i kiedy, dyscyplina, oraz włączanie i wyłączanie modułów/broni kiedy trzeba:) Patrząc, jak wszyscy grają na 500 km oddaleniu zacząłem wątpić, że pozycjonowanie statków ma kluczowe znaczenie:)

Lubiłem solo, gangi i bloby właśnie w takiej kolejności:)

--- Cytuj ---Powinieneś ogarnąć rolę kogoś, kto stoi nad nim i marudzi: nie skilluj do hulka.
--- Koniec cytatu ---
;D ;D ;D

@Dormio
Taką właśnie miałem nadzieję, że przyzwoite wyskillowanie T2 fregat otworzy mi wachlarz kilku fajnych klas, których skille będą się częsciowo pokrywały i urwę troche czasu.

Plan jest następujący: chcemy razem pokerbirować przez pierwsze parę miesięcy w high secu, a kiedy wyskillujemy porządnie po jednym przydatnym statku T2 poszukać corpa w 00 doświadczyć pvp w Eve samemu. Wtedy będziemy wiedzieli, czy chcemy osiąść w Eve na stałe, czy pozostaje nam już tylko pvp z przeciwnościami losu w RL : )

Ellaine:

--- Cytat: Shiro w Listopada 08, 2010, 14:29:34 ---Plan jest następujący: chcemy razem pokerbirować przez pierwsze parę miesięcy w high secu, a kiedy wyskillujemy porządnie po jednym przydatnym statku T2 poszukać corpa w 00 doświadczyć pvp w Eve samemu. Wtedy będziemy wiedzieli, czy chcemy osiąść w Eve na stałe, czy pozostaje nam już tylko pvp z przeciwnościami losu w RL : )

--- Koniec cytatu ---
Noobowa postać w rifterze jest w 0.0 lepsza niż kilkumiesięczna postać w bomberze kiedy psychika gracza została zniszczona kilkoma miesiącami kerbirzenia w empire. W pierwszym przypadku człowiek przydaje się natychmiast, w drugim - dopiero po poświęceniu miesiąca na wybijanie my z głowy złych przyzwyczajeń ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej