Eve Online > NoobGarten
Battleship vs Fregata
glass_walker:
Witam.
Mój problem może wydawać się trywialny, ale mnie bardzo zaniepokoił. Otóż robiłem misję w układzie 0.5 swoim battleshipem (Maelstrom) i w pewnym momencie pojawił się inny gracz (fregata Heron lub Buzzard) . Namierzył mnie, jego kolor zrobił się czerwony (znaczy mogłem go bezkarnie atakować). Nie wiedziałem jak zareagować więc uciekłem na stację.
Moje pytanie brzmi: czy mógłby latać wokół mnie i strzelać dopóki nie zniszczy mojego statku (zdaje sobie z tego sprawę, że gdyby szybko orbitował wokół mnie na bliskiej odległości nie trafiałbym go). Czy pojawiłby się Concord i jeśli tak to jak szybko? Jakie jest zagrożenie z tego typu statków i jak można się przed tym uchronić nie modyfikując statku na typowe PvP?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Lt Rook:
Gość zapewne nie zaatakował Cię, gdyby to zrobił w 0.5 pojawił by się concord i go zamordował.
To co On zrobił to pewno ukradł coś z Twojego wraku z rata, dlatego mogłeś go zaatakować.
Zapewne była to pułapka, jak sam mówisz miał byś problem z trafieniem go, więc w momencie gdy byś go zaatakował On założył by Ci punkt, abyś nigdzie nie zwiał, i zawołał by swoich kolegów pewno aby żądać okupu za statek, albo aby uzyskać Twoje agro i wrócić w czymś większym.
SokoleOko:
--- Cytat: glass_walker w Października 31, 2010, 12:28:39 --- Jakie jest zagrożenie z tego typu statków i jak można się przed tym uchronić nie modyfikując statku na typowe PvP?
--- Koniec cytatu ---
Teoretycznie mógłbyś mieć heavy neuta (najlepiej frakcyjnego - ma zasięg 29km) i do tego set dronek ECM - to dałoby Ci jakie 50-70% na urwanie się takiej frytce. Kłopot w tym, że to oznacza wywalenie jednego działa z Maela i ograniczenie liczby dron bojowych.
Per saldo - nie opłaca się. Dopóki nie wykonasz agresywnego ruchu wobec takiego gościa (uwaga na własne drony, jeśli mają ustawione "aggressive"!), nic Ci nie mogą zrobić, dlatego najlepszą taktyką jest olać.
glass_walker:
Dzięki za odpowiedź.
Zastawiałem się czy nie opłacałoby się zamontować jednego Rocket Launchera. Przy tych rakietach nie ma znaczenia jak koleś szybko lata.
Z drugiej strony jeżeli Concord potrafi szybko się pojawić to nie powinienem się przejmować.
P.S.
Rozumiem, że Concord mocno bije :)
Doom:
--- Cytat: ltrook w Października 31, 2010, 12:44:08 ---Gość zapewne nie zaatakował Cię, gdyby to zrobił w 0.5 pojawił by się concord i go zamordował.
To co On zrobił to pewno ukradł coś z Twojego wraku z rata, dlatego mogłeś go zaatakować.
Zapewne była to pułapka, jak sam mówisz miał byś problem z trafieniem go, więc w momencie gdy byś go zaatakował On założył by Ci punkt, abyś nigdzie nie zwiał, i zawołał by swoich kolegów pewno aby żądać okupu za statek, albo aby uzyskać Twoje agro i wrócić w czymś większym.
--- Koniec cytatu ---
Koledzy nic by mu nie dali poza ewentualnie remote modułami.
Takich kolesi traktujesz na jeden z kilku sposobów:
- ignorujesz - jesli mryga prawie odrazu po wlocie na twój poket znaczy że to dres któy szuka pretekstu
- wołasz kogoś z korporacji / alta w odpowiednim statku - złodźeja może atakować cały korp (wedle mechaniki gry wraki i to co jest w nich nleżą do korporacji nie poszczególnych graczy)
- jak jesteś 100% pewny że go zdejmiesz na jeden strzał dajesz tą salwę i w czasie w którym on musi lecieć po świeży statek wiejesz na stacje i dokujesz tam albo przesiadka w cos na druga rundę albo sobie spokojnie czekasz na zejście agro
- ostatnia opcja to odwarp i powrót po chwili - jest szansa że raty takiego dowcipnisia zjedzą :P
--- Cytat: glass_walker w Października 31, 2010, 12:54:25 ---Dzięki za odpowiedź.
Zastawiałem się czy nie opłacałoby się zamontować jednego Rocket Launchera. Przy tych rakietach nie ma znaczenia jak koleś szybko lata.
--- Koniec cytatu ---
jedna rakietnica nic Ci nie da
--- Cytuj ---Z drugiej strony jeżeli Concord potrafi szybko się pojawić to nie powinienem się przejmować.
P.S.
Rozumiem, że Concord mocno bije :)
--- Koniec cytatu ---
Concord zabija prawie insta po swoim pojawieniu się, problem w tym że jesli idzie agro od kolesia za kradzież Concord sie nie pojawia
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej