Eve Online > Tyrannis
Nowe ubezpieczenia vs rynek minerałów
devilsbirth:
--- Cytat: silvia w Marzec 13, 2010, 22:55:51 ---owszem... mozna na tym zarobic, ale tylko jesli samemu sie kopie.
--- Koniec cytatu ---
Jak sam kopiesz to te minerały nie mają wartości? :P
Wilk:
silvia, za przeproszeniem, ale pieprzysz jak potłuczony. Przyglądnij się jeszcze raz temu co Sam napisał, bo chyba źle spojrzałeś.
Obecnie insurka daje 36m, a potem będzie dawała ~24m. Jednym słowem minimalna cena Hurka spadnie, więc spadnie też minimalna cena materiałów potrzebnych na Hurka. Jak sam napisałeś, insurka wyznacza te ceny. Więc jak wcześniej materiały na Hurka były warte minimalnie 26m, to teraz będą warte minimalnie ~17m. Dolna, sztywna granica cenowa zostanie obniżona.
Wykopane minerały mają startowo wartość taką, jak najniższa cena tych minerałów na rynku. Za darmo ich nie dostajesz - poświęcasz na to czas, który mógłbyś poświecić na inny sposób zarabiania. Przy niskich cenach minsów, lub gdy jesteś dobry w czymś innych, to masz nawet straty, bo w tym samym czasie możesz zarobić więcej i np. za tą zarobioną kasę kupiłbyś więcej minsów niż sam jesteś w stanie w tym czasie wykopać.
A na insurce możesz zarobić wtedy, gdy skupisz minerały po niższych cenach niż trend wyznaczony przez insurke.
Sammani:
I twierdzisz mystiq, ze ktokolwiek nakopal na 16k abaddonow? Te minsy ci ludzie skupuja na buy ordery i nie bez powodu buduja tier 3 bsy z bardzo dobrze obrobionych bpo, zysk z nich jest najwiekszy, a czeka sie tez 2 minuty na self-destruct. Zreszta nie szukajac daleko sam znam takich ludzi produkujacych masowo tier 3 bsy z kilku bpo. Zysk jest okolo 10mln+ na sztuce i ci ludzie wysadzaja co pare dni ich setki. AFK skup minsow, afk produkcja i 10mln+ za 2 minuty stania w przestrzeni i wysadzania sie co sie robi semi-afk.
Minsy potrzebne na te tysiace tier 3 bsow rozwalanych co miesiac (o czym wspomnieli ludzie piszacy w tym topicu) utrzymuja rynek minsow na aktualnym poziomie. Jesli cena minsow zaczyna spadac wiecej ludzi skupuje je i wysadza bsy po jakis zapyzialych dead end systemach. Kiedy nagle inszurka ZMALEJE o 1/3 napoczatku napewno uderzy to w noob pvp i t1 funboy, ktorych statki nie beda za darmo, ale te minsy wczesniej zuuzywane na self-destructowane bsy zaczna narastac na markecie i cena bedzie spadac do poziomu o 1/3 nizej. Wiem, ze mam racje. Whine gornikow na eve-o tylko utwierdza mnie w przekonaniu o tym :coolsmiley:
Jak dla mnie jesli tego nie usuna to bedzie najlepsza zmiana w nadchodzacym dodatku. WANT!! :P
btw. usuniecie inszurki wedlug mnie tez powinno nastapic. Jest to niezdrowy doplyw iskow do eve (Wyraznie widac, ze bardzo niezdrowy doplyw, w dobie wprowadzania calego dodatku, ktory ma usunac npc handel w eve, inszurance staje sie kolejnym celem do usuniecia), ktory zakloca rynek minsow oraz statkow. Zastanawiam sie ile by wtedy afk gornik zarabial na 1h. Wyraznie widac, ze cala profesja w eve jest sztucznie podtrzymywana.
SokoleOko:
--- Cytat: Sammani w Marzec 14, 2010, 10:47:15 ---Zastanawiam sie ile by wtedy afk gornik zarabial na 1h. Wyraznie widac, ze cala profesja w eve jest sztucznie podtrzymywana.
--- Koniec cytatu ---
Co jest złego w górnictwie? Chyba odwrotnie - niech minsy biorą się od górników, a nie z mielenia lootu z misji w empire.
Sammani:
Wiekszosc minsow jest i tak z dronelands. Nie mowie, ze gornictwo jest zle (chociaz uwazam, ze lasuje mozg kilku godzinne ekscytujace przeżuwanie skalek), ale i tak afk gornicy zarabiaja malo, a dodaj do tego fakt, ze najwyrazniej te minsy sa zupelnie zbedne na markecie i powoduja tylko naplyw sporej ilosci iskow do gospodarki. Teraz usunmy calkowicie inszurke i ceny minsow spadna na dno nie akceptowalne przez zadnego minera czy macro rattera w dronelands.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej