Mkv. jest natywnie obsługiwane z akceleracją karty przez DivX7, dlatego cały pakiet z playerem instaluję na końcu po fdshow, a w zasadzie pakiecie K-lite w którym pomijam divx. DivX7 Działa chyba z najlepszą jakością w porównaniu do innych kodeków do mkv.
Generalnie najlepiej sprawdzają się programy wykorzystujące wspomaganie sprzętowe grafiki. Wspomniany DivX Player oraz Instalowany z 7 Mediaplayer sprawują się perfekcyjne jeśli idzie o płynność i jakość obrazu. Durny jak dla mnie interfejs pomijam, ale działają dobrze.
Instalowałem na 7 GOM do filmów z napisami, bo nie lubię ich przez filtr na obrazie. VLC w najnowszej wersji wyłapie resztę badziewia, które sprawia problem. Generalnie cieszy fakt, że nawet bez instalowania czegokolwiek Win7 pozwala odtwarzać większość xvid, divx itp.
Problemy ze starszymi wersjami programów wynikają ze zmiany domyślnego ustawienia warstwy obrazu pod win7, (Vista w sumie także). Programy, które z pominięciem systemu odwołują się do sprzętowego overlaya karty zamiast do directx wymagają poprawek dla win7. Także te oparte na silniku mediaplayera wbudowanym w windoze jak np Subedit, ale to drobiazgi, więc będą na dniach.
Mediaplayer Classic z pakietu K-lite (czy tam pobrany luzem) od dawna działa z możliwością pracy jako dx7, dx9. Podobnie nowy Allplayer już jest od jakiegoś czasu. Najlepsze programy z własnym kodekami poprawiono. GOM, VLC działają pod 7 samodzielnie, a także na tych kodekach z K-lite. Wystarczy pobrać wszystko w nowych wersjach.
Z ciekawostek. Po zbackupowaniu zainstalowanych XPkowych driverów do staruszka ABIT NF7 (brak wsparcia nawet dla Visty) zainstalowałem wszystkie pod Win7. nForce2, raid SIL, Soundstorm, Pinnacle PCTV110 itd. Po zresetowaniu systemu zero problemów. Zatem taki numer działa tu skuteczniej niż na Viście, która czesto się śmiertelnie dławiła nForcem2.
W sumie w porównaniu do Visty miła zmiana, ale powinna być wydana jako sp7 do zamulVisty a nie płatny system