Eve Online > NoobGarten

Powracające pytanie o rasy...

(1/4) > >>

pi_vo:
Preferując rozgrywkę PvP, zdecydowałem się na rasę najmniej do tego przygotowaną (jak zwykle to u mnie bywa)... czytaj Caldari (a tak wnioskuję z innych postów). I mam teraz dylemat.  Nie wykorzystałem jeszcze nawet trialowego konta do końca, więc ewentualne straty nie będą tragiczne, choć zawsze to skille, które w tej grze nigdy nie przeszkadzają. Wiem, że nie ma ograniczeń nauki umiejętności naturalnie przyporządkowanych innym rasom jednak pewne wątpliwości pojawiły się u mnie gdy stworzyłem alt-chara. Zauważyłem, że przy umiejętnościach jest mnożnik, który determinuje ilość czasu wymaganą do nauki danego skilla (baza * mnożnik). I tak Amarr w przypadku skilli kategorii Gunnery oscyluje między 1x i 2x, gdzie u Caldari zazwyczaj widzę x2 i x3. Domyślam się, że mnożnik ten zależy od statystyk postaci (mylę się?) - jednak w chwili obecnej wszystkie nowo tworzone postaci dostają tak samo rozłożone punkty... Rodzi to teraz u mnie podejrzenia, że Amarr może jednak lepiej radzą sobie z umiejętnościami bojowymi ?

Właściwe pytanie powinno brzmieć tak :) : czy lepiej zrobić respec już istniejącej postaci, czy może stworzyć i grać nową ? Czasem mechanika gry przerasta moje możliwości analityczne, więc proszę o rozwianie wątpliwości.

Frugos:
Czas nauki skilla zależy tylko od atrybutów, a te po Apocryphie wszystkie rasy mają chyba takie same na starcie. Oczywiście jest teraz możliwość zrobienia respeca.

Mnożnik, który widać przy skillu jest przypisany na stałe i również nie zależy od rasy. Po prostu skill z mnożnikiem x4 robi się 4 razy dłużej na poziom niż skill z mnożnikiem x1.

Jedyna różnica pomiędzy rasami na starcie to skill do odpowiedniej fregaty. Jeśli grasz już 2 tygodnie to w sumie szkoda czasu na tworzenie nowej postaci. Skille które już masz i tak prędzej czy później Ci się przydadzą.

Poza tym Caldari są całkiem dobrzy w Pvp jak masz kumpli do gangu  :)

Doom:
W chwili obecnej wybór rasy to przede wszystkim pysk chara, i miejsce startu. Różnica w skilowaniu ewentualnych obcych statków w stosunku do startu to chyba kilka godzin (jeśli zaczyna się z l3 we fregacie frakcyjnej)
Mnożnik przy skilu nie zależy od rasy a od skila, i dobrze kojarzysz że wysokości parametru primary i secondary dla skila ma znaczenie w czasie jego skilowania (można je podbijać skilami i implantami) . Ostatnim czynnikiem jest poziom skila lerning który daje ogólnie bonus do uczenia się.

Co do twojego pytania, jeśli nie szkoda ci czasu który już dałeś w skile, to załóż sobie nowe konto i tam rób postać od nowa opartą o doświadczenia twoje i rady innych

EDIT: no i mnie biegł, to się za karę przyczepię :P

--- Cytuj ---Poza tym Caldari są całkiem dobrzy w Pvp jak masz kumpli do gangu
--- Koniec cytatu ---
To zdanie powinno brzmieć sprzęt caldari  >:D sama rasa nic ci nie da dopiero skile do jej zabawek :P

Dormio:

--- Cytat: pi_vo w Kwietnia 01, 2009, 17:35:14 ---Domyślam się, że mnożnik ten zależy od statystyk postaci (mylę się?) - jednak w chwili obecnej wszystkie nowo tworzone postaci dostają tak samo rozłożone punkty...
--- Koniec cytatu ---
Mylisz się. Temat na forum był wałkowany, ale dla ułatwienia podam - szybkość skillowania na danej postaci zależy TYLKO i wyłącznie od atrybutów tejże w zakresie:
- inteligence
- memory
- perception
- willpower
- charisma
Powyższe atrybutu można modyfikować za pomocą skilli w grupie learning (11 pojedynczych) oraz za pomocą implantów (od +1 do +5).
Wysokość atrybutu można policzyć wzorem:

--- Cytuj ---Effective_Attribute = (Base_Attribute + Basic_Learning_Skill + Advanced_Learning_Skill + Implant) * (1 + (0.02 * Learning_Skill_Level))
--- Koniec cytatu ---

Czas trwania treningu danego skilla zależy zawsze od całkowitej liczby SP specyficznej dla danego skilla i można obliczyć korzystając ze wzoru:

--- Cytuj ---Skillpoints_Per_Minute = Effective_Primary_Attribute + (Effective_Secondary_Attribute / 2)
--- Koniec cytatu ---

Każdy skill zawsze ma określony parametr primary i secondary attribute.

Jeśli chcesz sobie policzyć ilość SP skilla o zadanym rank i lvl'u możesz skorzystać z następującego wzoru:

--- Cytuj ---Skillpoints_At_Level = 250 * Skill_Rank * (32^((Skill_Level - 1) / 2))
--- Koniec cytatu ---

pi_vo:
Dzięki za odpowiedzi! Toście mnie urządzili! Jeden w lewo, drugi w prawo a trzeci stoi na środku i referuje wyższą matematykę (bardzo przydatną!)  ;D

Teraz to już nie wiem co zrobić... ale pocieszający jest fakt, że tak na prawdę nie ma to większego znaczenia :) Korzystając z okazji pewnie zdecyduję się jednak na poprawę "wizerunku".

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej