Eve Online > Total Noob Questions

TNQ - Handel, market i inne

<< < (17/19) > >>

rubesom:

--- Cytat: Doom w Maja 22, 2014, 23:49:43 ---pay to ze odbiorca kontraktu płaci iski które Ty dostaniesz, reciw to iski które zejdą z Twojego waleta i wejdą na walet gościa który weźmie kontrakt jako dodatek do gratów na nim.
Generalnie pole recive wypełniasz jak spłacasz komuś dług, wystawiasz kontrakt na np kuriera, albo WTB (wotn to bay - chcę kupić)
No i z tego co piszesz wynika że  Zakarin miał racje, nie wczytałem sie w komunikat jaki zacytowałeś.

--- Koniec cytatu ---

Ale ja nie chcę przekazać isków tylko przedmioty (statki, fita do nich, ...). Piszesz, że odbiorca kontraktu płaci iski które ja dostane - kompletnie tego nie rozumiem... Czym się różni w praktyce item exchange od "Courier"?
Postacie mam na tym samym koncie i po prostu chce przewieść itemy kupione w high secu (jit) do low seca (flose...) - Mam zrobić "item exchange" czy "Courier"?

Doom:
item exchange to przekazanie towaru bez jego relokacji, jak chcesz to dać swojemu innemu charowi to wogle olej wszelkie pola gdzie mowa o iskach (tylko sie nie pomyl i nie wystaw kontraktu na nieswojego chara)
courier to zlecenie dla kogoś aby zabrał graty ze stacji a do stacji b, po czym wracają one do Ciebie jak kontrakt zostanie zrealizowany, koleś zamiast itemów dostaje jeden item o wyglądzie paczki kurierskiej, oczywiście może go otworzyć, ale automatycznie pali kontrakt czyli kasa z zastawu trafia do Ciebie, a kontrakt jest kasowany, typ zostaje z gratami

rubesom:

--- Cytat: Doom w Maja 23, 2014, 00:02:38 ---item exchange to przekazanie towaru bez jego relokacji, jak chcesz to dać swojemu innemu charowi to wogle olej wszelkie pola gdzie mowa o iskach (tylko sie nie pomyl i nie wystaw kontraktu na nieswojego chara)
courier to zlecenie dla kogoś aby zabrał graty ze stacji a do stacji b, po czym wracają one do Ciebie jak kontrakt zostanie zrealizowany, koleś zamiast itemów dostaje jeden item o wyglądzie paczki kurierskiej, oczywiście może go otworzyć, ale automatycznie pali kontrakt czyli kasa z zastawu trafia do Ciebie, a kontrakt jest kasowany, typ zostaje z gratami

--- Koniec cytatu ---

A no właśnie jakiś pajac przyjął kontrakt (ten na przewóz rzeczy) i dostałem tylko pieniądze (tą kaucje).
Czyli muszę najpierw zrobić "courier", żeby mi to ktoś przewiózł a potem "item exchange" na swojego drugiego chara?

@EDIT: A mogę zrobić zakupy z flose w jita i dać zlecenie z flose na przewóz do flose rzeczy z jita? Czy są jednak jakieś ograniczenia?

[WILD5] Sheridan Philips:
Oj panocku, różnica jest taka jak w świecie realny.
Item exchange - to wymiana. Kombinacje są różne, możesz chcieć sprzedać przedmiot, albo kupić przedmiot. Jako zapłacę możesz chcieć ISKi, albo dać ISKi. Dowolna kombinacja i połączenie. W momencie zatwierdzenia, jeżeli druga strona ma to co chciałeś kontrakt zostaje zakończony, nic więcej się nie dzieje.
Kurier analogicznie - wysyłasz gdzieś swój przedmiot. Gdzie i kim - różnie, może być to logistyk aliansowy, albo publiczny.
Największym dostawcą są żaby. Red frog po high, black frog po low i null. Jest jeszcze 3 opcja. Różnic jest kilka.
Red frogi to HS, mają zabezpieczenie do bańki (chyba) i są bardzo tani. Stosunkowo szybko też się uwijają. Płatne od objętości i ilości skoków.
Czarne żaby z kolei biorą zabezpieczenie chyba do 5 baniek, ale kupujesz całego JFrachta, więc trzeba walić pod kurek żeby się opłacało. No, i dokują tylko w NPC space i sovie N2+1.
Przy czym jeżeli chcesz przewieźć condory itd, raczę raczej albo użyć lokalnego markietu, albo dowieźć do graniczącego highsec'a i tam się fitować. Taniej wyjdzie.
[EDIT]: Marketu używasz tylko i wyjącznie w danym regionie. Kontrakty wystawiasz dowolnie gdziekolwiek jesteś, komukolwiek.
A i fakultet jest, tylko jakoś mało kiedy miałem czas (i siłę) żeby zrobić. Teraz Casanova robi, to może będzie częściej.

Doom:

--- Cytuj ---A no właśnie jakiś pajac przyjął kontrakt (ten na przewóz rzeczy) i dostałem tylko pieniądze (tą kaucje).
--- Koniec cytatu ---
Znaczy typ spalił kontrakt, albo zagarnął to co wiózł dla siebie, albo np dostał gdzieś po drodze headshoot'a towar sie spalił albo wypadł piratom i typ sam anulował kontrakt

--- Cytuj ---Czyli muszę najpierw zrobić "courier", żeby mi to ktoś przewiózł a potem "item exchange" na swojego drugiego chara?
--- Koniec cytatu ---
Albo na odwrót, najpierw przekazać mu graty, a potem niech on wystawia na nie curiera

--- Cytuj ---@EDIT: A mogę zrobić zakupy z flose w jita i dać zlecenie z flose na przewóz do flose rzeczy z jita? Czy są jednak jakieś ograniczenia?
--- Koniec cytatu ---
Zdalnie kupować możesz tylko w obrębie jednego regionu. Jak miejsce gdzie towar jest wystawiony to inny region, to nawet jesli jest to sąsiedni systm musisz ruszyć dupe do tego sąsiedniego systemu bo przez granice regionu nie ma tego typu komunikacji
Z kontraktami jest inaczej bo w omawianych sytuacjach mówisz o własnych gratach. Ale już np jakbyś chciał zdjąć publiczny kontrakt / wystawić taki to tak samo jest on zablokowany na obręb regionu, ale kontrakty wystawiane na kogoś konkretnego (nie jestem pewien kontraktów na korpa) możesz wystawić z np 7P-J38 na sprzęt będący w RG9-7U (tu masz jak są oddalone http://evemaps.dotlan.net/route/RG9-7U:7P-J38 )

Do tego co Sheridan pisał - bańka to miliard isków

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej