Eve Online > NoobGarten

broń elektroniczna zagłuszanie

<< < (4/16) > >>

Wilk:
Dla całości zdarzenia szanse są jakoś liczone, ale ja się tego nie podejmę, bo prawdopodobieństwo jest dla mnie czystą abstrakcją większą nawet od przestrzeni zakrzywionych i wielowymiarowych.

Xarthias:
Dwa równoległe zdarzenia z 60% prawdopodobieństwem dają około 84% ogólnej szansy na powodzenie (o ile dobrze pamiętam zasady prawdopodobieństwa ze szkoły).

Wilk:
Bo tu prawdopodobnie liczy się szanse dla niezajścia zdarzenia, czyli:
1 ECM z 60% szans na jamm to 40% szans na nie wbicie jamma. 2 ECMy to będzie 4/10*4/10 czyli 16%. Odwracając mamy, tak jak piszesz, 84% na wbicie jamma.

Ale ja się naprawdę nie znam.

Kombat:

--- Cytat: Xarthias w Października 10, 2008, 13:24:48 ---Dwa równoległe zdarzenia z 60% prawdopodobieństwem dają około 84% ogólnej szansy na powodzenie (o ile dobrze pamiętam zasady prawdopodobieństwa ze szkoły).

--- Koniec cytatu ---
A mi sie wydaje że nie...
Nie ma żadnego znaczenia czy zostaną wykonane jednocześnie czy jedno po drugim, nie widze takiej zmiennej we wzorach prawdopodobieństwa ;)
Przykład: Masz 2 monety. Czy prawdopodobieństwo że na jednej wypadnie orzeł jest inne jeśli rzucasz obdywoma jednocześnie czy jedna po drugiej? Wydaje mi się że jest dokładnie takie samo...
A wracając do jammerów to lepiej włączać je po kolei bo wtedy wiesz że np. pierwszy cykl wszedł i możesz drugim jammerem próbować wyłączyć coś innego, a tak dupa ;)

Wilk:
Tylko tu liczymy prawdopodobieństwo dla efektu, a nie dla pojedynczych zdarzeń. Pojedyncze zdarzenia na siebie nie wpływają, ale wynik ogólny się zmienia wraz ze wzrostem ilości zdarzeń.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej