Eve Online > NoobGarten

deep safespot

<< < (7/9) > >>

Tigivo Eckhart:

--- Cytat: "jarecki" ---

gdzie za sprawa grawitacji i inercji z obloku powstalego po supernovej, powstaje wirujacy dysk wokol proto-gwiazdy, nastepnie w dysku zaczynaja wyrozniac sie zgeszczajace osrodki, tworzace planety.
Resztki swobodne, kotre nie dostaly sie do zgestkow i sa zbyt male by sie utrzymac, sa odrzucane wiatrem slonecznym na dalekie orbity, tworzac tzw chmure Oorta.
--- Koniec cytatu ---

No taka mala poprawka obloki proto planetarne wywodza sie gdy powstaje zalazek gwiazdy w gazowo-pylowym obloku miedzygwiezdnym. czyli po ludzku pierwotny oblok nie jest skutkiem wybuchu supernowej :) lecz skutkiem ewolucji wszechswiata. do reszty wywodu nie mam zastrzezen :P HOWGH

adam000:

--- Cytat: "Tigivo Eckhart" ---

gdzie za sprawa grawitacji i inercji z obloku powstalego po supernovej, powstaje wirujacy dysk wokol proto-gwiazdy, nastepnie w dysku zaczynaja wyrozniac sie zgeszczajace osrodki, tworzace planety.
Resztki swobodne, kotre nie dostaly sie do zgestkow i sa zbyt male by sie utrzymac, sa odrzucane wiatrem slonecznym na dalekie orbity, tworzac tzw chmure Oorta.
--- Koniec cytatu ---

No taka mala poprawka obloki proto planetarne wywodza sie gdy powstaje zalazek gwiazdy w gazowo-pylowym obloku miedzygwiezdnym. czyli po ludzku pierwotny oblok nie jest skutkiem wybuchu supernowej :) lecz skutkiem ewolucji wszechswiata. do reszty wywodu nie mam zastrzezen :P HOWGH
--- Koniec cytatu ---

Wybuchy super nowych mo?na potraktowa? w?a?nie jak "ewolucj?" galaktyki. A w konkretnym przypadku postawania uk?adów planetranych takich jak nasz, wybuch super novej jest chyba warunkiem koniecznym - pierwotnie nie by?o ci??kich pierwiastków - powstaj? one w?a?nie w takich wybuchach... ciekawe, pewenie w naszej galaktyce nie ma ju? od dawna ?adnej "pierwotnej" gwiazdy, wszystkie s? pewnie "z drugiego (lub kojenych) rzutu".

jarecki:

--- Cytat: "vulor" ---
Systemy planetarne maja  o?, nazywana plaszczyzna
--- Koniec cytatu ---

:D :D

BP, NMSP :P
--- Koniec cytatu ---

drobna pomylka, pisalem tekst na szybko :-) Moze ty przetlumaczysz co napisales ? :P

Co do to ewolucji gwiazdowej, to pisalem faktycznie o systemach i gwiazdach w kolejnych pokoleniach, poniewaz w pierwszym pokoleniu gwiazd nie bylo planet.

Goomich:

--- Cytat: "adam000" ---

Wybuchy super nowych mo?na potraktowa? w?a?nie jak "ewolucj?" galaktyki. A w konkretnym przypadku postawania uk?adów planetranych takich jak nasz, wybuch super novej jest chyba warunkiem koniecznym - pierwotnie nie by?o ci??kich pierwiastków - powstaj? one w?a?nie w takich wybuchach... ciekawe, pewenie w naszej galaktyce nie ma ju? od dawna ?adnej "pierwotnej" gwiazdy, wszystkie s? pewnie "z drugiego (lub kojenych) rzutu".
--- Koniec cytatu ---

Ci??kie pierwiaski powstaj? nie w wyniku wybuchów, ale w wyniku reakcji termoj?drowej zachodz?cej w gwiazdach. Supernowe je tylko rozrzucaj? po okolicy.

A starych gwiazd, z 2, czy 3 generacji jest troch? w halo galaktyki.

Tigivo Eckhart:
i wyszlo na to ze kazdy sie zna w temacie :)
a co do owych supernowych to chodzilo mi o to ze supernowe zaczely sie pojawiac pareset mln lat po WW.... wiec tak jakos nie bardzo by zaczynac omawiac ewolucje od polowy :D

a w sprawie SS 1m km w gory/dol to troche ciezko zdazyc kliknac P&P i dodac BMe podczas logowania.... ja jak sie loguje to najczesciej juz jestem w warpie zanim cokolwiek moge zrobic.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej