Eve Online > NoobGarten
Build & Build
Remx:
Witam
Mam takie pytanie czy mozna gdzies znalezdz kalkulator do obliczania strat / zsyku i wymagan
Chodzi mi konkretnie o cos takiego ze mowi my mu jakie mamy skille
co chcemy wybudowac a on powie nam co nam trzeba i ile to kosztuje..
Dzieki
regis:
Na wydajnosc/oplacalnosc produkcji sklada sie szereg roznych czynnikow, czesci z nich poprostu nie sposob ujac w jakis konkretny szablon.
Oto one:
- zalezy to od twojego skilla Production Effeciency, zmniejsza o 5% na lvl ilosc zuzytego materialu
- zalezy to to rowniez od ME (Material Effeciency) blueprintu z ktorego chcesz cosik zbudowac
- pozatym zalezy to od zrodla mineralow, czy sam kopiesz (tu z kolei licza sie skile do kopania), czy masz minsy z lootu, z misji (tu gunnery/agenci) , z przetopu (rafinacja), ukradzione npcom /pcom (luck lvl 5 :P )
- zapotrzebowanie rynku na to co produkujesz.
- konkurencja, zawsze sie znajdzie ktos kto zrobi danego produktu, wiecej, szybciej i o zgrozo taniej...
- ew. koszty wynajmu faktorii,
Jezeli chodzi o generalne wskazowki:
- Prod Effeciency, Industry -> lvl 5
- Factory operation -> 4,5
- Wlasne BP (dodam ze zreserczowane, im wyzsze ME tym lepiej) na poszukiwane przedmioty na rynku
- sposob zdobywania minsow dowolny, mozesz sobie polowac, kopac, zlecac nubkom wydobycie... itp itd :P
W razie problemow, pytac :P
Remx:
Ano mam kilka BPC Vexor ME 50
posiadam 3lvl Inustry
oraz 3 lvl efektywnego budowania..
I z tego co widze malo kto ma BPC z ME 50 do owych statkow lub podobnej klasy.
Jak klikniemy(info) BPC to widzimy jakie i ile mineralow potrzebuje owy statek przy kazdym minerale jest napisane You (ilosc rudy) oraz PERFECT (ilosc rud) oczywiscie przygladalem sie wraz ze wzrostem skilla liczba sorowcow w polu YOU malala...
Rozumiem ze Perfect to gdybysmy mnieli skilla na maxa dopiero osiagniemy.. ??
Oraz trapi mnie to ze nawed z 3lvl skilla doslownie prawie ze nic nie zarabiamy na towarze ktory bysmy wykonali bo przy lvl 2 ceny sa praktycznie takie same jak w sklepach a przy 3lvl sa zaledwie 4% mniejsze i z tego wychodzi ze bardziej oplaca sie sprzedac same mineraly niz produkaowac :( a nawed znam miejsce gdzie mozna zakupic stattek przeleciec sie kilkanascie jupow i dostac okolo 25% wiecej az mnie to dziwi :(
Nic to Pozdrawiam
i dziekuje za porady
moze podopowiecie na jakich towarach jest najwieksza przebitka bo na Vexorze to juz wiem ze nie ;(
dzikus:
Troszk? inaczej.
Po pierwsze ile minera?ów na przedmiot znajdziesz najlepiej na http://www.eve-online.com/itemdatabase/
Tam wyszukaj dany sprz?t i zobacz ile jakich minera?ów kosztuje.
To jest jednak cena bazowa. Do tej ceny nale?y doda?:
1) 25% - 5% za ka?dy poziom skilla Production Efficiency. Czyli jak masz 0, to dodajesz 25%, jak masz 3 to dodajesz 10% a jak masz 5 to nie dodajesz nic.
2) 10% za straty materia?u z okazji BPO. Domy?lnie taki jest poziom strat je?eli masz ?wie?e BPO (Mineral Efficiency Level 0). Teraz za ka?dy poziom ME dzielisz straty przez 2 (o ile dobrze pami?tam). Je?eli wi?c masz poziom ME 5 dla danego BPO, to straty wynosz? 10/2^5= 0,31%. Ka?dy minera? obliczasz oddzielnie przy czym u?amki zaokr?gla si? w dó?.
Czyli inaczej mówi?c:
koszt = koszt bazowy * (1+(25%-5%*poziom PE)) * (1+(10%/2^ME))
A co do op?acalno?ci, to nic na ten temat nie wiem. Co do arkuszy kalkulacyjnych, to nie wiem czy komu? si? chcia?o co? takiego pisa?. Wzór masz powy?ej - powodzenia :D
dzikus:
Od drugiej strony - czyli od BPO, wygl?da to ciut inaczej.
To co widzisz w YOU - to jest twoja wydajno??.
To co widzisz w Perfect - to jest twoja wydajno?? przy maksymalnym skillu Production Efficiency.
Podwy?szaj?c skilla, zmniejszasz straty.
Na pierwszej stronie wida? za to ME, oraz poziom strat jaki to ME generuje. W zwi?zku z tym podnosz?? ME zmniejsza si? poziom strat oraz automatycznie zmniejsza si? to co widzisz w YOU i Perfect.
Co do skilli - to w zasadzie na op?acalno?? wp?ywa jedynie PE. Ca?a reszta mówi tylko o tym jak szybko produkujesz - czyli zarówno Industry (o ile szybciej jedna produkcja) jak i Mass Production (ile ró?nych rzeczy na raz).
A co do op?acalno?ci, to:
- podobno dobrze jest produkowa? i sprzedawa? amunicje i inne ma?e rzeczy
- dobrze jest produkowa? w odleg?ych regionach - tam jest mniej konkurencji. Im bli?ej autostrady i g?ównych systemów/regionów, tym trudniej zyska? na produkcji. Z tego wynika, ?e dosy? dobrze zarabia si? na produkcji w 0.0 - zw?aszcza tam gdzie jest wojna. Ale tam znowu trudno o minera?y
- na statkach ci??ko si? zarabiach chyba ?e s? Tech 2. W zasadzie jest to po prostu ?wietny kana? zbytu na du?e ilo?ci minera?ów - zamiast sprzedawa? minera?y robisz z nich Battleshipy i sprzedajesz w paczkach po 100 milionów (+/- w zale?no?ci od BSa).
- a generalnie po prostu znajd? sobie jaki? ciekawy region - zobacz jakie s? w nim ceny na jakie? produkty, oblicz ile takie co? kosztowa?oby ciebie i sprawd? czy jest to biznes op?acalny.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej