Eve Online > Dyskusje ogólne
PLEX kosztuje ponad 1B ISK
Filip Bonn:
No wiesz jak nie robisz sam, to tym bardziej zysk spada bo masz do podziału zarobek. Więc automatycznie jest 500m/h jak są dwie osoby dla przykładu.
Jak są dziury do przewalenia do doliczasz kolejne kilka/kilkanaście minut, jak mieszkasz w korpie to nikt Ci nie pozwoli farmić w domowej , więc dochodzi skanowanie wszystkich syhnaturek, kolejne kilka/kilkanaście minut.
Samo farmienie może trwać 1b/h ale jak się wliczy te dodatkowe rzeczy to może się okazać, że zysk wyjdzie 300-400m/h.
Może się czepiam ale nie lubię nieścisłości, tak samo ktoś kiedyś mi opowiadał, że w FW się zarabia 800m/h... no się zarabia ale jak wcześniej sobie zbierzesz wszystkie misje i jak nikt Ci nie przeszkadza w misjonowaniu, no i jak jest Tier5 lol ;)
Zsur1aM:
--- Cytat: [EVOLL] Filip Bonn w Lipca 30, 2015, 11:38:40 ---No wiesz jak nie robisz sam, to tym bardziej zysk spada bo masz do podziału zarobek. Więc automatycznie jest 500m/h jak są dwie osoby dla przykładu.
Jak są dziury do przewalenia do doliczasz kolejne kilka/kilkanaście minut, jak mieszkasz w korpie to nikt Ci nie pozwoli farmić w domowej , więc dochodzi skanowanie wszystkich syhnaturek, kolejne kilka/kilkanaście minut.
Samo farmienie może trwać 1b/h ale jak się wliczy te dodatkowe rzeczy to może się okazać, że zysk wyjdzie 300-400m/h.
Może się czepiam ale nie lubię nieścisłości, tak samo ktoś kiedyś mi opowiadał, że w FW się zarabia 800m/h... no się zarabia ale jak wcześniej sobie zbierzesz wszystkie misje i jak nikt Ci nie przeszkadza w misjonowaniu, no i jak jest Tier5 lol ;)
--- Koniec cytatu ---
Ja nie robie sam, i te 1b/h wychodzi na osobę, przewalenie statyka 3b kg to skok carrierem i np orcą z higgsowym rigiem w tą i drugą stronę, 5-6min roboty?
Wiadomo że to wszystko wiąże się z ryzykiem, wymaga wiedzy i zainwestowania troche $ na początku ale właśnie dlatego wyciąga się na tym większą kase.
Dormio:
--- Cytat: sneer w Lipca 29, 2015, 10:29:13 ---dobry wstęp Panowie
kontynuujcie proszę
wreszcie coś z ikrą na centrali
--- Koniec cytatu ---
Jak sneer to napisał to nie wierzyłem, że z tego może być ciekawy wątek, a jednak... dawno nie było tak "zaciekłej" dyskusji, chociaż przy tych historycznych to nawet na miano cienia nie zasługuje. :)
Nie zamierzam stawać po jednej lub drugiej stronie, bo obie popełniły szereg błędów i merytorycznych i logicznych.
Chcących sprawdzić jak historycznie wygląda kwestia cen PLEXa zachęcam do wejścia na stronę EVE Markets i pomimo, że nie jest to może najlepsze narzędzie to dość dokładnie pokazuje trend zmiany cen PLEXa od daty wprowadzenia (listopad 2008, a nie jak sugerowane w dyskusji 2007).
A dyskutujących o inflacji zachęcam do sprawdzenia jak wygląda dla porównania wykres dla Tritanium.
A i jeszcze dla rozgrzania i podtrzymania dyskusji:
--- Cytat: Wikipedia ---Pieniądz – towar uznany w wyniku ogólnej zgody jako środek wymiany gospodarczej, w którym są wyrażone ceny i wartości wszystkich innych towarów. Jako waluty, krąży anonimowo od osoby do osoby i pomiędzy krajami, ułatwiając wymianę handlową. Innymi słowy jest to materialny lub niematerialny środek, który można wymienić na towar lub usługę.
--- Koniec cytatu ---
Ponadto EVE jest o tyle specyficzne, że ISK (oficjalny pieniądz, poza tym jest jeszcze AUR - kolejny pieniądz) pojawiają się z próżni (misji/ratów), minsy są nieskończone (respawn kamulców i loot zmielony), a samych modułów nawet nie trzeba produkować (loot).
Qlko1:
--- Cytat: Dormio w Lipca 30, 2015, 12:46:23 ---trend zmiany cen PLEXa od daty wprowadzenia (listopad 2008, a nie jak sugerowane w dyskusji 2007).
--- Koniec cytatu ---
Skrót myślowy, przed listopadem 2008 nie było PLEXa jako przedmiotu, ale zakup doładowania za ISK był możliwy, legalny i częsty.
edit:
--- Cytat: Dormio w Lipca 30, 2015, 12:46:23 ---A i jeszcze dla rozgrzania i podtrzymania dyskusji:
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem jak ta definicja miałaby podgrzać dyskusję. Towar by stać się pieniądzem musi spełnić kilka kryteriów:
1. Przez dłuższy czas powinien służyć jako środek płatniczy w wymianie towarów. Powinien być powszechnie akceptowalny jako środek wymiany. PLEX nie jest.
2. Powinien być dobrze podzielny. PLEX nie jest.
3. Powinien być lekki, trwały i łatwy do przeniesienia. PLEX jest.
sneer:
nie chce mi się liczyć ale nie zdziwiłbym się gdyby wycena PLEX-a była mimo wszystko względnie stała ( w godzinach poświęconych farmie )
czyli 8-10h roboty - uśredniając do zajęć które może wykonywać większość graczy
oczywiście zdażały się okresowo lepsze i gorsze patenty na PVE wiec to się może w indywidualnym podejściu różnić i nawet pewnie mocno wahac
ile teraz można pocisnąć z PVE w godzinę z anomalek ?
z inkursji to chyba dobija w okolice 100mil ? ( nie wiem czy mam dalej aktualne dane )
misje w null spokojnie tyle wycisna nawet mimo tego ze faction stuff juz nie jest taki sexy
to jest jakies niecale 10h
próbuje sobie przypomniec 2008 Plex byl jakies niecale 200 mil chyba
wtedy PVE było znacznie uboższe
brało się BS-a i albo robiło misje w high - 15-20 mil /h
albo orało paski w null - tez chyba jakos podobnie
kopanie w null bylo chyba kiedys tez calkiem atrakcyjne i spokojnie startowalo w oplacalnosci do orania pasków
eksploracja byla przed zmiana mechaniki dosc niszowa , czasochlonna i malo powszechna
podobnie jak teraz najbardziej dochodowe wh , wiec omijam w kalkulacjach
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej