Sprawdzone, działa. Mnie się udało 5 razy pod rzad.
Są różne prawdy, całe, pół i gówno prawda.
Ta informacja obawiam się jest z tej ostatniej kategorii.
Portal zanim się wypali możesz hackować 4 razy w odstępach pięciominutowych. Potem trzeba odczekać 4h.
Czasami udaje się złapać tzw. multihacka, czyli kilka hacków pod rząd, nie liczących się do limitu czterech. Jest to spowodowane tylko i wyłącznie lagiem serwera/połączenia/aplikacji (niepotrzebne skreślić), i w zasadzie jedyne co możemy zrobić, aby "pomóc" w takim to fajnym lagu, jest zmniejszenie sobie przepustowości połączenia (2G, ściąganie plików, itp itd). Wszelkie "pewne" sposoby na multihacki to miejskie legendy.
Niantic jest startupem wykupionym przez Googla. Teoretycznie są niezależną firmą developerską, ale pod stałym i czujnym nadzorem wielkiego G.
W olbrzymiej części Polski zieloni mają przewagę i generalnie nie opłaca się do nich przyłączać, bo wolniej i ciężej się leveluje. Zawsze zanim się przyłączymy do którejś z frakcji, warto zapytać kogoś grającego, kto w danym mieście/dzielnicy ma przewagę i raczej wybierać tę słabszą stronę.
Jeśli komuś zależy szczególnie na przyłączeniu się do złych/dobrych, to:
Żli są Oświeceni, bo chcą oddać ludzi pod wpływ Shapersów, o których tak naprawdę nic nie wiadomo, mogą to być pomioty Cthulhu chcące zniewolić całą ludzkość.
Z drugiej strony barykady, Ruch Oporu jest... zły, bo generalnie chce, żeby ciemne masy pozostały ciemne i ogólnie zachować status quo.
Dobrych w tej grze nie ma i raczej nie będzie, choć chodzą plotki o trzeciej frakcji.
Aplikacja jest w tej chwili w fazie beta, dostępna tylko na androida od wersji 2.3 i, oficjalnie, na urządzenia z ekranami o rozdzielczości co najmniej 800x480.
Wersja na iOS (i prawdopodobnie WP) jest planowana, ale w bliżej nie sprecyzowanej przyszłości.
Są nieoficjalne porty na fony z ekranami o mniejszej rozdzielczości, mające tą samą funkcjonalność co oficjalna appka. Jest także mocno nieoficjalny klient iOS, wymagający jailbreaka i trochę zabawy z systemem i konsolą. Podobno (nie sprawdzałem, bo ostatniego ajfona sprzedałem dawno temu) jest mocno niedopracowany i awaryjny.
Jeśli ktoś bardzo chce invitkę, może poprosić mnie (ale mam ograniczony ich zasób i niestety rozdaję już tylko po znajomości), albo może zaproponować jakiś fajny portal w dziale konkursy społeczności Ingress Polska, koniecznie dopisując +p00h, który jest organizatorem nieustającego konkursu. Jakieś fajne prace graficzne czy grafomańskie też są nagradzane. Ewentualnie trzeba się rozglądać za podejrzanymi typkami, grzebiącymi w telefonach podłączonych do dodatkowych baterii w kieszeni, i z obłędem w oczach
i takich typków trzeba zaczepić i zmusić do oddania invitki