Eve Online > NoobGarten

Rifter - Czyli czas postrzelać w Raty :D

<< < (6/9) > >>

Dux:

--- Cytat: Proxima w Października 04, 2013, 15:14:03 ---Mam trasę. Jak mam lecieć? Warpować na autopilocie? (Wyskakuję daleko od SG ale wszystko trwa wolniej). Bez Autopilota wpadam praktycznie na gostka.
--- Koniec cytatu ---

Na żadnym autopilocie po low. Z autopilotem lądujesz 15 km od docelowego gejta i dalej musisz lecieć z buta. Jak coś soi i bramy pilnuje całkiem prawdopodobne, że nie dolecisz nawet po włączeniu mwd. Warpi się zawsze na "zero", choć nie zawsze wskazane jest to robić bezpośrednio z gejta, z którego sie wskoczyło. W null głównie przez bańki na bramach (jak zostanie ustawiona kilkadziesiąt km od bramy w linii warpa z miejsca, z którego lecisz, to nie dolecisz do gejta a wpadniesz w banię - wciągnie Cię). W low z kolei niekiedy można uświadczyc miłośników smarbombujących bsów.
Reszta zależy od sytuacji, statku, w którym siedzisz i statków, które spotkasz. Uważaj na speedlockerów (fregaty - byle nie samotną, bo taka jak zagruje pod gejtem zazwyczaj prędzej sama padnie, heavy interdictory, statki T3 poza tengu). Tak samo uważaj na vigilanty i ashimmu. Mają bonus do siły weba. Jak ma jeszcze speed locka, to w zasadzie dupa zbita.
I groźne to są statki po tej stronie gejta, z której wyskoczysz, a nie tej, z której wskakujesz. To co stoi po wskokowej jest niegroźne, jesli nie wskoczy za tobą (poza tymi smratbombami).

A jak już dorobisz się statków z covertklukiem, to problemem zostaną tylko wydoki ze stacji w low. Poza wyjątkami, typu "rozesranie" dekloukujacego śmiecia naokoło bramy (zazwyczaj kilkadziesiąt i więcej dron) lub pechowy przeskok na mniej niz 2km od stojacego tam gościa.

Siri Irme:
Moje 6 groszy:

1) Po przeskoczeniu przez stargate... nie ruszaj się! Statek jest wtedy w cloaku przez około 30 sekund i nic go z niego nie wybije. Rozglądnij się. Zobacz, jaki skład ma komitet powitalny. W którą stronę ustawiony jest dziób statku. Jak na wprost jakiegoś celestiala (planeta, stacja, pasek asteroidów itp.), istnieje szansa, że szybciej się alignujesz i uciekniesz. Czasami, warto też wrócić się do bramy i skoczyć z powrotem. Odpalić AB lub MWD (przepalić skillem Thermodynamics, będziesz lecieć jeszcze szybciej), i trzymać kciuki. Ale nie atakuj wtedy żadnego gracza! Jeżeli to zrobisz, włączy się wtedy "Aggression Timer" i brama nie przepuści Cię przez jakąś minutę. Starczy, aby zmienić Twój statek w kupę złomu.

2) BARDZO WAŻNE! Jeżeli wiesz, że przegrasz walkę (obojętnie jaką), armor prawie znika, struktura już zaraz zamieni się w ser, zaznacz celestiala i spamuj przycisk warp. Chwilkę po rozwaleniu Twojej krypy jajko samoistnie odwarpuje z pola bitwy. Może to uratować Ci poda i drogocenne implanty. Niestety sposób nie działa w bańce ani na smartbomby. Czasami przeszkadza też lag. Życie! 8) Nie skacz tylko na księżyce, bo możesz wylądować na wrogo nastawionym POSie.

3) Jak zaczniesz bywać w low/null secu rób często safe spoty. Szczególnie, abyś z tego ssa mogła przeskanować bramę i sprawdzić, czy nie czai się jakaś bańka i/lub poważniejsza ekipa. Powinnaś też wsiąść w jakiś szybki statek (fretka z MWD chociażby) i wydokowując ze stacji pognać przed siebie na jakieś 200-300km i zrobić tam bookmarka. Następnym razem wydokowując, będziesz szybciej mogła uciec z niebezpiecznej strefy. Niestety, nie daje to 100% bezpieczeństwa.

4) Podglądaj ludzi na localu. Pirat? Ustaw mu krechę w standingu. Od razu po wleceniu do systemu i zobaczeniu reda, będziesz mogła wiedzieć czego się spodziewać.

5) Zwracaj uwagę na combat proby na skanerze kierunkowym i korzystaj z niego często. To doskonałe narzędzie, aby zorientować co dzieje się w systemie.

6) Praktyka, praktyka, praktyka. To wszystko możesz poćwiczyć na sucho w high secu (tylko nie strzelaj do nikogo spoza korporacji ;) ). Po jakimś czasie, wszystkie te czynności wejdą Ci w krew i będziesz je wykonywać bez zastanowienia.

A jeżeli chcesz sama atakować... to już do lepszych ode mnie uderzaj. Yaaar! >:D

Colonel:

--- Cytat: Siri w Października 04, 2013, 21:06:07 ---1) Po przeskoczeniu przez stargate... nie ruszaj się! Statek jest wtedy w cloaku przez około 30 sekund i nic go z niego nie wybije....

--- Koniec cytatu ---

owszem poczekac i zrobic rozeznanie,
ale nie liczyc na super moce klouka
bo koncza sie jesli cos znajdzie sie ponizej 2500m od naszego statku.

--- Cytat: Siri w Października 04, 2013, 21:06:07 ---2) Nie skacz tylko na księżyce, bo możesz wylądować na wrogo nastawionym POSie.

--- Koniec cytatu ---

jesli jest sie w na tyle zwinnym statku zeby zerwac sie spod bramy na zalignowany obiekt to tym bardziej da sie zerwac POSowi...
lepiej sprobowac niz potem gdybac

Skeer:

--- Cytat: Siri w Października 04, 2013, 21:06:07 --- W którą stronę ustawiony jest dziób statku. Jak na wprost jakiegoś celestiala (planeta, stacja, pasek asteroidów itp.), istnieje szansa, że szybciej się alignujesz i uciekniesz.

--- Koniec cytatu ---

Siri Irme:

--- Cytat: Colonel ---ale nie liczyc na super moce klouka
bo koncza sie jesli cos znajdzie sie ponizej 2500m od naszego statku.

--- Koniec cytatu ---

Nawet po przeskoku przez bramę? Z tego co wiem, jest te pi razy drzwi 30 sekund immunitetu na wszystko. Zaś jeżeli chodzi o moduł cloak to jak najbardziej, 2500m i puff.

Co tak wesoło Skeer? "istnieje szansa"

Edit:

Ok. Doczytałem już. Gdzieś już o tym słyszałem, ale dopiero teraz zechciało mi się sięgnąć do źródła:

--- Cytuj ---After jumping through a stargate, your "ball" have NO set vector and ZERO speed.
The time it takes for you to enter warp is the same , regardless if the warp point is ahead or behind you.
What you see from the ship turning animation is just animation.
--- Koniec cytatu ---

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej