Eve Online > Dyskusje ogólne
O lataniu solo - jak, za co, kiedy i gdzie (było: Odp: Nasze Filmy z EvE Online)
Zsur1aM:
--- Cytat: MGGG w Lipca 08, 2013, 10:42:44 ---Tak wiec niech sobie nullbearsi dalej gadają o tym, co znają tylko z opowieści takich dziadków jak Zsur, a ryrzu rób swoje i ciesz sie doświadczaniem czegoś, czego inni moga tylko pozazdrościć. Ale pewnie i tak powiedzą, każdy głupi może latac we frytce i ownować "nieogarniających i średno dofitowanych panów". Jeśli tak, to zapraszam, możecie się srogo zdziwić.
ps. Zsur - obszary milicyjne to ponad 200 systemów rozsianych w 6 albo więcej regionach EVE.
--- Koniec cytatu ---
Dopoki go to cieszy i ma z tego przyjemnosc to nie ma co szukac problemu.
Co do nie ogarniajacych to w poszukiwaniu pew-pew bylem juz wszedzie i taka jest moja subiektywna opinia, w milicji duzo jest swierzych pilotow, kusi zapewne dobry zarobek dla slabo wyskillowancyh charow a przy okazji jest to dobre miejsce na poczatek zabawy w pvp. Srogo sie mozna zawsze zdziwic, bo pomimo iz ok polowa pilotow to Ci "nieogarnieci" to nie brakuje sporej ilosci ogarnietych osob, a przede wszytskim odpowiednio przygotowanych, wiele razy zdarzalo mi sie walczyc z ludzmi ktorzy mieli gang na standby lub linki na POS'ie 24/7 a tereny FW traktuja bardziej jako farme niekonczonczacych sie newbies w frig/destro/cruiser size. Mimo wszystko zawsze po kilku dniach pobytu w low FW mialem dosc, bo w polowie wygladalo to jak ubijanie botow, w polowie jak walke z wiatrakami (blobersami o ktorych pisze wyzej) a o dobra walke na poziomie bylo trudniej niz w 0.0 czy deep low.
Co do obszaru to tak jak napisalem akcja zazwyczaj rozgrywa sie w kilku miejscach zapalnych, chyba ze chcemy ganiac farmerow po pleksach.
--- Cytat: SokoleOko w Lipca 08, 2013, 13:09:08 ---Bez drugiego konta grać się nie da, chyba że kogoś jara skakanie na jednej nodze, gdy wszyscy wokół biegną. Przyczyna jest prosta - trzeba mieć carriera (a najlepiej carriera/dreada/JF-a). Dość do capsa na mainie to coś dla graczy, którzy założyli chary w 2005. Dzięki temu, że mam drugie konto mam w tej chwili wymaksowanego pilota Thanatosa/Nyxa/Morosa oraz drugiego chara, który ma wymaksowanego JF-a i parę innych przydatnych skilli. Biorąc pod uwagę, że skille tych dwóch charów nie pokrywają się z Sokołem, mam ponad 90 mil SP dodatkowo, z których korzystam codziennie.
--- Koniec cytatu ---
Grac sie da, ale moze byc to upierdliwe, sam przez bardzo dlugi czas mialem tylko jedno konto, dreda na mainie mialem po 2ch latach a problemow z logistyka tak na prawde nie odczuwalem w ogole (w teorii po to sa wlasnie korporacje ;)). Mozna? mozna, ale to kwestia tego co kto lubi, jedny powod dla mnie by miec alta to alt-scout/booster bez ktorego dzisiaj wlasnie trudno latac samemu i wlaciwie tylko do tego byl uzywany.
--- Cytat: Lt Rook w Lipca 08, 2013, 13:52:29 ---od dawna mają na graczy wyjebane bo od 4-5 lat eve to gra ekonomiczna a nie "symulator walki kosmicznych pixeli".
--- Koniec cytatu ---
Na pewno maja wyjebane na jakies tam 'solo' voyage i whine bitter-vetow.. dopoki naplyw mlodych jest wiekszy niz odplyw starych to wszystko jest ok, bo Ci nowi zawsze beda mieli 'cos' czym beda mogli sie podniecac przez te 2-3 lata gry, a ktos kto nie ma perspektywy na to jak ta gra wygladala kiedys i teraz nie ma raczej powodu by szczegolnie narzekac, tym bardziej ze ostatnie ekspansje byly w miare dobre. EVE z zalozenia ma byc gra zespolowa i wg. CCP wszyscy powinnismy latac w blobach :P
--- Cytat: Jan Morgenstern w Lipca 08, 2013, 15:13:36 --- Uzywanie wiecej niz jednego konta nie ma wplywu na solo pvp. Solo pvp jest wtedy kiedy jest 1vs1 i koniec.
--- Koniec cytatu ---
Wiekszosc tutaj ma na mysli sytuacje kiedy Ty lecisz sam, nie chodzi konkretnie o 1v1.
Solo w takim pojeciu moze rownie dobrze byc 1 vs X/local, wtedy alty maja ogromne znaczenie.
Colonel:
--- Cytat: Jan Morgenstern w Lipca 08, 2013, 15:13:36 ---Ja jestem tylko skutecznym piratem i niczego wiecej w EVE nie chce robic.
--- Koniec cytatu ---
Janek, Tobie to chyba juz sie gra znudzila, ze masz ochote wyciagac im glowy z dupy :D
...ale za ostatnie zdanie +1 sie nalezy :D
Jan Morgenstern:
--- Cytat: Alice9 w Lipca 08, 2013, 16:14:20 --- :D poprawiłeś mi humor dzięki
czy ty rozumiesz że nie chodzi o kille, tylko o ich jakość?
są tacy co biją posy i to są kile, są tacy co się whorują w blobie... są wkońcu tacy jak ty którzy lubią safe pvp oczy wszedzie alty i biją jakiegoś biednego najmniej przygotowanego do pvp nooba - no są... innych już prawie nie ma bo poszli z eve w cholere i to byli ci którzy właśnie cytowane przez ciebie pvp robili. Ty czytasz o tym w powieściach prubujesz naśladować to co oni kiedyś robili 1 kontem - tyle że ty używasz większej ilości kont... ccp podłapało - to dla nas KASA - dajmy tym noobom wygrać *_* kasa kasa KASA!... i się zaczeło transformowanie eva w coś co mamy teraz.
nie jesteś wszechzajebisty - płacisz za to ccp a oni dają ci to poczucie... niepełnosprawny potrzebuje wózka aby się poruszać, obecni pvperzy w eve, przecedzeni przez sito też potrzebują wózka w postaci wielu kont... i kupują to od ccp, daje im to poczucie że są normalni że są pro. Normalni jednak stają z boku, patrzą z politowaniem i się zostanawiają.... Jak to K może tak być i do czego to doszło - co ci zbrodniarze zrobili z tej pięknej gry...
i tak na naszym serwerze po iluś latach gry gra 40-50k niepełnosprawnych graczy w specjalnie dla nich przygotowanym środowisku, nowych nie ma zbyt wielu, bo większość ludzi jednak ma 2 ręce i 2 nogi. Vivat CCP! ;)
--- Koniec cytatu ---
Ja nie uprawiam safe pvp ani pro pvp ani blob pvp, ja jestem piratem. Prawdopodobnie to przerasta Twoje zdolnosci rozumienia i czytania ze zrozumieniem ale mi to nie przeszkadza bo ja i tak bede gral tak jak lubie :D Najlepsze jest to,ze nawet nie masz pojecia o czym piszesz. Jesli Alice9 to twoj main to pisanie o pvp w twoim wykonaniu jest tak na miejscu jak slimak piszacy o plusach i minusach swingowania wsrod ludzi. Nie jestem api verified i mam to gleboko gdzies, bo mi sie nawet nie chce weryfikowac konta. Kto mnie zna wie kim jestem a osobniki Twojego pokroju ... jestes na dole mojego lancucha pokarmowego i cytujac dziewczynke z kawalu o zakupie chomika w sklepie zoologicznym "mojego pytona pier... jakiego koloru bedzie chomik". Napisz cos z konta kto istniejacego na KB jako "killer" a na razie "pozdro pocwicz".
Solo pvp nie jest wcale martwe. Ono moze miec inna postac niz niektorzy z nas lubia czy akceptuja. Dla mnie dziwne jest lekcewazenie pvp w frytkach/deskach. Jest to tak trudno zrozumiale dla mnie, poniewaz jest to bez watpienia najtrudniejszy rodzaj pvp. Ktos kto ogarnia latanie malym szipem, z niesamowita predkoscia tego jak tam sie wszystko dzieje, potrafi reagowac na sytuacje i walka nie wyglada dla niego jak klikniecie orbit, zalozenie punkta/weba/TD/neuta i OH broni oraz odpalanie repek to znaczy, ze jest bardzo dobrym pilotem. W takich walkach tempo jest niesamowicie szybkie, spoznienie sie z decyzja o sekunde czy kilka oznacza przegrana. W dodatku nawet pomimo webow predkosci sa tak znaczne, ze jesli nie potrafimy myslec przestrzennie to walka moze zaczac wygladac jak pojedynek bokserow, tyle ze kazdy z nich jest na innym ringu.
--- Cytat: MGGG w Lipca 08, 2013, 15:37:21 ---Janek, zgadzam się z wiekszością rzeczy, które napisałem oprócz tego. Problemem jest dostępność. Żebym mógł mieć suport kolegów oni muszą być:
a.) online
b.) nie być afku
c.) w pobliżu
d.) muszę mieć ochotę lecieć
e.) muszą mieć w czym lecieć
f.) nie może być faka-upów komunikacyjnych
Żeby dowiedzieć sie jak to jest, polecam przed zalogowaniem każdego z Twoich altów rzut kostką. Powiedzmy na 1-2 będzie on "offline", a 3 - będzie "afk-wróć za 30 min", za 4-6 będzie od razu mógł z niego skorzystać ;)
--- Koniec cytatu ---
Nie wszystkie moje alty sa w poblizu. W dodatku nie wszystko moge robic kazdym altem. DO piracenia uzywam tak na prawde 3 kont. Jedno konto logistyczne z frachtem/orka ale nadal w pelni pvp jesli patrzec na skille i czasem tez nim porozrabiam. Kolejne alty sa w korpie stworzonym do wardekow. Nic sie nie dzieje albo ktos pokroju Alice9 podpadl mi wiec mozna wardekowac. Moze beda kille, moze nie ale samo polowanie jest tym, co powoduje wydzielanie adrenaliny. mam gleboko gdzies, czy moim celem sa kerbiry, czy rujnuje im gre. Robie to dla profitu, dla polowania i dla killi w ramach tego, co dopuszcza mechanika gry i jesli komus to nieodpowiada to swiadczy,ze gra w zla gre. To jest EVE Online a nie "jak powinna wygladac EVE Onine wg mnie". Alty z korpa do wardekow nie moga czesto lac sie w lowseku poniewaz oznaczaloby to spadek sec statusu i uniemozliwaialo mi latanie po czesci highseka. W dodatku na tych kontach mam dodatkowe neutralne alty, ktore czesto sa odpalone i siedza w miejscach, gdzie moge trafic na WT. I kolejne alty to takie, ktore sa zupelnie nie powiazane z Jankiem. Byc moze ktoregos dnia ktos bedzie plakal, bo go zawoxowalem takim kontem albo cos w tym stylu. Jak widac z powyzszego nawet przy duzej ilosci kont nie mam szans aby uzyc wszystkich na raz w jednej bitce. W dodatku bez dodatkowego oprogramowania, a nie uzywam takiego [choc sie zastanawiam ale czekam na odpowiedz od CCP czy jest to legalne i byc moze wtedy zainteresuje sie tym na powazniej]. W wiekszosci sytuacji mam wiec kilka kont, najczesciej 2 do 3-4, ktore moge uzyc bojowo. Jesli jestes w korpie lub aliansie, gdzie nie mozesz zebrac 2 czy 4 pilotow to juz jest niewesolo. W dodatku podpunkt f) trafia osobe multiboxujaca bardziej niz normalnych graczy. Zebys wiedzial ile razy wydaje polecenia zlemu charowi, pale moduly, warpie do zlej bramy - jest to normalne przy zamieszaniu i deficycie czasowym. Podpunkt e) jest wg mnie zbedny. Nie rozumiem jak ktos nie moglby miec szipa - pomijajac nowoprzyjetych lub pierwsze dni po przeprowadzce. Podsumowujac - jesli nie masz chocby 2 kolegow w korpie, ktorzy mogliby z Toba poleciec w Twojej strefie czasowej to znaczy, ze ten korp/alians nie ma sensu.
Colonel mialem przerwe na lunch wiec moglem trollowac. Za malo czasu aby pograc ale za duzo aby siedzec nad 1 kanapka :D Wyciaganie glow z zadkow jest malo higieniczne, juz lepiej wkopac je glebiej :D
Alice9:
nie chce mi się ćwiczyć ty jeszcze krotko grasz to masz zapał w gębie i w majtkach.
zabijaj zabijaj zabijaj... study! study!! study!!! study!!!! złoty chłopcze :) :) :)
Azbuga:
co do lekceważenia walk w małych statkach to jest nagminne u pro pvp z null :) dobre pvp nie oznacza ze masz lecieć cynabalem w perfekcyjnie dobranym gangu. dobre pvp to szukanie wyzwań. i we fregatach można to dostać.
za to mogę powiedzieć że zainteresowanie tematem jest mimo wszystko bardzo duże i taka forma latania solo jest bardzo popularna. wcale nie jest łatwo sfitować fregatę czy deskę tak żeby sprawdziła się w walce. żeby wygrać w walce 1v2 czy 1v3, zwłaszcza bez linków na alcie - to już jest naprawdę trudne.
a czy jest to interesujące i wciągające? powiem tak - na stronę gdzie wrzucam filmy z moich walk dziennie wchodzi pomiędzy 120 a 200 osób z liczbą odsłon ok 600 na dzień :) samych walk mam kilka do kilkunastu dziennie. nie ma co narzekac na brak solo pvp - naprawdę
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej