Eve Online > Wsparcie techniczne
Komp pod EVE
ManganMan:
--- Cytat: Zgudi w Maj 08, 2013, 18:20:42 ---Jeśli jednak Dormio chciałbyś bawić się w overclocking. To trzeba by wymienić 4 rzeczy. Obudowę na lepiej wentylującą, zasilacz na 650W, płytę główną z chipsetem Z77 i procesor na i5-2500k. To daje koszt już ok. 3800zł.
--- Koniec cytatu ---
Definitywnie. Zaktualizowałem kalkulację uwzględniajac procka i5-2500k (nadal 100% + dołożyłem wentylator 12 cm):
--- Kod: ---System Type: 1 physical CPU
Motherboard: High End - Desktop
CPU Socket: Not Sure - Show All CPUs
CPU: Intel Core i5-2500K 3300 MHz Sandy Bridge
CPU Utilization (TDP): 90% TDP
RAM: 2 Sticks DDR3 SDRAM
Video Card 1: AMD Radeon HD 7950
Video Card 2: AMD Radeon HD 7950
Video Type: Crossfire
Flash SSD: 1 Drive
Fans
Regular: 1 Fan 120mm;
Keyboard and mouse: Yes
System Load: 100 %
Capacitor Aging (+ W %): 15 %
Minimum PSU Wattage: 478 Watts
Recommended Wattage: 528 Watts
--- Koniec kodu ---
Zgudi:
Ale wystarczy dołożyć odrobinę grosza i wychodzi naprawdę sensowny zestaw.
;D
Soulscream:
XFX ma jeden problem, cholernie kiepski support. Reszta ok :).
observer:
Ten komp z AMD Phenom X4 Quad Core 9650 to ten stary? http://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup.php?cpu=AMD+Phenom+9650+Quad-Core, jakoś stęchlizną jeszcze nie zalatuje, sam mam troche szybszy Athlon II X4 635, który wg tego testu ma 3200 pkt i W8 na starym dysku segate 500GB uruchamia mi się w 25 sekund od wciśnięcia guzika power. Trochę lepsza karta, więcej ramu i jeszcze by pobrykał. Nie wiem jak w AMD, ale np w Intelach, które mają ochronę procka przed przegrzewaniem poprzez zmniejszenie taktowania sama wymiana starej pasty pod radiatorem daje staremu komputerowi niezłego kopa.
Jak bym miał jednorazowo wydac blisko 3k na nowy komp to by mi krzywda była. Wolę wydać tysiaka średnio co 2 lata, albo mniej co roku na modernizacje. Efekt jest taki, że od jakichś 10 lat nie miałem wrażenia że mam za wolny komputer.
Merle78:
Ten Phenom niestety nie ma kontrolera DDR3 a w dokladanie DDR2 nie ma sensu sie pchac. Jesli chcesz komp dla jednego klienta to olej intenetowych napinaczy i podejdz do tego zdroworozsadkowo. Okresl kwote jaka mozesz stracic na sprzet a potem sprobuj sie w niej zmiescic. A szczerze, ostatnio najwiecej kompom daje SSD. Kup nawet do obecnego sprzetu, sklonuj system na niego i zdziwisz sie jak ozywi sie Vista. Paru osobom to pokazalem i byly niewasko zdziwione. Z SSD i lepsza grafika dla jednego klienta twoj komp powinien styknac (jeden klient wciaga u mnie 1,3GB ramu). Sam jade na Phenomie II x4 945 z Radeonem 6850 w komplecie i przy grze w okienku 1680x1050 (bo mi tak wygodnie) jakis problemow z wydajnoscia nie zauwazylem.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej