Eve Online > Wsparcie techniczne

Ubuntu

(1/3) > >>

Yavax Zavro:
Steam właśnie trafił na Linuksa. Zastanawiam się nad przetestowaniem go na Ubuntu.
Jednak mam pewne pytanie. Obecnie na komputerze mam masę danych których nie chcę stracić, czy istnieje możliwość zainstalowania Ubuntu na obecnej partycji, tak bym nie musiał usuwać ani Windowsa, ani zachowanych danych, jednocześnie umożliwiając sobie dostęp do tych danych z poziomu Ubuntu? Czy muszę po prostu stworzyć oddzielną partycję dla Ubuntu? Czy instalator Ubuntu sam potrafiłby wydzielić sobie przestrzeń z obecnej partycji, czy muszę to robić samemu?

ManganMan:

--- Cytat: Yavax Zavro w Luty 15, 2013, 15:31:30 ---Steam właśnie trafił na Linuksa. Zastanawiam się nad przetestowaniem go na Ubuntu.
Jednak mam pewne pytanie. Obecnie na komputerze mam masę danych których nie chcę stracić, czy istnieje możliwość zainstalowania Ubuntu na obecnej partycji, tak bym nie musiał usuwać ani Windowsa, ani zachowanych danych, jednocześnie umożliwiając sobie dostęp do tych danych z poziomu Ubuntu? Czy muszę po prostu stworzyć oddzielną partycję dla Ubuntu?

--- Koniec cytatu ---

Instaluj poprzez Wubi.
Robi plik + wpis do boota. Nie trzeba nic majstrować na dysku.
Poczytaj o tym tutaj:
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2007/06/26/wubi-najprostsza-droga-do-ubuntu/

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Yavax Zavro:
Instaluję za pomocą Wubi, dzięki za radę. W razie jakichś problemów będę tu się pytał.

Xarthias:
Ja z wubi mam akurat złe doświadczenia. Nie dość, że linux się wysypywał mi po kilku dniach pracy, to jeszcze przy którejśtam instalacji wypieprzyło mi cały dysk w kosmos :)
Poza tym, współdzielenie dysku robi złe rzeczy z wydajnością obu systemów...
Wbrew pozorom, instalacja standardowa, obok windozy, nie jest wcale złym pomysłem i bez problemu daje się cofnąć.
Natomiast jak ktoś nie chce mieszać z dyskiem w ogóle, to polecam virtualboxa i instalowanie systemu na wirtualce.

ManganMan:

--- Cytat: Xarthias w Luty 15, 2013, 16:00:22 ---Ja z wubi mam akurat złe doświadczenia. Nie dość, że linux się wysypywał mi po kilku dniach pracy, to jeszcze przy którejśtam instalacji wypieprzyło mi cały dysk w kosmos :)
Poza tym, współdzielenie dysku robi złe rzeczy z wydajnością obu systemów...
Wbrew pozorom, instalacja standardowa, obok windozy, nie jest wcale złym pomysłem i bez problemu daje się cofnąć.
Natomiast jak ktoś nie chce mieszać z dyskiem w ogóle, to polecam virtualboxa i instalowanie systemu na wirtualce.

--- Koniec cytatu ---

Ja tam używając wubi zawsze instalowałem Minta,  Ubuntu czy Fedorę na dysku innym niż systemowy. Z poziomu windy miałem 1 plik oraz wpis do boot.ini i nic mi się nie wysypywało :))

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej