Eve Online > Korporacje, Sojusze & Organizacje - dyskusje
C0VEN - dyskusja
Zgudi:
--- Cytat: [BWTF] Xapitan Bomba w Lutego 10, 2017, 15:24:15 ---Ale kto konkretnie?
--- Koniec cytatu ---
Jeśli nie wiesz to znaczy, że jesteś tą owcą szeregową dymaną przez owce premium :D
Net:
--- Cytat: [BWTF] Xapitan Bomba w Lutego 10, 2017, 13:01:32 ---...
--- Koniec cytatu ---
Taka spokojna i wywazona odpowiedz, ze az mi robi sie glupio, ze w poprzednim poscie miejscami dalem sie poniesc emocjom :)
A wiec tak: sub-watek zaczety przez Alica wymaga myslenia trzema kategoriami:
- Alice zaproponowal ;) potęcjalną, futurystyczną i wysoce optymistyczną perspektywę "C0ven community" :)
- Ty piszesz o ostatnich dwu latach
- natomiast ja pisze a) z doswiadczenia zdaje sie z 2 poprzednich C0veterii; b) raczej malego kontaktu z Wami w obecnie
znikajacej rzeczywistosci wraz z ekstrapolacjami z poprzednich :)
Tak wiec trzeba odroznic to co mogloby byc od tego co bylo kiedys oraz ostatnio.
--- Cytuj ---Co do paragon - to skupiliśmy sie na eso jako c0ven bo nie było sensu sztucznego rozciagania sie po sovie. Pamiętaj że PS w zasadzie rozdawaliśmy i nikt nie chciał, więc to było chyba coś w rodzaju drugiej piwnicy. No mieliśmy tego sova i co, mieliśmy oddać ruskim/vurionowi do niekorzystania? A tak wiesz, plexopastwiska dla anthara czy coś.
--- Koniec cytatu ---
Tereny w PS za darmo ?? Przelatujac kiedys zagadnolem waszych rentierow i na pewno nie bylo za darmo. "W zasadzie za darmo" bo za darmo to by bylo lekkie przegiecie ? Odp: W zasadzie tereny byly tak puste, i zawsze takie sa (srednio ~0.09 lub mniej), ze powinny byc za darmo oby ktos tylko tam chcial mieszkac, dawac intel i przeszkadzac roamujacym gangom. <Tu slychac tradycyjny smiech pro pvprow...> Ale niestety w takim "korytarzu" to i za darmo mieszka sie ciezko. Ale to, IMO, problem calutkiej Evki.
--- Cytuj ---Moony - mówie z włąsnego podwórka, mielismy pełny chain reakcji na posach bwtf. Dzikie R64 miał chyba każdy corp. Nie było żadnych problemów/dram w tym sezonie działkowym, w porównaniu do poprzedniego gdzie R64 rozdysponowane były corpom. Shocky chciało mieć szpile w miejscu szpili corpa który był tam przed nimi, to juz musiało się dogadac z corpem żeby dostac dostęp/odkupić ją i ally nie miał nic tu rzeczy.
--- Koniec cytatu ---
No to niezle - drugi w calej histori C0ven korp industrialny (?) i od razy misiepysie whatever that means - Pulp Fiction mi sie przypomina ;)
Ale z racji z tego, ze mieszkalem w PS to nie moglem wiedziec jak obecnie wspaniale sie dogadywaliscie :)
I piszesz tu o historii wspolczesnej tradycyjnego C0venu gdy ja z przeszlosci (tego jak traktowaliscie rentierow) extrapolowalem na to jak by wygladal los futurystycznego Great C0ven Union ;) - dolaczenia do pvperow z C0venu kilku korpow czysto industrialnych :) Czyli tego
co proponowal Alice :) No i wlasnie z doswiadczen przenoszenia sie z miejsca na miejsce, przenoszenia posow bo komus sie spodobal akurat ten ksiezyc (bez mozliwosci negocjacji), *zakazu* budowania kapitali, chyba tez zakazu kopania moonow, czasami zakazu stawiania posow, ogladania moich niegdysiejszych CEO facepalmujacych po spotkaniu z nadzorcami i z ogolnego sposobu traktowania rentierow wyszedl mi jako najbardziej prawdopodobny obraz cyniczno-pesymistyczny... No ale to glownie doswiadczenia z aliansu renterskiego czyli nie pelnoprawnego C0venowca. Jednak taki macie/mieliscie stosunek do ludzi, ktorzy nie chcieli jako podstawowe
zajecie "roamowac". A propozycja jest aby takich ludzi wlasnie przyjac. Bo "liczby", "zadowolenie" i "rozwoj" :)
--- Cytuj ---Industry - ...
--- Koniec cytatu ---
To jest najwazniejszy punkt wiec zostawie na koniec.
--- Cytuj ---Upgrady - tego punktu fizycznie nie rozumiem. Nowi gracze nie mają dostępu do czego? Instalacji upgradów ihubów czy upgradów stacji? Tzn co, 3tygodniowy char nie ma możliwości przytaszczenia z hajseka modułu za ciężką kasę własnym frachtem (bo są wielkie wpizdu), czy jakich możliwości mu nie dajemy? Chce posa/cytadele to niech sobie znajdzie spot i postawi. Jak inny gracz zrobił to przed nim to wina c0venu jest że pozwolił? Czy też strategiczne aliansowe posy mmieliśmy oddać nowym charom, wierząc że zadbają o ich zapaliwowanie, uzbrojenie, poprawny fit i odpowiednia konfiguracje? Powanie, nie rozumiem punktu o infrastrukturze, czy możesz podać konkrety?
--- Koniec cytatu ---
Znow piszesz o stanie obecnym a nawet jak zawsze bylo. Alice (i ja) proponujemy :) futurystyczno-optymistyczna wersje sova, gdzie jakies bardzo male korpy beda mogly miec *wlasnego* sova (np w tym paskudnym polnocnym PS), beda mogly spokojnie naracic na ihuba, upgrady, *sami* je zainstalowac, nie czekajac tydzien czy dwa na diplo (oraz transport). Taki idealny swiat, gdzie obcy, duzy alians nie zabierze tym malym ich systemiku, zeby miec staging point :) Albo tak poprostu. Albo do wynajecia swoim rentierom...
Chodzi o to, zeby wiecej ludzie moglo miec zabawe w sova. I to jest mozliwe bo w calej Evce istnieja te zawsze puste systemy/przez nikogo nie wynajmowane systemy 0.0x - wystarczajace dla rozpoczacia "zabawy".
--- Cytuj ---Transport dla robiących coś samodzielnie był. JFy co dwa dni i lokalne markety gdzie byli chętni na każdą ilość minsów/moongoo. Wiesz jak całe południe jest zasrane cytadelami? To wszystko robione na miejscu, podobnie wszystkie doktrynowe rzeczy. SW wdupiało takie ilości shipów od czasu początku napierdalaniny z fconami/tri/vanguardami że sprowadzanie ich i wyposażenia nie miało sensu. Nie wiem jakie inne formy transportu niż mailingi wormholowe, cynostrada i ludzie latające frachtami są w tej grze, ale wszystke były dostępne dla każdego u nas. Z poziomu corpów, nie aliansu. Chyba że jakiś inny alians ma magiczny transmiter materii który udostępnia, to tego nie było. Ale jak zaimplementują w eve to u nas będzie.
--- Koniec cytatu ---
Fajnie, ze ostatnio bylo super. Tez sie ciesze. Piszac o transporcie mialem na mysli dawniejsze czasy, gdzie byl z tym problem, JFow bylo mniej, na upgrady czekalo sie dlugo (a potem jeszcze na instalacje).
A skoro juz piszesz o markecie i skupowaniu - w idealnym "C0ven community" to wy powiniscie sprzedawac moongoo z R64 dla maluczkich
aby tez mogli sobie wybudowac jakis duzy statek :) W koncu caly pomysl jest wlasnie w rozwijaniu, takim "levelowaniu" tych nie pro :)
I za ich pomoca, Alice pisze o "good fame" :) sciaganiu kolejnych ! To tak jak u zawodowych fotografów: fotograf obstawi wesele, wszystko bedzie super to panna mloda powie o tym 3, 4 osobom. Ale jak fotograf zawali to panna mloda powie o tym *kazdemu kogo tylko zobaczy* :)
--- Cytuj ---C0ven to nie jest jednolity twór, to zbiór korporacji podejmujących decyzje odnośnie faktu i sposóbu przystąpienia do działań sojuszu/koalicji. Niestety nie ma ciągnięcia za ryj, tylko wszystko jest wykłócane na spotkaniu dyrektorów i realizowane przez korporacje będące c0venem, a nie mistyczne entity 'c0ven' które jest czyms w rodzaju Boga.
--- Koniec cytatu ---
Super :) Ale chyba nikt tego nie podwazal. Jedynie niektorzy maja wąty do kwestii finansowych ;) Ja do nich nie naleze.
--- Cytuj ---Xeo -
--- Koniec cytatu ---
No moim zdaniem dal sie ztrollowac :) Oskarzenia, permamętne jechanie po opini, zerowa ilosc faktow lub ich naciaganie i przeinaczanie - normalnie skojarzylo mi sie z metodami KODowskimi :) A tylko pomysl, jak dlugo i ile tego musi J.K. znosić ;) Ja nie mam nic do Xeo i moim zdaniem dobrze mu idzie. Wprost odwrotnie - rozni ludzie od was mowili, ze jest jawnie, wszyscy wiedza i sie zgadzaja. Czyli jesli sa jakies przekrety to tak naprawde Alice i Spolka powinni żądac wybanowania calego stada, aż do ostatniego kopyta! Nie tylko samego Szefa, to jest zupelnie bez sensu! ;)
--- Cytuj ---jedynie obrywa ściekiem zewnętrznym i wewnętrznym, od komunikacji ma diplo którzy przekazują wypracowane stanowisku ally. Analogicznie z posami/sovem/wszystkim - tutaj wchodzi c0ho czyli pozaustrojowy corp decyzyjny który daje i zabiera, dzięki czemu nie ma problemów typu 'jakiś debil zonlinowal cynojammer' czy 'jakis debil nie zapłacił rachunku' czy 'jakiś corp dropnął sova, zmienił ustawienia stacji i zmienił alians'.
Zwyczajowo, autorytet ma osoba która cos robi w tym temacie, przez co korporacje mające 5 aktywnych charów mają tyle samo do powiedzenia co taka IDEA, jeśli akurat te 5 charów stanowi trzon logistyki i zarzadzania aliansu. I to jest ten straszny c0ven, z despotyczną władzą pastucha Xeovara który kradnie frachty do jita młodym charom. Okropne.
--- Koniec cytatu ---
Czytalem wypwiedzi w stylu: 'probowalismy "rozdrobnionego sova", to nie dziala' albo 'experyment z QS-500 po prostu nie wyszedl', nie znam szczegolow ale wierze, ze byly problemy. Tez racja z wszystkim co napisales powyzej. Ale i tak idealny C0ven community powinno dac sova mniejszym korporacjom. Lub przynajmniej to umozliwic - te systemy 0.0x. I jesli nie chcecie takich korpow miec w samym aliansie
to zawsze pozostaje rola "starszego brata", ktory pomoze obronic sova przed srednimi zagrozeniami. Note dla prrr pvprow: i tak tego sova bronicie, roznica bylaby w tym, ze bylby zamieszkany :> Note no. 2: oczywiscie nie chodzi mi o inwazje jak to mamy obecnie...
No ale cala ta wyidealizowana koncepcja moze byc zwyczajnie niemozliwa w obecnej Evce. Chocby dlatego, ze CCP woli zamordyzm i destrukcje.
--- Cytuj ---
ps:
wszystkie nullowe alianse w tej grze działają tak samo, bo tylko takie działania mogą wykonywać. Różnicą jest jedynie to co dzieje się z iskami i ile osób o tym wie ;v
--- Koniec cytatu ---
n/c
--- Cytuj ---Industry - tu też odsyłam do tego co się działo. Tradycyjnie jak ktos chce robić industry ale nie dba o to żeby dbac o własne podwórko to wewnętrzna presja korporacji się go pozbywa.
--- Koniec cytatu ---
Standard Eve Issue. Tez CCP game developmen style. I w tym jest problem. Numerki kili lub numerki godzin. Mialo by sens gdyby Eve bylo symulatorem militarnym. Ale wystarczy obejrzec sobie kilka filmow post-apokaliptycznych, sci-fi, Section 1 albo chociaz o J.B. - latwo wypatrzyc jakiegos 'Q', ktory tylko siedzi w biurze i wynajduje gadgety... Zapewne nie potrafi kogos zabic w nanosekunde. I naprawde ciezko mi jest podac lepsza analogię do proponowanej czesci industrialnej. Ktorej unikacie jak jakiegos parszywego ognia...
--- Cytuj ---Jak w każdym corpie trzymającym sova w nullu gdzie racenie/kopanie podczas defensywnych CTA nie jest mile widziane.
--- Koniec cytatu ---
Znaczy sugerujesz, ze ktos kopie lub raci, gdy w systemie pelno neutow ? ;) Znow standardowy problem: kazdy kij ma nie tylko dwa
konce ale i cala skale pomiedzy. Jak ktos przegina, postepuje wbrew logice lub ma obrone w d* to sie go wyzuca.
CO ZUPELNIE JEST BEZ ZWIAZKU Z WYKONYWANIEM PRACY INDUSTRIALISTY W NORMALNYCH WARUNKACH.
Problemem jest wlasnie przegiecie w druga strone - ABSOLUTNIE BEZZSENSOWNE patrolowanie obcego sova jest uwazane za czynność,
bez ktorej wlasny sov pojdzie z dymem. Albo w magiczny sposob sie rozplynie...
Tak naprawde cale te biedne "roamowanie" to jest szukanie contentu przez zadnych chwilowej adrealiny zombiakow... I zwyczajne marnowanie czasu. Ale kazdy robi co chce lub lubi lub musi :) Jednak zwiedzanie i odprezajace podziwianie grafiki we free burnie niczym sie nie rozni od odprezajacego podziwiania grafiki podczas kopania :)
--- Cytuj ---Zwłaszcza od kiedy fozziesov wymaga zaplecza kopiącego/produkcyjnego, pomyśl jakim bólem było zluzowanie propvp podejścia ludiz którzy byli w c0venie 8lat albo 8 dni. Kiedy bez żenady trzeba zasugerować komus żeby ktrochę pokopał w świątyni ratów, hubie pvp, mateczniku.
--- Koniec cytatu ---
O, widze, ze jednak przydali by sie jacys kopacze ? ;) Index industry by podskoczyl sam z siebie i latwiej bylo by bronic terenu :)
Czyli jednak potrzebne sa ludziki o innym profilu niz ci od pilnowanie tranversala... Zwlaszcza gdy przez jakies 1y11m nie bylo potrzeba
zadnego defensywnego CTA :) Jedyne co sie dzialo to jakies idiotyczne ale oczywiscie niezmiernie wazne przepychanki z VOLT w Catch... Kazdy musi sie stawic i nie wolno w tym czasie nic poza TD ! ;)
A jak by bylo wiecej ludzikow to mialby kto pilnowac nodow... I to jest podstawowy problem: wiecej ludzi.
Kij, dwa konce i cala przestrzen miedzy nimi.
Dobra, to tyle teorii oraz dzialalnosci dobroczynnej na rzecz rownych praw dla kerbirow :) Postu Alica po prostu nie
moglem zostawic bez kometarza bo cale Eve jest przegiete jak wasnie plemienne w Afryce... A do pvp mam FPSy :)
[FNA] Alicja Delicja:
To była wizja tego jak mogło być i na co była szansa i faktycznie obejmowała więcej niż ostatnie rozdanie, gdyż wszystkie miały wspólny mianownik - Xeo.
Brak poszanowania dla innych w szerokim zakresie w końcu się na was zemścił, najlepsi ludzie jak Dealport od was odeszli... Przeciętny industralowiec kupuje jfy w hiseku do kolekcji i ma fury isków, a wy pvperzy nie macie sova i parcie na wallet
Czas wracać na lowsek, to jest miejsce dla "dresiarzy" :) w dzisiejszym evie, albo zostać mapetem i nauczyć się grać w to od innych którzy ogarniają.
Kiedyś, lata temu gdy nie było 100 ludzi na flocie padały texty... "logować alty bo wstyd!" - dzisiaj macie floty po 30 osób, już się nie będę nad wami pastwił bo uważam że w końcu oberwaliście wystarczająco.
kiedyś może jako pl community coś zbudujemy - ale nie będzie to raczej pod przywództwem Xeo - bo to jakby Jaruzelski wprowadzał demokrację.
o/ - fly safe or not safe.
Gaavrin:
Net, piszesz z perspektywy rentiera i widać, że nigdy nie widziałeś sov wara. Żeby samemu móc sobie wsadzić upgrade, musiałbyś móc albo postawić to na swój alliance, albo mieć postać w execiutve corp c0venu. Jedno i drugie rozwiązanie jest nie do przyjęcia. CO2 założyło właśnie nowy sojusz rentierski który nazywa się Band of backstabers i tym właśnie z perspektywy pvpera są rentierzy. W momencie pierszego zagrożenia wysadziłbyś tego ihuba jak wróg by ci za to zapłacił żeby minomalizować straty. Sprzdałbyś cytadele i co tylko by wróg chciał od ciebie kupić, bo tak robią rentierzy, widziałem to pare dni temu podczas obrony eso. Dlatego c0ven trzyma wszystko w rękach kilku zaufanych osób i to się sprawdza. Tak robi każdy dobrze zorganizowany sojusz.
Co do racenia podczas defensywnego cta to ono często było cztery regiony dalej, gdzie walczyliśmy żeby nie było ich za kilka tygodni w eso. Jak widać się nie udało.
Net:
--- Cytat: Gaavrin w Lutego 12, 2017, 09:14:06 ---Net, piszesz z perspektywy rentiera i widać, że nigdy nie widziałeś sov wara. Żeby samemu móc sobie wsadzić upgrade, musiałbyś móc albo postawić to na swój alliance, albo mieć postać w execiutve corp c0venu.
--- Koniec cytatu ---
Zacytuje wiec siebie :)
--- Cytat: Net Malone ---I jesli nie chcecie takich korpow miec w samym aliansie to zawsze pozostaje rola "starszego brata", ktory pomoze obronic sova przed srednimi zagrozeniami.
--- Koniec cytatu ---
i to
--- Cytat: Net Malone ---JFow bylo mniej, na upgrady czekalo sie dlugo (a potem jeszcze na instalacje).
--- Koniec cytatu ---
i to:
--- Cytat: Net Malone ---infrastruktura jest C0venova albo nawet C0ven Internal Business i nowi gracze fizycznie nie maja dostepu.
--- Koniec cytatu ---
i jeszcze to:
--- Cytat: Net Malone ---Czytalem wypwiedzi w stylu: 'probowalismy "rozdrobnionego sova", to nie dziala' albo 'experyment z QS-500 po prostu nie wyszedl', nie znam szczegolow ale wierze, ze byly problemy.
--- Koniec cytatu ---
Wiec nie mow mi czego nie wiem, OK ?
Dalej:
--- Cytat: Gaavrin ---Jedno i drugie rozwiązanie jest nie do przyjęcia.
--- Koniec cytatu ---
Zgadza sie, bo jak napisalem wczesniej:
--- Cytat: Net Malone ---Taki idealny swiat, gdzie obcy, duzy alians nie zabierze tym malym ich systemiku, zeby miec staging point :) Albo tak poprostu. Albo do wynajecia swoim rentierom...
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: Gaavrin ---CO2 założyło właśnie nowy sojusz rentierski który nazywa się Band of backstabers i tym właśnie z perspektywy pvpera są rentierzy.
--- Koniec cytatu ---
Wlasnie wszystko co pisze (od ~4 lat ?) zmierza do tego aby wprowadzic nowa kategorie pomiedzy tymi dwoma :)
--- Cytat: Gaavrin ---W momencie pierszego zagrożenia wysadziłbyś tego ihuba jak wróg by ci za to zapłacił żeby minomalizować straty. Sprzdałbyś cytadele i co tylko by wróg chciał od ciebie kupić, bo tak robią rentierzy, widziałem to pare dni temu podczas obrony eso. Dlatego c0ven trzyma wszystko w rękach kilku zaufanych osób i to się sprawdza. Tak robi każdy dobrze zorganizowany sojusz.
--- Koniec cytatu ---
Nie znam sie az tak, nigdy nie bylem w takiej sytuacji :> A wlasciwie to sie mylisz bo sprzedawanie assetow jest odpowiednie dla wszystkich - malych i duzych - przy odpowiednim poziomie "presjii". Poza tym ktos napisal "Testy nie *mogli* kupic wszystkich naszych
cytadel bo sa za biedni" :)
"Wysadzil ihuba" ? No pewnie tacy ludzie tez sie trafiaja.
Ale pomogles mi zebrac mysli :) Wychodzi na to, ze moje idealniejsze EVE sklada sie z dwu elementow:
a) wiecej industrialistow w sojuszach PVP. I taki element zostal dodany w ostatniej modyfikacji sova :) -> Index industry ma
wplyw na latwosc/trudnosc obrony.
b) malutkie sovy dla malutkich korporacji. Duze alianse biora deep pockety a malym zostaja systemy 0.0x. Co wiecej, podczas kazdej inwazji duze alianse bija sie tylko miedzy soba ! ;) Przynajmniej najpierw nie wycinaja tych mniejszych :> Bo przeciez oni i tak nie sa
zadnych srednio malych+ przeciwnikiem.
Business plan:
Cele:
- podczas inwazji duzi walcza z duzymi, los malych jest "pomijany" na tym etapie
- systemy 0.0x nie dla tych co maja duze pockety ale dla malych
- systemy 0.0x sa takim NPCowem, tereny nie do rentu
A wlasciwie czemu jeszcze nikt (lub prawie) nie ręci NPC space ?? ;)
Wymagania:
Ogolna zgoda duzych i tych super na pominiecie systemow 0.0x w swoich "zarobkach". A to wymaga meta-meta-gamingu ze strony CCP.
Tak jak jest umowa, ze nikt, PLe czy Goony nie robi "chinskiego" serwera tak tu potrzeba takiego samego podejscia. Proste ? :)
Zauwaz, ze nie proponuje wprowadzenia rasy super-carebears. Po prostu zaludnienie systemow 0.0x. Czy to beda "strefy
wplywu", z R64 czy bez, samodzielne corpy czy alianse czy moze cos innego jest absolutnie drugorzędne.
--- Cytat: Gaavrin ---Co do racenia podczas defensywnego cta to ono często było cztery regiony dalej, gdzie walczyliśmy żeby nie było ich za kilka tygodni w eso. Jak widać się nie udało.
--- Koniec cytatu ---
A to juz problem duzych aliansow :>
Milego nasmiewania,
Net
EDIT 1. Formatowanie
Edit 2.
--- Cytat: Net Malone ---Wiec nie mow mi czego nie wiem, OK ?
--- Koniec cytatu ---
Cholera, czlowiek lekko uniesie ton glosu i od razu brak precyzji... Oczywiscie, ze *mów* mi to czego nie wiem. Nie jestem takich
"typów" co wszystko wiedzą. Chodzilo mi o to, ze jesli przeczytales mój post (bo zdaje sie na ktorys odpowiadasz) to powinienes
wiedziec co tam napisalem...
Przy okazji:
Co do "sov wara z bliska" to tydzien czy dwa temu nawet weszlem do floty w A1 - przez dluższą chwilę nic pan0vie C0venowcy nie
mówiliscie lub po prostu zamarliscie w oslupieniu ;) Wyszlem natychmiast jak zaczela się gatka o "anomalkach na ilosc minutut" :)
Normalnie chcialem pomoc a wyszlo, ze zaczelem zle zyczyc... I naprawde bylo dla mnie zaskoczeniem gdy zaczeliscie wychwalac
Shocky :) Nadal nie wiem ale o szo chodzi... Jak pisalem wczesniej:
https://www.youtube.com/watch?v=PvMxbRCBalk
Key sentence: "You crowd control I have emploees". Ufacie swoim misiom-pysiom ? :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej